Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon COOLPIX S2500

Coolpix S2500 je namenjen manj zahtevnim uporabnikom, ki od fotoaparata zahtevajo predvsem preprosto rabo in majhnost, zato je primeren sopotnik na zabavah in ga imamo lahko vedno pri roki, ko ga potrebujemo.

Lično ohišje iz aluminija je na voljo v štirih barvah in s svojimi zaobljenimi robovi, 20 mm debeline in dobrimi stotimi grami zlahka najde prostor v žepu. Kakšnih posebnosti ne bomo našli, saj gre vendarle za cenovno usmerjen izdelek. To potrjuje tudi 2,7-palčni zaslon LCD z 230 tisoč slikovnimi pikami, pri pogledu na katerega že pod manjšimi koti opazimo spremembe barv. Izhoda HDMI seveda ni, je pa pohvalno, da je litijev akumulator moč polniti kar prek same naprave brez dodatnih polnilnih enot.

Menuji so kot pri drugih predstavnikih serije S vzorno oblikovani in preprosti za navigacijo, je pa res, da se v njih ne bomo dolgo zadrževali, saj poleg barvnih filtrov, prednastavljenih načinov in spreminjanja vrednosti ISO ne najdemo bistvenih nastavitev. Tudi ISO je najbolje pustiti pri miru, saj je od vrednosti 400 naprej šum precejšen.

Slikovni senzor tako kot pri dražjih modelih serije S zmore ločljivost 12 milijonov pik. S8100 in S9100, ki smo ju prav tako testirali v tokratni številki, uporabljata senzor tipa CMOS z osvetlitvijo ozadja, S2500 pa standardnega CCD in razlika je več kot očitna. S tem ne želimo reči, da so rezultati slabi. Z dražjimi modeli se res ne more primerjati, ob pomoči objektiva s štirikratno povečavo lahko naredimo spodobne fotografije, ki so primerne tudi za kaj več kot objavo na spletnem profilu. Barve izpadejo naravno in podrobnosti so dobre v obeh skrajnostih zuma. Izpostavil bi portretni način, ki opazno omehča motiv, s čimer pridobimo videz bolj gladke kože, obenem pa se ne izgubi preveč podrobnosti. Vsega skupaj je na voljo 17 načinov za fotografiranje. Edina zamera gre malce nezanesljivemu ostrenju, ki si občasno vzame preveč časa ali pa se njegova izbira motiva ne ujema z našimi željami.

Snemanje videa poteka pri skromni ločljivosti 640 × 480 pik in ne omogoča uporabe optične povečave, a bo za občasne posnetke kakšnih vragolij na zabavi zadostovalo.

Že res, da se mali Nikonov novinec ne more pohvaliti z velikansko povečavo, snemanjem v polni ločljivosti HD ali naprednimi nastavitvami, a odlično izpolnjuje svoje poslanstvo fotoaparata, ki se uporablja predvsem v načinu "nameri in sproži". Ob njegovi majhnosti in praktičnosti ga je veselje uporabljati, pa še cena je ugodna.

Nikon Coolpix S2500

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 27-108 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (8 cm makro); domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 99 EUR.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Za: Cena, velikost in teža, preprostost.

Proti: Občutljivost za šum, video le VGA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji