Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S1200pj

Nikon nadaljuje svojo serijo aparatov z vgrajenim projektorjem, čeprav se na prvi pogled zdi, da takšni dodatki nimajo večje uporabniške vrednosti. Pionir z vgrajenim projektorjem je bil vsekakor tehnološka poslastica, a je model S1200pj že tretji iz serije takih posebnežev.

V primerjavi s predhodnikom je dobil nekoliko močnejši projektor, ki zdaj sveti z 20 lumni, njegovo lečo pa pokrivajo zaščitna vratca. Kljub temu da je razlika glede na prvi tovrstni model kar dvakratna, pa je jakost projektorja še vedno nekoliko prešibka za uporabo v normalno osvetljenih prostorih. Zelo dobra je rešitev ostrenja s kolescem, s katerim lahko enostavno zagotovimo dobro ostrino projicirane slike. Projektor poleg ogleda fotografij in videa, posnetega z aparatom, prek posebnega vhoda z adapterjem omogoča projiciranje računalniške slike ali pa fotografij z naprav, ki delujejo v sistemu iOS. Tako so njegove možnosti uporabe tudi nekoliko razširjene, a je težava tega aparata poleg nizke ločljivosti projektorja še nekje drugje.

Glede na prestižno tržno umestitev bo uporabnik poleg vseh možnosti zahteval tudi kakovostno tipalo in možnost zajemanja videa v polni ločljivosti HD. Tega aparat žal ne zmore in kakovost videa je tako boljša tudi na veliko cenejših modelih. Enako velja za vgrajeno tipalo s 14 megapikami, ki ne sodi med najnovejše tehnološke stvaritve, zato je njegova zrnatost nekoliko bolj izrazita in aparat pri višjih občutljivostih uporablja znatnejše zmanjševanje zrnatosti. Veliko boljši pa je vgrajeni objektiv, ki omogoča petkratno optično povečavo, tudi kadar zajemamo video, in je optično dobro stabiliziran.

Poleg kakovostnega ohišja in enostavnega upravljanja, pri katerem smo pogrešali kolesce okrog štirismerne tipke, pa je najboljša plat tega aparata vgrajen podstavek na dnu ohišja. Ta je zares odličen in ima vlogo, da po pritisku na tipko izskoči iz ohišja, in projekcijo slike nekoliko dvigne nad površino, na kateri stoji aparat. Še toliko bolj pa je uporaben za fotografiranje s samodejnim sprožilcem, saj se uporabnik brez njega vselej trudi, kako bo aparat podložil tako, da bo obrnjen malo navzgor, a ne bo padel na zaslon.

Za ceno slabih 400 evrov bi od aparata izdelovalca, kot je Nikon, pričakovali veliko več, ne glede na vgrajene tehnične poslastice. Je pa vgrajeni podstavek toliko bolj zanimiv, da bodo morda kupci v kombinaciji s projektorjem v njem našli dovolj tehten razlog za nakup. Predvsem pa je naša želja, da bi se takšni podstavki našli še pri drugih modelih, seveda tudi v bolj dovršeni različici.

Nikon Coolpix S1200pj

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,9-5,8; ostrenje 3 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno ali ročno (80-6400).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon slovenija, www.nikon.si.

Cena: 388 EUR.

Za: Odličen vgrajen podstavek, kolesce za ostrenje slike projektorja, kakovostno ohišje, popačenje objektiva, projiciranje računalniške slike.

Proti: Nekoliko višja občutljivost za šum, velikost v žepnem razredu, previsoka cena, nima polne HD ločljivosti videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji