Objavljeno: 30.1.2012 10:36 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix P7100

V razredu zmogljivih fotografskih kompaktnih naprav je kljub navidezni konkurenci dolgo časa kraljevala Canonova serija G. Poleg fotografskih zmogljivosti so ti aparati ponujali silno robustna ohišja, kakršnih v tem razredu ni pokazal pravzaprav nihče, tudi Nikon ne. Vse do aparata P7000, ko so prvič predstavili konkurenčno ohišje.

Za tokrat preizkušeni P7100 pa lahko prvič zapišemo, da se imajo pri Canonu česa bati. Ohišje tega aparata je grajeno silno robustno in mehko, kjer se dotika dlani, poleg tega je držalo zaradi novega sprednjega kolesca nekoliko zavito in to mu daje še dodatno udobje pri držanju z eno roko. Kolesc je na tem aparatu kar šest. To omogoča silno hitro prilagajanje nastavitev tudi v ročnem načinu. Že omenjeni je spredaj in omogoča prilagajanje s kazalcem in sredincem desne roke, ob kakovostnem in trdno vpetem tripalčnem zaslonu pa je vrtljiva štirismerna tipka. Še en je pri gumiranem držalu za palec desne roke zadaj, na sprednji strani in na vrhu pa sta tudi uporabniško določljivi tipki. Na vrhu aparata so kar tri kolesca. Najbolj običajno je tisto za izbiro načina fotografiranja, ki omogoča tudi tri uporabniško določene programe, desno od njega je izbira ekspozicije, na levi strani aparata pa najdemo večnamensko kolesce s tipko v osi. Ta nam omogoča hitro izbiro pet najpomembnejših nastavitev, kot so ISO, belina, kakovost slike in eno uporabniško določljivo. Tipka rabi za priklic izbranega parametra, kadar nismo na menuju za izbiro le-tega. Razumljivo, upravljanje in dostopnost funkcij na ohišju sta odlična.

Poleg slednjega kolesca stoji izskočna bliskavica, ki jo sproži pritisk na mehanski gumb in se tu in tam rada nekoliko zatakne na pol poti. To se sicer dogaja zelo redko, sama bliskavica pa je le nekoliko močnejša kot na večini žepnih aparatov in bomo za resnejše delo potrebovali še zunanjo. Nikonov hot-shoe je združljiv s celotno paleto njihovih Speedlight, zaradi česar je skrb odveč.

Objektiv se ponaša s sedemkratnim razponom goriščnic in je pri najširšem delu, 28 mm, nekoliko preveč sodčkast, kar proti teleobmočju hitro izgine. Ker sega vse do 200 mm in je prav tako opremljen z zelo kakovostno optično stabilizacijo, tudi tu prekaša Canonov G12, pri najširšem kotu pa je z f2.8 tudi enako svetel. Kadar je svetlobe preveč, pa lahko uporabimo tudi vgrajen zatemnitveni filter ND in na stojalu pridobimo na primer bolj mehke fotografije slapov ali pa urnih kazalcev tudi ni dovolj temno.

Zanj postavljeno tipalo ločljivosti 10 megapik ponuja občutljivosti vse do ISO 6400 in se v slabih svetlobnih razmerah obnese odlično, vendar ga Canonov konkurent še vedno prekaša, pa tudi nekaj več ostrine in vidnih podrobnosti ponuja.

Nikon P7100 je odlično fotografsko orodje, namenjeno zahtevnim uporabnikom, ki jim kakovost samega video zapisa ni preveč pomembna. Fotografiranje z njim je užitek, saj ga odlikujeta odličen nadzor in kakovostno ohišje. Visoka pa je s 498 evri tudi maloprodajna cena, zato je to zelo specifičen aparat, ki ga kupci večinoma prepoznajo sami.

Nikon Coolpix P7100

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,6 ostrenje 2 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 9 m; ISO: samodejno ali ročno (100-6400).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 498 EUR.

Za: Kakovostno in ergonomsko ohišje, dosegljivost funkcij na ohišju, podpora formatu RAW, veliko funkcijskih kolesc, vgrajen ND filter.

Proti: Zatikajoča bliskavica, sodčkavost pri širokem kotu, nima HD videa polne ločljivosti, velikost in teža, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji