Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix P510

Nikon P510 je novi rekorder v segmentu optično zmogljivih aparatov, njegov objektiv pa ponuja izjemno, kar 42-kratno razmerje med skrajnima goriščnicama širokokotnega objektiva. V Nikonu so se očitno odločili, da bodo tekmovali kar sami s seboj, saj 36-kratnega zuma predhodnega modela ni presegel še nihče.

Ohišje je sestavljeno iz zelo kakovostne plastike, ki daje v nasprotju z večino konkurence občutek zelo velike čvrstosti in je grobo obdelano v slogu aparatov SLR. Odlično je tudi držalo in na tem področju je tokrat preizkušeni Nikon dejansko boljši zmagovalec kakor s samim rekordnim objektivom.

Kolesci za izbiro nastavitev sta tokrat dve, in sicer je eno nameščeno okrog 4-smerne tipke, drugo pa nad palcem desne roke. Tudi bližnjice so s štirismerno tipko in dodatno funkcijsko tipko odlično pokrite, tako da bodo ostali lačni le tisti, ki želijo več posebnih bližnjic hkrati. Omeniti velja tudi dodatno stikalo za zumiranje, ki je na levi strani objektiva, vendar nima prave dodane vrednosti.

Tipalo je odlični CMOS, ki omogoča uporabo občutljivosti do ISO 6400 v načinu Hi1 in je v samem vrhu tega razreda. Šuma je zelo malo, barve pa ostanejo pravilne do visokih nastavitev ISO.

Pa pojdimo k najbolj zanimivemu delu tokrat preizkušenega aparata, samemu nadvse prilagodljivemu objektivu s kar 42-kratnim razponom goriščnic in 1000 mm na teledelu. Na prvi pogled mu večjih slabosti ne moremo pripisati, saj je optično povsem kos tekmecem in se ponaša z zelo majhnimi geometričnimi popačenji. Vijolični robovi so sicer v težjih razmerah opazni, vendar je to pravzaprav standard tega razreda.

Prva zelo zanimiva stvar je "nihajoče" spremenljiva najbolj zaprta zaslonka, ki se po razponu ne povečuje, temveč niha med vrednostma 7,5 in 8,3. Objektiv najbolj razočara s svojim počasnim in neučinkovitim ostrenjem na skrajnem teledelu in nekakšnim tresenjem leč, ko se vračamo iz najdaljše goriščnice proti širokemu kotu. To je najbolj moteče ravno pri zajemanju videa in niti odlična optična stabilizacija slike ne pomaga. Več kot očitno je, da je sistem leč zelo zapleten, vendar kljub temu pri samem fotografiranju, pa tudi večini video posnetkov, svojo nalogo opravlja solidno.

Nikon P510 je zelo dober aparat, katerega odlike so pravzaprav vse drugo kot rekordni objektiv. A to je v bistvu žalostno, saj bi lahko bil brez Nikonovega lovljenja rekordov aparat še za odtenek boljši. Kljub temu je vreden svojega denarja in je po zaslugi odličnega ohišja in tipala eden najboljših aparatov v svojem razredu.

Nikon Coolpix P510

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-1000 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-5,9; ostrenje 1 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 8 m; ISO: samodejno ali ročno (100-6400 (Hi1)).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 399 EUR.

Za: Kakovostno ohišje, upravljanje, razpon objektiva in povečava, občutljivost za šum.

Proti: Tresenje leč pri hitrem spreminjanju goriščnice proti širokem kotu, ostrenje pri veliki povečavi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji