Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix P300

V razredu malih žepnih aparatov, ki ponujajo hiter objektiv (veliko odprtost zaslonke), se je v zadnjem času znašlo kar nekaj aparatov, za vse pa je značilno, da nimajo širokega razpona goriščnic in so opremljeni s kakovostnimi tipali, ki niso rekorderji v megapikah. Tak je tudi novi Nikon, ki pa ponuja v primerjavi z drugimi nekoliko bolj zanimiv razpon goriščnic.

Je že res, da je novi Nikon rekorder med temi aparati, vendar tudi Canon in Olympus ponujata svetla objektiva s približno 4-kratno povečavo. Nikonova prednost je prav v tem, da je njegov objektiv s 24 mm zelo širok, poleg tega pa zmore dovolj veliko povečavo tja do 100 mm. Tako se mu glede na razpon goriščnic lahko postavi ob bok le Panasonicov Lumix LX5, vendar je ta podobno kot večina konkurence za več kot 100 evrov dražji od Nikona. Poleg tega je Nikon zmožen tudi zajemanja videa v visoki ločljivosti 1080p, česar ne zmore noben izmed konkurenčnih izdelkov.

Žal pa ima kakovosten objektiv tudi nekaj pomanjkljivosti, in sicer njegova glavna ideja velike svetlobne propustnosti pri daljših goriščnicah odpove. Nikkor je resda zelo svetel v širokem delu, pri 100 mm pa je število zaslonke le še f4,9.

Druga velika pomanjkljivost aparata je bojkot stabilizacije slike med zajemanjem videa, ko ta ostane le še skoraj nepomembna - elektronska. Žal, saj bi kakovostna stabilizacija še oplemenitila odličen visoko ločljiv video, ki mu trenutno v kompaktnem razredu v navezi s širokim objektivom in kakovostnim tipalom pravzaprav ni para, pa še zvok je dober.

Odlično je Nikon tudi grajen. Je kovinski, natančno sestavljen in brez težav zatrdimo, da je eleganten, saj je tako enostaven, da mu je težko karkoli očitati, bo pa morda kakšnim bolj živahnega željnim nekoliko dolgočasen. Odlično tudi sede v roko in splošna uporabniška izkušnja je odlična, kar pri malih Nikonih ni vedno pravilo, tako na začetku kakor tudi kasneje, ko aparat bolje spoznamo. Takrat bo začela pošteno manjkati le programbilna tipka, ki bi ji lahko naslovili ISO bližnjico ali pa bližnjico beline, vedno bolj pa bomo hvaležni za dve kolesci.

Nikon P300 je odličen in s ceno 299 evrov tudi razmeroma poceni aparat, ki ima velikanske prednosti in nekaj ne preveč motečih, a kljub temu velikih pomanjkljivosti. No, kakor za koga, vsekakor pa bo mali zmogljivež našel svoje mesto tako v rokah amaterja kot tudi profesionalca.

Nikon Coolpix P300

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-100 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,8-4,9; ostrenje 3 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 6,5 m; ISO: samodejno ali ročno (160-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 299 evrov.

Za: Šum, dinamičen razpon, svetel objektiv s stabilizacijo, kakovosten HD video in zvok, zelo dobra ergonomija, splošen vtis, dve kolesci na takšnem aparatu.

Proti: Objektiv svetel le pri širših goriščnih razdaljah, samo elektronska stabilizacija videa, v paketu nima zunanjega polnilca, nima ISO bližnjice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji