Objavljeno: 24.8.2011 09:19 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix L23

Coolpix L23 sodi v najosnovnejši razred žepnih digitalnih fotoaparatov, pa najsi bo glede na funkcije in možnosti ali pa na ceno, ki se giblje med 60 in 80 evri, kar je več kot sprejemljivo za to, kar fotoaparat ponuja.

Nikon Coolpix L23 je na voljo v več barvah - roza, sivi, črni, modri in rdeči. Ohišje je sicer plastično, vendar na otip ne vzbuja nikakršnih dvomov o kakovosti izdelave. Vgrajen ima 2,7- palčni zaslon TFT, ki lahko prikaže 230.000 pik, rabi pa tudi kot iskalo. Fotoaparati tega razreda večinoma nimajo vgrajenega okularja. Leča fotoaparata prihaja izpod Nikkorjeve strehe, njena goriščnica ima razpon od 28 do 140 mm, kar predstavlja petkratno optično povečavo, ki jo lahko kombiniramo še s štirikratno digitalno. Svetlobna jakost objektiva je f/2,7-6,8, kar je presenetljivo dobro. Fokusiranje deluje od 30 cm do neskončnosti, fotoaparat pa pozna tudi način Macro, kjer lahko predmet fokusiramo že na treh centimetrih. Za zajem fotografije skrbi senzor tipa CCD velikosti 1/2,9 palca, ki sliko zajame z 10,1 milijona efektivnimi piksli. Fotografije lahko shranjujemo v interni pomnilnik, ki ga je 22 megabajtov, ali pa na pomnilniške kartice tipa SD/SDHC/SDXC. Slabost novejših fotoaparatov, ki slike zajemajo v velikih ločljivostih, je, da sam zapis slike na pomnilniško kartico zaradi velikosti datoteke traja kar nekaj sekund, fotoaparat pa pred končanim zapisom ni sposoben zajeti nove fotografije. Za napajanje fotoaparata skrbita dve alkalni bateriji AA, z enim kompletom bomo lahko posneli okoli 250 fotografij. Coolpix se razume tudi z litij-ionskimi baterijami, ki imajo večjo nazivno moč, z njimi pa lahko zajamemo tudi do 660 posnetkov.

Uporabniški vmesnik in menuji so prilagojeni nezahtevnim uporabnikom, ki od fotoaparata pričakujejo primerno sliko ob pritisku na sprožilec brez mučanja z raznimi nastavitvami. Uporabnik se lahko fotografiranja loti v dveh načinih - Auto ali Easy Avto. Že njuno ime nam pove, da prav veliko nastavljanja pri tem ne bo mogoče. V načinu Easy auto lahko nastavljamo le velikost slike, v Avto načinu pa lahko izbiramo med predefiniranimi sedemnajstimi scenskimi načini, nastavljamo belino, način zajema slike in določimo nekatere barvne možnosti. K enostavnosti fotografiranja pripomore tudi funkcija Scene Auto Selector, ki za trenutne razmere izbere primerne nastavitve in način fotografiranja. Nikonovi strokovnjaki so dali poudarek tudi na funkcije, ki uporabniku olajšajo slikanje portretov. To so Face Priority AF, ki avtomatično poskrbi, da je fokusiran obraz ali več obrazov, Red-Eye fix avtomatično popravi učinek rdečih oči, ki nastane pri fotografiranju z bliskavico, Smile Timer bo sprožil zaklop, ko bo avtomatika zaznala nasmeh na obrazu. Funkcija Blink Proof pa je pravzaprav kombinacija funkcij Smile Timer in Blink Warning. Sistem zazna obraz, ob nasmehu zajame dve sekvenčni fotografiji v zelo kratkem času in izloči tisto, pri kateri je funkcija Blink Warning zaznala mežik.

Nad kakovostjo slike v dobrih svetlobnih razmerah nimamo in ne smemo imeti pripomb, saj se Coolpix L23, glede na to, da sodi v najnižji cenovni razred, tu zelo dobro odreže. V slabših svetlobnih razmerah aparat kompenzira pomanjkanje z ISO. Ta se giblje od ISO80 do ISO1600 in je popolnoma avtomatičen, uporabnik ga ne more spreminjati v nobenem izmed načinov fotografiranja. Kakovost fotografije se s povečavo ISO občutno slabša, zrnavost se pokaže kaj kmalu, zelo je opazna že pri ISO800. Coolpix zna posneti tudi video v ločljivosti VGA - 640 × 480 pik, pri tem pa je treba upoštevati omejitev dolžine posnetka na 29 minut in to, da med snemanjem ne moremo uporabljati optične povečave.

Nikon Coolpix L23 je za svoj denar definitivno odličen nakup, če ga začetnik v fotografiji namerava uporabljati na način, kot mu je namenjen. Zahtevnejši uporabniki pa bodo morali poseči po kakšni seriji više.

Nikon Coolpix L23

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala:10 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-6,8; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 3.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 79 EUR.

Za: Delo z njim, mere.

Proti: Šum, omejena dolžina videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji