Objavljeno: 13.11.2005 11:10 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Nashuatec P6319

To, da Nashuatec svojih tiskalnikov v resnici ne izdeluje, ni nikakršna skrivnost. Navsezadnje je podjetje del skupine Ricoh, tako da je večina tiskalnikov v resnici Ricohovih (slednji se v Sloveniji zadnje leto ali dve pravzaprav ne prodajajo več). So pa tudi izjeme in preizkušeni model P6319 izdeluje - Lexmark. Tiskalnik je že po zunanjosti enak Lexmarkovemu modelu E321, enake so tehnične specifikacije, pa tudi v gonilniku lepo piše, da ga je izdelal Lexmark.

Lexmark pogon, ki je v Nashuatecu P6319, očitno prodaja različnim podjetjem.

Da je tiskalnik naprodaj pod različnimi blagovnimi znamkami, vidimo tudi ob nameščanju programske opreme (če tega ne prepustimo samodejnemu prepoznavanju po USB), ko moramo izbrati, da je tiskalnik v resnici Nashuatecov, sami pa moramo nekako vedeti tudi, katera izmed navideznih vrat USB so tista, na katera je priključen tiskalnik.

Tiskalnik nima kasete za papir, temveč mu papir vložimo v predal na zgornji strani. To mu štejemo za slabost, saj se tam papir čez čas zvije. Poleg tega podajalnika ima P6319 še podajalnik za posamezne liste, ki je na zadnji strani tiskalnika. Ta je namenjen (tudi tiskanju na kuverte), zato smo ga preizkusili s kuverto formata B5. Tiskalnik jo je brez težav "prebavil", a je bil odtis nanjo neenakomeren - na spodnjem delu je bilo kar nekako slabo odtisnjeno (svetlo).

Tiskanje tudi v resnici deluje s hitrostjo 19 strani na minuto, kakor navaja izdelovalec, prva stran pa na dan prileze v 12 sekundah in to je zelo hitro. Privzeto je vklopljena navidezna ločljivost 1200 dpi (čeprav je vgrajen pogon 600 dpi), ki pa ne upočasnjuje samega tiskanja. Pričakovali bi, da ta ločljivost "pomaga" pri tiskanju bitnih slik, pa ni tako. Bitna slika, ki smo jo odtisnili, je bila namreč zelo neenakomerna in kar nekako presvetla (to je vidno tudi pri podrobnostih, velikih dve piki, ki jih je komaj videti). Neenakomerost in slaba prekrivnost se je pokazala tudi pri tiskanju kompleksnega dokumenta PDF. No, na besedilo te težave ne vplivajo, saj je bila kakovost besedila dobra.

Mali Nashuatec je hiter tiskalnik, ki pa mu kar težko oprostimo pomanjkanje kasete za papir, pa tudi kakovost tiska bitnih slik oz. prekrivnost bi lahko bila boljša. Predvsem pa bi bila lahko boljša cena, saj je tiskalnik precej dražji od enakega Lexmarka, dražji je tudi potrošni material. Natisnjena strani A4 (5 % pokritost) nas bo stala 6,6 tolarja, to pa je nekje v povprečju nižjega cenovnega razreda tiskalnikov.

Nashuatec P6319

Velikost (razred): A4 (osnovni).

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 19 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 listov (podajalnik) + podajalnik za posamezne liste (kuverte); PCL; 2 MB; USB.

Skupna ocena: 52

Cena: 107.100 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 6,6 tolarja (čb).

Prodaja: Vibor, www.vibor.si, (01) 561 33 21.

Za: Hitrost izpisa.

Proti: Nima predala, izpis rastrov in tiskanje na kuverte. Dodatni podajalnik sprejme le posamezne liste/kuverte.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji