Objavljeno: 28.9.2005 14:32 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Nashuatec C7425dn

Po oznaki sodeč bi morebiti pomislili, da je Nashuatecov model C7425dn le nekoliko hitrejši sorodnik C7417dn, ki smo ga tudi preizkusili v tej številki. Vendar to ne drži, saj je tiskalnik očitno narejen na precej drugačni tehnologiji.

Še vedno sicer sodi med cenejše modele, vendar pogon omogoča enako hitro tiskanje v črno-beli in barvni tehniki (25 strani na minuto), predvsem pa so vložene posode za barvilo bistveno večje in zmogljivejše. Z njimi naj bi natisnili do 15.000 strani (ob 5 % pokritosti). Tudi valj je bistveno zmogljivejši, saj ga moramo menjati na vsakih 50.000 strani.

Vgrajena kaseta za papir zmore prevzeti do 550 listov, na sprednji strani pa je še večnamenski podajalnik za do 100 listov. Tiskalnik lahko razširimo s kasetami do skupne zmogljivosti 1750 listov. Po želji se lahko odločimo tudi za vgradnjo diska.

Vgrajen je obračalnik za dvostranski tisk, ki je nameščen na sprednji strani in je nadpovprečno hiter. Ne deluje sicer tako zelo hitro kot tisti pri najhitrejšem Nashuatecovem modelu Dsc38U, pa vendar - 27 strani poročila smo dvostransko tiskali tri minute in 10 sekund, enostransko pa dve minuti in 20 sekund. Velika prednost pred konkurenco je možnost dvostranskega tiska tudi na debel, 200 gramski papir.

Hitrost tiskanja je dobra, vendar ne izstopa. Predvsem ne po hitrosti tiska prve strani (21 sekund oz. 35, če tiskalnik ni ogret). Je pa vgrajen dovolj hiter procesor, da zmore tudi kompleksne strani, ki smo jih tiskali v formatu PDF. Vendar pa na polno hitrost pri takih dokumentih vseeno ne moremo računati - 20 strani dolg dokument v formatu PDF smo z jezikom PCL natisnili v dobrih štirih minutah. Tiskanje je precej neenakomerno: kakor da bi se moral tiskalnik občasno ustavljati za dodatno obdelavo. Moteče je tudi dejstvo, da je tiskanje včasih zelo težko prekiniti. Ko smo želeli prekiniti tiskanje tega dokumenta, je tiskalnik za to porabil kar nekaj minut. Poleg tega tiskalnik pesti enaka težava kakor manjši C7417 - zelo pogosto ga ustavi kalibracija, ki traja okoli 15 sekund.

Kakovost tiska je precej boljša kakor pri modelu C7417. Črna barva je dovolj dobro prekrivna, zelo dober je tudi tisk podrobnosti velikosti dveh pik. Barve so dokaj pravilne in nič svetleče, tiskanje bitnih slik pa je nekoliko vzorčasto.

Cena izpisa je za ta razred barvnih tiskalnikov odlična. Črno-belo tiskanje je celo cenejše kakor pri marsikaterih črno-belih tiskalnikih, na kar je bilo še nedavno tega skorajda utopično pomisliti. Enako ugodno je tudi barvno tiskanje.

Nashuatec C7425dn

Hitrost: 8

Kakovost izpisa: 7

Opremljenost: 7

Cena izpisa: 10

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 25 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 550 listov (predal) + 100 (večnamenski podajalnik); PCL 5c, RPCS, postscript 3; 128 MB.

Cena: 354.501 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 2,79 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 20,03 tolarja.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si, (01) 561 33 21.

Za: Zelo ugodna cena izpisa, hiter dvostranski tisk.

Proti: Težave pri tiskanju daljših in bolj zapletenih dokumentov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji