Objavljeno: 28.9.2005 14:32 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Nashuatec C7417dn

Najmanjši Nashuatecov barvni laserski tiskalnik deli (vsaj tako je videti) tehnologijo z najhitrejšim modelom Dsc38U, ki smo ga preizkusili že pred časom. Na to kažeta hitrost, ki ni enaka za črno-beli in barvni tisk (21/17 strani na minuto - čeprav gre načeloma za enoprehodni model), in potrošni material. Kasete z barvilom so namreč enake - pravokotne, rumena posodica pa je bistveno večja od drugih (pričakovali bi sicer, da bo črna ...). Enaka je tudi ločljivost (1200 pik na palec), tu pa se podobnosti tudi končajo.

C7417 premore kaseto za papir z zmogljivostjo 530 listov in večnamenski podajalnik za do 100 listov, katerega vhod je kar na sprednji strani kasete. Razširimo ga lahko z dodatnimi predali do skupne zmogljivosti 1690 listov. Po želji se lahko odločimo tudi za disk, ki omogoča hitrejše tiskanje ponavljajočih se dokumentov.

Model dn je opremljen z omrežnim vmesnikom. Omrežna namestitev je nekoliko špartanska za današnje čase, saj je treba v Oknih ročno odpreti nova vrata IP do tiskalnika, čeprav je res, da je priložen nadzorni program, ki pravo številko IP hitro najde. Vgrajen je spletni vmesnik, ki je videti nekoliko "osnovno", vendar za osnovne nastavitve in ocene o porabi potrošnega materiala zadostuje.

Vgrajen je obračalnik za dvostranski tisk, ki je, za razliko od večine konkurentov, nameščen na sprednji strani. To omogoča hitro reševanje v primeru, če se tam zatakne papir. Žal pa je dvostransko tiskanje zelo počasno, več kakor trikrat počasnejše od enostranskega. 27 strani poslovnega poročila, ki se enostransko natisne v štirih minutah, se dvostransko tiska celih 15 minut.

Nekaterim Nashuatecom mora uporabnik sam povedati, za kateri model gre oz. katere dodatke ima vgrajene. Npr. dodatek za dvostranski tisk.

Črno-belo tiskanje je sicer dokaj hitro, še posebej smo bili navdušeni nad tem, da prvo stran natisne v le 13 sekundah, ko je popolnoma hladen, pa v 28 sekundah. Oba rezultata pa sta pri cenejših barvnih laserskih tiskalnikih med najboljšimi. Pri tisku 50 strani besedila smo namerili 19 strani na minuto. Žal se pri tiskanju kompleksnejših, barvnih, dokumentov pokaže ključna slabost tiskalnika - počasen procesor. Bitno sliko v jeziku PCL tiska dve minuti, v postscriptu pa že kar 6 minut, še največ težav pa je imel pri tiskanju 20 strani barvnega dokumenta v formatu PDF (v jeziku PCL). Zanj je namreč potreboval celih 13 minut, pri čemer je zaslon LCD redno izpisoval sporočila kot "waiting" in "processing"...

Nad kakovostjo tiska besedila nimamo pripomb, medtem ko natančnost tiskanja podrobnosti ni najboljša. Dokaj slaba je prekrivnost črne barve, kar je vidno pri tisku večjih črnih površin, moti pa tudi, da je odtis precej svetleč, tudi črn. Po drugi strani so bitne slike dokaj dobre, predvsem pa skorajda ni videti posameznih pik.

Med potrošni material poleg barvila (za 5500 strani) sodijo tudi valji (za 13.000 strani), vendar je cena odtisa kljub temu relativno nizka. Nekaj več kot tri tolarje za črno-belo in 23 tolarjev za barvno stran je v kategoriji cenejših barvnih laserskih tiskalnikov zelo dobro.

Nashuatec C7417dn

Hitrost: 7

Kakovost izpisa: 7

Opremljenost: 6

Cena izpisa: 9

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 21 strani na minuto ČB, 17 strani na minuto barvno.

Tehnične lastnosti: 530 listov (predal) + 100 (večnamenski podajalnik); PCL 5c, RPCS, postscript 3; 128 MB.

Cena: 232.434 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 3,23 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 23,23 tolarja.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si, (01) 561 33 21.

Za: Zelo ugodna cena izpisa, dokaj ugodna cena.

Proti: Težave pri tiskanju daljših in bolj zapletenih dokumentov. Slaba prekrivnost črne barve. Zelo počasen dvostranski tisk.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji