Objavljeno: 25.8.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2020

Najzmogljivejša tablica Android

Zanimanje za tablice že nekaj let upada, še posebej za tiste v ekosistemu Android. A očitno je še vedno dovolj veliko, da se proizvajalci občasno vendarle potrudijo. Galaxy Tab S7+ je največ, kar na tem področju zmore Samsung in v resnici katerikoli »androidni« proizvajalec.

Apple je bil pred časom prvi, ki je tablice zastavil tudi kot resno in profesionalno orodje. Njihov iPad Pro je bil celo oglaševan kot nekaj, kar bi morda nekoč lahko nadomestilo prave prenosnike. Operacijski sistem Android za tablice ni tako dobro prilagojen kot iOS, pa vendar si lahko nekaj podobnega zamislimo tudi za Samsungovo tablico Galaxy Tab S7+ – z dodatno magnetno tipkovnico/ovitkom bi lahko uporabniku pomenila kar edino »računalniško/tablično« napravo.

12-palčna tablica je strojno v vseh pogledih vrhunska. Najprej, kar pade v oči, je res izreden zaslon OLED, ki je živ, kontrasten in izjemno »mehak«, saj podpira osveževanje 120 Hz, ki ga je Samsung prvič predstavil v telefonu S20 (in kasneje Note20). Premikanje po zaslonu in odpiranje aplikacij sta v užitek tudi zato, ker tablico poganja vrhunski procesor Snapdragon 865+. Tisti, ki je vgrajen tudi v ameriško različico telefona Note20, medtem ko je v evropskem nekoliko počasnejši Samsungov procesor Exynos. Aplikacije se odpirajo hipno, izvajajo pa ravno tako. Tudi grafični del procesorja je izredno hiter, tako da je, denimo, delo z aplikacijo Google Earth enako hitro in mehko, kot če bi jo »vrteli« na namiznem računalniku s katerim izmed Intelovih »resnih« procesorjev Core.

Procesor (pomaga mu 8 GB pomnilnika, shrambe pa je 128 GB) je dovolj hiter tudi za namizni način delovanja, ki ga pri Samsungu imenujejo Dex. Ob njegovem vklopu se namizje iz klasičnega Androida spremeni v nekakšno »namizje Linux«, kar pomeni, da je prilagojeno delu z miško in s tipkovnico (priklopimo ju prek razdelivca USB ali bluetootha) oziroma morebitnemu dodatnemu ovitku s tipkovnico in sledilno ploščico (kar stane še poštenih 229 EUR). Dex je zdaj star že nekaj generacij (poznamo ga iz telefonov Galaxy Note, kjer pa se kot zaslon uporablja monitor oziroma televizor) in je že kar odrastel. Omogoča običajno delo v prekrivnih oknih, delujejo celo že nekatere igre, nekaj aplikacij pa svoje delovanje brezšivno preseli tudi nazaj v Android, ko Dex ugasnemo. V resnici nam lahko Dex služi tudi kot edino delovno okolje, še posebej, če si omislimo miško. Le Microsoft ima pri tablicah drugačno politiko kot pri telefonih, zato je tu za delo v paketu Office (Word, Excel …) potrebna naročnina na Office 365 – v Dexu in običajnem tabličnem okolju Android. Lahko pa seveda uporabljamo brezplačni Google Docs.

Omenili smo že, da ima tablica priloženo pero S-Pen, s katerim jo lahko uporabljamo za zapiske, uporaben pa je tudi kot nekakšen daljinec, s katerim upravljamo vgrajeni fotoaparat in morebiti opravimo kakšno predstavitev. Tablica je žal pretanka, da bi lahko v sebi hranila pero, zato morda vseeno ni slaba ideja dodaten nakup magnetnega ovitka s tipkovnico, ki ima za to namenjen prostor.

Velikost tablice so pri Samsungu izkoristili tudi za vgradnjo (za tablico) res dobrih zvočnikov in za veliko baterijo. Ta zmore kar 10.090 mAh (današnji vrhunski telefoni imajo 4.500 mAh), vendar se s priloženim napajalnikom kar dolgo polni. Tablica namreč resda podpira hitro polnjenje z največ 45 W (enako kot telefoni Note10, S20 in Note20), vendar priloženi napajalnik zmore največ 15 W (na preizkusu Samsungovega napajalnika 45 W smo oktobra lani ugotovili, da telefon Note 10 napolni dvakrat hitreje kot 15 W, saj polnjenje ni linearno). Zakaj se je Samsung odločil za tako »applovsko« potezo, ni znano.

Kakorkoli – Galaxy Tab S7+ je največ, kar lahko dobite med androidnimi tablicami. Vrhunsko hitrost z vrhunskim zaslonom in vrhunskim peresom.

Samsung Galaxy Tab S7+

vrhunska tablica Android

Kdo: Samsung

Kje: Bolje založene trgovine.

Cena: 930 EUR (različica LTE/5G 1130 EUR). Cena magnetnega ovitka s tipkovnico 229 EUR.

Za: Odličen zaslon, izredno hitro delovanje, namizni način delovanja Dex, priloženo pero S-Pen.

Proti: Priložen le počasen napajalnik, aplikacije Microsoft Office zahtevajo naročnino na Office 365.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji