Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Gašper Forjanič | Monitor December 2012 | Teme: grafične kartice, nvidia

Največ za ta denar?

Izvirnost naslova morda res ni na ravni nekaterih športnih trgovin, a dosega svoj namen. Pod drobnogled smo namreč vzeli grafično kartico Geforce GTX 660 Ti, ki naj bi ponujala največ za ta denar. Poglejmo, ali res.

Procesorska giganta AMD in NVidia kljub medijskemu pompu, ki ga na področju "pametne" mobilne telefonije vsak dan zganjata Apple in Samsung, ne spita. Čeprav se podjetju AMD zaradi slabih poslovnih rezultatov trenutno ne piše najbolje, NVidia na drugi strani uspešno niza rekordne prihodke (+12% glede na lansko leto) predvsem po zaslugi arhitekture Tegra 3 in Kepler. V resnici bi lahko poslovala še bolje, če bi imela konkretno ponudbo v srednjem razredu, kjer sta povpraševanje in tako tudi prodaja največja. NVidia je imela s prejšnjo generacijo grafičnih procesorjev (Fermi) težave zaradi nizkega odstotka izdelave polno delujočih čipov (GTX 480 in 580), zato so ubrali edino logično pot in trgu najprej ponudili široko paleto nižjega in srednjega razreda ter kasneje, z veliko zamude in majhnimi količinami, višji razred. Tokrat jim je s Keplerjem uspelo ravno nasprotno, saj so takoj lansirali izpopolnjen višji razred, srednjega pa so zaradi "pomanjkanja" slabih primerkov procesorjev praktično izpustili. Ker brez srednjega in hkrati najdonosnejšega razreda enostavno ne gre, imamo danes na preizkušnji model Geforce GTX 660 Ti, ki se po zmogljivostih spogleduje celo z najhitrejšimi. Način poimenovanja ostaja enak, saj se tudi letošnja različica višjega srednjega razreda baha z oznako "Titanium", ki je že vse od leta 2001 domena nadpovprečnih grafičnih kartic iz družine Geforce. Ker so tovarniško navite izvedbe kartic vedno bolj pravilo in vedno manj izjema, smo tudi tokrat preizkusili navito različico: Zotac GeForce GTX 660 Ti AMP! Edition. V primerjavi z drugimi izdelovalci, kot so EVGA, Gigabyte in ASUS, je Zotac že skoraj tradicionalno posegel po najvišjih frekvencah procesorja in pomnilnika ter s tem dokazal, da le ni vse v marketingu in kričeče kičastih embalažah. V tabeli 1 je prikazana razlika v delovnih frekvencah med posameznimi izdelovalci.

Zotac je tudi edini, ki je omembe vredno dvignil takt pomnilniku (+10 %). To ni zanemarljivo glede na dejstvo, da se podatki med GPUjem in pomnilnikom prenašajo po četrtino ožji poti v primerjavi z GTX 670/680. S hitrejšim pomnilnikom se tako kartici zviša največja možna podatkovna prepustnost za 14 GB/s, še vedno pa je 34 GB/s nižja od referenčne GTX 670/680.

Zotac GTX 660 Ti uporablja NVidiin referenčni dizajn tiskanine (PCBja), torej meri v dolžino dobrih 19 cm in je tako 6 cm krajša od referenčnega modela GTX 680. Okvirna poraba električne energije pri Geforce GTX 660 Ti je 150 W, ki jih dobi prek dveh 6-pinskih priključkov PCIe in prek vodila PCIe. V teoriji bi zadoščal en sam priključek PCIe, ki s pomočjo vodila PCIe dovede največjo moč 150 W, vendar je kot vedno zanesljivo delovanje na prvem mestu, še posebej pri tovarniško navitih primerkih. Za odvajanje odvečne toplote skrbi Zotacov hladilni sistem "Dual Silencer", sicer dokaj standarden heatpipe hladilnik odprtega tipa, ki razpiha večino zraka v notranjost ohišja. Pri Zotacu se torej niso odločili za preizkušeno različico izpušnega sistema, ki odvaja vroč zrak ven iz ohišja skozi zaprt sistem v obliki izpuha, kot je v navadi pri nekaterih drugih izdelovalcih. Za razpihovanje skrbita dva 70 mm ventilatorja, ki naj bi bila 10 dB tišja od referenčnega hlajenja, obenem pa naj bi celoten hladilni sistem ohladil GPU na 10° C nižjo temperaturo. To hipotezo težko ovržemo oz. potrdimo, saj referenčne kartice nismo imeli za primerjavo, vsekakor pa je Zotac kultivirano glasen in ostaja pod 75° C tudi v najbolj vročih scenarijih. Na zadku najdemo še klasičen paket izhodov, sestavljen iz priključkov DualLink DVD-D, DualLink DVI-I, HDMI 1.4 in DisplayPort 1.2.

Geforce GTX 660 Ti pod pokrovom ne skriva nič novega, saj gre navsezadnje za okrnjeno različico procesorja GK104, ki ga najdemo v vseh modelih najvišjega razreda. Podobnost z modelom GTX 670 je pravzaprav tolikšna, da bi jo brez težav označili kot GTX 670 LE (Lite Edition). Frekvenca jedra, frekvenca pomnilnika in število CUDA jeder ostaja enako. Še vedno je na voljo vseh sedem multiprocesorskih enot (SMX) s po 192 jedri CUDA, za četrtino pa so zmanjšali enote ROP(24), količino drugonivojskega predpomnilnika (384KB) in število pomnilniških krmilnikov, ki so po novem trije. Slednji predstavljajo zgoraj omenjeno razliko v širini pomnilniškega vodila (3*64 bit namesto 4*64 bit). S tem je NVidia naredila ne najbolj logično potezo oz., kot pravijo sami, pridobila konkurenčno prednost. Odvzeli so enega izmed prvotnih štirih pomnilniških krmilnikov, količino pomnilnika pa pustili enako (2 GB GDDR5). Okrnjen GK104 ima zdaj nalogo, da prek treh krmilnikov izvaja sinhron dostop do osmih 2 Gbit čipov Hynix, to pa seveda ni mogoče. Če je na modelu GTX 670/680 vsak krmilnik sinhrono dostopal do dveh pomnilniških čipov, bo v primeru GTX 660 Ti eden moral dostopati do štirih, preostala dva pa do dveh pomnilniških čipov. Sinhron dostop bo mogoč le v najboljšem primeru, ko bo uporabljenih šest pomnilniških čipov prek vseh treh krmilnikov, torej 1,5 GB pomnilnika. V tem primeru dobimo celotno pasovno širino pomnilniškega vodila, 144 GB/s oz. 158 GB/s pri naši naviti izvedbi AMP! Do preostalih 512 MB pomnilnika lahko GPU dostopa le prek enega krmilnika, kar zmanjša pasovno širino vodila na skromnih 58 GB/s. V praksi so taki robni primeri izjemni in tega se tudi NVidia dobro zaveda. S prihajajočimi naslovi igričarske industrije pa se zna omenjena izjema pogosteje ponoviti.

V to malo pošast so zajete tudi vse druge novosti, ki jih prinaša arhitektura Kepler; nov algoritem mehčanja robov TXAA, Adaptive VSync za reguliranje previsokih oz. prenizkih FPSjev (Frames Per Second, št. izrisanih sličic na sekundo) in GPU Boost, ki skrbi za dinamično prilagajanje procesorske ure glede na temperaturo in električno napetost procesorja.

Rezultati

Geforce GTX 660 Ti se izkaže kot solidna zamenjava višjega razreda prejšnje generacije. V večini primerov je podobno hitra, če ne hitrejša od GTX 570/580. V primerjavi z zadnjo generacijo kartic se GTX 660 Ti nedvomno uvršča takoj za vsemi favoriti višjega razreda. S serijo Radeon trenutno nima neposredne konkurence, saj je hitrejša od serije HD7800, v določenih igrah pa se odpelje tudi mimo serije HD7900.

Z nižjo porabo, hladnejšim delovanjem in izboljšavami, ki jih prinaša arhitektura Kepler, bo s ceno, nižjo od 300 evrov, na trgu uspešno nadomestila GTX 570. Če želite privarčevati približno 60 evrov, lahko kupite različico "brez titana", ki z 960 jedri CUDA ponuja zmogljivosti razreda Radeon HD7870.

Zotac GTX 660 T

Vrhunska grafična kartica.

Kdo: www.pchand.si.

Cena: 393 EUR.

Za: Zmogljivost, sorazmerno tiho in hladno delovanje, tovarniško višje frekvence.

Proti: Skromen "paket", cena.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji