Največ za ta denar?

Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Gašper Forjanič | Kategorija: Preizkusi | Revija: December 2012 | Teme: grafične kartice, nvidia

Izvirnost naslova morda res ni na ravni nekaterih športnih trgovin, a dosega svoj namen. Pod drobnogled smo namreč vzeli grafično kartico Geforce GTX 660 Ti, ki naj bi ponujala največ za ta denar. Poglejmo, ali res.

Procesorska giganta AMD in NVidia kljub medijskemu pompu, ki ga na področju "pametne" mobilne telefonije vsak dan zganjata Apple in Samsung, ne spita. Čeprav se podjetju AMD zaradi slabih poslovnih rezultatov trenutno ne piše najbolje, NVidia na drugi strani uspešno niza rekordne prihodke (+12% glede na lansko leto) predvsem po zaslugi arhitekture Tegra 3 in Kepler. V resnici bi lahko poslovala še bolje, če bi imela konkretno ponudbo v srednjem razredu, kjer sta povpraševanje in tako tudi prodaja največja. NVidia je imela s prejšnjo generacijo grafičnih procesorjev (Fermi) težave zaradi nizkega odstotka izdelave polno delujočih čipov (GTX 480 in 580), zato so ubrali edino logično pot in trgu najprej ponudili široko paleto nižjega in srednjega razreda ter kasneje, z veliko zamude in majhnimi količinami, višji razred. Tokrat jim je s Keplerjem uspelo ravno nasprotno, saj so takoj lansirali izpopolnjen višji razred, srednjega pa so zaradi "pomanjkanja" slabih primerkov procesorjev praktično izpustili. Ker brez srednjega in hkrati najdonosnejšega razreda enostavno ne gre, imamo danes na preizkušnji model Geforce GTX 660 Ti, ki se po zmogljivostih spogleduje celo z najhitrejšimi. Način poimenovanja ostaja enak, saj se tudi letošnja različica višjega srednjega razreda baha z oznako "Titanium", ki je že vse od leta 2001 domena nadpovprečnih grafičnih kartic iz družine Geforce. Ker so tovarniško navite izvedbe kartic vedno bolj pravilo in vedno manj izjema, smo tudi tokrat preizkusili navito različico: Zotac GeForce GTX 660 Ti AMP! Edition. V primerjavi z drugimi izdelovalci, kot so EVGA, Gigabyte in ASUS, je Zotac že skoraj tradicionalno posegel po najvišjih frekvencah procesorja in pomnilnika ter s tem dokazal, da le ni vse v marketingu in kričeče kičastih embalažah. V tabeli 1 je prikazana razlika v delovnih frekvencah med posameznimi izdelovalci.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki