Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2015

Najbolje kar obstaja

Cikel izdaje telefonov najvišjega ranga se je umiril. Izdelovalci bolj ali manj predvidljivo tempirajo izdajo svoje najboljše naprave in v teh vzorcih je za nas kupce nekaj ugodja. Približno vemo, ali se nam splača počakati še mesec ali dva na želeno novo napravo. Apple je cikel izdaje svojih telefonov spremenil v pravo znanost in njihove predstavitve so zdaj že tako zasidrane v zavest, da se pač ve: jeseni bomo deležni novega iPhona.

Pri Applu je ta vzorec že zacementiran, a tudi na androidni strani se izdaje počasi umirjajo. Tako smo letos vedeli, da bomo dobili Galaxy S6, LG G4, Xperio Z5 in HTC M9. Večjih presenečenj pravzaprav ni bilo. HTC je negativno vplival na možnosti za svoje preživetje, saj se je prva serija njihovega telefona prehitro segrevala. LG G4 je najboljši telefon, ki ga je LG kdaj spravil na police. Sony se (pametno) drži svojega oblikovanja in različice Compact, ki v manjše ohišje spravi zmogljiv telefon. Na tej točki bi morali napisati, da je Apple izdal najlepši telefon leta in pravzaprav bi se ponovilo leto 2014. Toda ...

Najlepši telefon je letos izdelal Samsung. Tisti Samsung, ki je zadnji dve leti s S4 in S5 na police poslal tako grda telefona, da sta ob iPhonu in Xperiji delovala kot slaba šala. Letos pa je s S6 Edge (+) dostavil napravo, ki je v formi ne preseže niti iPhone. In, da, ko govorimo o lepoti, je ta vedno relativna, a dejstvo je, da je Samsungu uspelo iz tovarn poslati telefon, ki je lep. Edge ima, postavljen ob bok iPhonu in Xperii, estetsko prednost, ki je posledica ukrivljenega stekla in vrhunskega zaslona AMOLED, ki je odet v lepo ohišje. Pogled na lanski S5 predvsem postavlja vprašanje, koliko oblikovalcev so v Samsungu lani odpustili, saj je praktično nemogoče, da bi S6 Edge zrisali isti ljudje. Samsungu tako letos pripada krona najlepšega, a za najboljši telefon je težko izbrati kaj drugega kot iPhone. Applova mašinerija melje naprej in androidna stran je blizu, a je še ni presegla. Se je pa med Androidi lestvica zelo izenačila, saj so razlike med telefoni manjše, kar je za konkurenco le dobro.

Tokrat smo spravili na kup najboljše telefone tega leta, ki smo jih dobili v roke do začetka oktobra. Manjkata pravzaprav le še nova Nexusa in Xperia Z5 Premium. Aha, med konkurenti je tudi Huawei Mate S, prvi »kitajec«, ki si zasluži mesto v tej prestižni družbi. To je tisto podjetje, ki je letos naredilo Nexus 6P.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji