Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: David Vidmar | Monitor Februar 2018

Najbolj brano v letu 2018 #5/20 - Kako do Spotify Premium v Sloveniji?

Čeprav so v Sloveniji na voljo odlične pretočne glasbene storitve Google Play Music, Apple Music in Deezer, je prva, največja in po številnih merilih najboljša storitev, Spotify, v Sloveniji še vedno nedosegljiva. Pogodbe z glasbenimi založbami so zapletena stvar. Ostane le upanje, da se bo to kmalu spremenilo, do takrat pa si moramo pomagati po svoje.

Kako torej do Spotify? Poudarimo, da nas v tem članku zanima le plačljiva storitev Spotify Premium, ki bo s povezavo ali brez nje in brez reklam delovala na vseh napravah, torej na računalnikih, pametnih telefonih in tablicah. Ni težko, zahteva pa nekaj potrpljenja in klikanja. Potrebujete štiri stvari: plačilno sredstvo, veljaven hišni naslov in dostop do spleta, vse troje veljavno v eni izmed podprtih držav, in še način, da v mobilnik namestite aplikacijo Spotify.

Otoško plačilno sredstvo najlaže pridobite tako, da si omislite plačilno kartico Curve (www.imaginecurve.com), ki v resnici ni prava plačilna kartica, torej za njo ne stoji klasični bančni račun. Deluje kot preusmeritev plačila na eno izmed kreditnih kartic, ki jih že imate. Deluje s kreditnimi karticami Master Card, Visa, ne pa tudi s karticami Maestro. Ne glede na naslov lastnika je kartica videti britanska. To je njena ključna lastnost, ki jo bomo izkoristili. Kartica je brezplačna, podjetje, ki jo izdaja, pa eden vidnejših članov vala sodobnih finančnih storitev "fintech" in ga priporočamo in uporabljamo tudi sicer.

Curve je navidezna plačilna kartica, ki jo v celoti in v realnem času upravljate prek mobilne aplikacije, pomembno pa je, da je prepoznana kot kartice iz Velike Britanije.

Namestite si enega izmed številnih prehodov VPN, ki omogoča uporabo prehoda v Veliki Britaniji. Eden izmed priročnih načinov je namestitev sekundarnega brskalnika. Kot mnogi primarno uporabljamo Google Chrome, zato smo si dodatno namestili Firefox in v njem dodatek za VPN. Uporabili smo storitev VPNUnlimited, a to nikakor ni edina izbira za ustvarjanje povezave nekam v Veliko Britanijo. Da se uspešno predstavljate kot uporabnik spleta z Otoka, lahko preverite z obiskom ene izmed strani za prikaz naslova IP. Prikazani IP mora biti, seveda, britanski. Za naš namen pa je še priročnejši preskus obiska www.spotify.com, ki vas v primeru pravilnega delovanja povezave VPN preusmeri na naslov www.spotify.com/uk.

Ko bo vaš IP prepoznan kot britanski, ste na dobri poti.

Po tako vzpostavljeni povezavi odprite spletno stran Spotify in odprite nov račun. Če račun že imate, bo prehod težaven in ta pristop odsvetujemo. Ob odpiranju računa je potreben vnos domačega naslova. Pomagajte si z Google Maps in se navidezno preselite v Veliko Britanijo. Po odpiranju novega računa boste uporabnik brezplačne storitve, mi pa želimo naročiti plačljivo storitev Premium, ki je prvi mesec brezplačna, a kljub temu zahteva vpis podatkov s kreditne kartice. Izberite si želeno vrsto plačljive storitve, torej samodejno (10 funtov) ali pa družinsko (15 funtov), in vpišite podatke plačilne kartice Curve. V tem koraku postopek ustavi vpis slovenske kartice, Curve pa je prepoznan kot britansko plačilno sredstvo. Mimogrede, svetujemo razmislek o naročnini Family, v kateri lahko uživa pet družinskih članov. A pozor, Spotify je precej strog do tega, komu boste dodelili dostop. S sprejemom pogojev se strinjate, da vsi živite pod isto streho. To je treba dokazati tako, da vsi člani ob ustvarjanju računa vpišejo enak naslov. To pomeni natanko enak naslov v tujini, kot ste ga vpisali pri stvaritvi glavnega računa. Zapišite si ga, saj si ga kasneje ni mogoče ogledati ali ga spremeniti! V primeru "selitve" je treba ustvariti račune na novo in podporo zaprositi, da prestavijo vse vaše nastavitve in predvajalne sezname v nov račun.

Kot naročnik lahko storitev uporabljate kjerkoli, brez zvijač in povezav VPN.

Čeprav ste zdaj že naročnik, je pred nami še en pomemben korak – namestitev mobilnih aplikacij. A tudi tu naletimo na težavo, saj so aplikacije na voljo samo v trgovinah Google Play, App Store in Windows Store, in to le v tistih državah, kjer je Spotify na voljo. Če uporabljate slovensko različico trgovine, aplikacije v njej ne boste našli. A k sreči so na voljo načini, kako preskočiti tudi to oviro. Uporabniki mobilnikov s sistemom Android so do nedavna lahko kar z uradnega spletišča ročno namestili aplikacijo v obliki datoteke APK, a trenutno ta obvod ni mogoč. Zato je treba zaviti na spletišče APK Mirror in tam poiskati svežo različico Spotify in datoteko prenesti v mobilnik. Pred namestitvijo boste vsaj za tisti trenutek morali dovoliti sistemu nameščanje aplikacij iz neznanih virov. Uporabniki Applovih naprav imajo nekaj lažje delo, saj Apple dovoljuje menjavo države trgovine. Sledite postopku, ki je zapisan na straneh za podporo uporabnikom. Med nastavitvami računa Apple lahko spremenite državo, a boste morali vsaj začasno prekiniti vse naročnine, ki jih morda imate. Če bo Apple od vas zahteval plačilno sredstvo, lahko, enako kot prej, uporabite svojo novo kartico Curve.

Aplikacija Spotify ni na voljo za namestitev, če uporabljate slovensko trgovino. Uporabniki androidnih aplikacij si lahko pomagajo s spletiščem APK Mirror.

Če ste sledili postopku, ste ponosni naročnik storitve Spotify Premium in lahko glasbo poslušate tudi v tujini, torej v Sloveniji. Uporaba VPN ali drugih zvijač ni več potrebna. Spotify normalno uporabljate na računalnikih, tablicah in telefonih. Uživajte v glasbi!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji