Objavljeno: 31.1.2023 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor Februar 2023

Naj bo luč

Sodobni dom je opremljen s številnimi elektronskimi napravami, ki imajo lastno pamet. Pametnim sesalnikom, ki poznajo naše domovanje bolje od nas, zobnim ščetkam, ki nas okarajo, če zobovje premalo temeljito očistimo, pralnim strojem, hladilnikom, ki sami naročajo hrano, ter drugim so se s precejšnjim uspehom pridružile tudi sijalke. Pametne žarnice so na prvi pogled dokaj nepotrebna igračka, a se ob njihovi uporabi kmalu izkaže, da znajo precej več od običajnega uravnavanja svetlosti.

Pametne žarnice so za večino uporabnikov točka spoznavanja čudes pametnega doma. To so priročne, z vsemi žavbami namazane naprave, ki nam povrh vsega pomagajo ohranjati Zemljo zeleno. Tehnologija LED, opremljena s pametjo, porabi namreč do 80 odstotkov manj energije od klasičnih svetil. Svetleče diode v pametnih žarnicah so običajno primerki najboljše kakovosti, ki se ponašajo z dolgoživostjo in izdatno varčnostjo. Pomagamo jim z dodatnimi nastavitvami. Največ nam njihova pamet prihrani z odpravo naše pozabljivosti.

Samodejno ugašanje luči, ko se oddaljimo od doma, je ena izmed osrednjih zmožnosti, ki na dolgi rok prihrani nemalo električne energije.

V praznem domu večkrat gorijo luči, čeprav ni nikogar v njem. Vzrok je lahko preprost, na primer pozabljivost, ki se nam je pripetila med paničnim odhodom v službo. Da med jutranjo gnečo opravil ne bo več iskanja ustreznega stikala, poskrbijo pametne žarnice. Te lahko po potrebi prižigamo in ugašamo na daljavo ali jih opremimo z ustreznimi navodili, da bodo za izbrano aktivnost pravilno skrbele same. Pametne žarnice Philips Hue ob odhodu samodejno ugasnejo, če v uradni aplikaciji (na telefonu ali računalniku) pod zavihkom Automations uporabimo gumb Create automation in izberemo postopek Leaving Home ter ga povežemo z izbrano napravo, ki jo bomo imeli vedno ob sebi. Če nastavitev upravljamo na telefonu, ki bo ta naprava, ga določimo z gumbom Add this device, poimenujemo z Name your device in dodelimo potrebne pravice z Allow access. Preostaneta nam le še določanje matične lokacije in izbira želenih luči, ki jih bo nastavitev upravljala.

Podobno funkcionalnost, ki prižge izbrane luči, ko se približamo domu in je zunaj že tema, omogoča spletna storitev za avtomatizacijo opravil If This Then That ali na kratko IFTTT.

Isto stvar v obratni smeri po želji izpeljemo v spletni storitvi IFTTT. Gre za priljubljeno spletno zbirko receptov za povezovanje različnih dejavnosti in naprav, v kateri s priročnim iskalnikom poiščemo skupino Philips Hue ter izberemo Turn on my Hue lights when I arrive home unless it's still light outside. Z gumbom Connect nadaljujemo na naslednji zaslon, kjer najprej na zemljevidu označimo lokacijo našega doma in nato izberemo Philipsov uporabniški račun ter luči, ki jih želimo upravljati. S Save nastavitve potrdimo in »recept« je pripravljen na delo. Ko bomo naslednjič prišli v bližino domačega naslova, se bodo izbrane luči samodejno prižgale. Ker je recept povezan s storitvijo Weather, bo izvedba upoštevala celo primerne razmere za izbrano akcijo. Če bo zunaj še svetlo, se postopek ne bo izvedel.

Z dodatno strojno opremo si lahko omislimo še ustrežljivejše samodejno upravljanje luči. S pametno spalno podlogo Withings Sleep in z ustreznim receptom IFTTT za pametne žarnice Philips Hue se spalnica ovije v temo takoj, ko se uležemo na posteljo.

Možnosti povezovanja je, zahvaljujoč storitvam, kakršna je IFTTT, res ogromno. Spletni enačbi zlahka pripnemo dodatno napravo in recept oplemenitimo z ustrežljivostjo na meji znanstvene fantastike. Če si lastimo spalno podlogo Withings Sleep, si s postopkom Turn off my Hue light when I get into bed omislimo samodejno prižiganje luči, ko vstanemo. Vse, kar moramo v nastavitvah storiti, je, da recept povežemo z uporabniškim računom Withings, v katerem ždi tudi uporabljena naprava za sledenje kakovosti spanca, izberemo časovni okvir, znotraj katerega bo postopek bdel nad dogajanjem v postelji, ter določimo žarnice, ki nas bodo ob bujenju pozdravile s svojo svetlobo.

Namesto budilke nas lahko ob uporabi barvnih pametnih žarnic zbudi simulacija sončnega vzhoda z zelo verodostojnim, umetnim jutranjim nebom.

Uradna aplikacija Philips Hue gre še korak dlje in nas namesto budilke zbudi s simulacijo sončnega vzhoda. Tovrstno ustrežljivost si privoščimo, če pod razdelkom Automations izberemo postopek Wake up with light, določimo čas, dneve bujenja ter ustrezne žarnice v domačem sistemu in način sončnega vzhoda. Če imamo pri roki žarnico s celotnim barvnim spektrom, nam je na voljo možnost Sunrise, ki ponazori svetlobo jutranjega neba, medtem ko se moramo v nasprotnem primeru zadovoljiti s postopnim večanjem jakosti Fade to Bright, ki je vseeno udobnejša in bolj zdrava od brutalne prekinitve sanj z živce parajočim zvokom, na katerega smo se navadili z uporabo klasične budilke.

Obveščanje je ena izmed nepričakovanih uslug pametnih žarnic, ki med drugim nadomesti klasično štoparico ali opozorilni zvok aplikacija oziroma naprave.

Pamet Philipsovih žarnic (in sorodnih izdelkov drugih proizvajalcev) poleg dinamičnega osvetljevanja prostorov omogoča tudi učinkovito obveščanje. S postopkom Automations / Timer lahko nastavimo odštevalnik, ki nam po pretečenem času z akcijo, nastavljeno z vrednostjo What should your lights do, sporoči, da je treba vzeti pečenko iz pečice in podobno. Še več nam nudi spletni servis IFTTT, ob pomoči katerega si omislimo enako opozarjanje po prejetem obvestilu poljubne aplikacije. Če želimo, da nas luči opozorijo na prejeto elektronsko pošto, receptu Blink Your Hue Lights When You Receive A Notification From A Specific App nastavimo vrednost Which App na Gmail. Ta recept deluje z mobilnimi napravami, ki jih poganja Googlov operacijski sistem Android.

Glasovno upravljanje pametnih žarnic je mogoče v navezi z vsemi priljubljenimi digitalnimi pomočniki. Na sliki program Apple Home, ki je nujen za poslušnost gospodične Siri.

Ena izmed prednosti pametnih žarnic je njihovo glasovno upravljanje. Žarnice lahko povežemo z različnimi digitalnimi pomočniki. Googlovega nastavimo v aplikaciji Home z ukazom Add / Set up device / Works with Google, Amazonovo Alexo v istoimenskem programu z ikono plus ter izbiro Add Device, Applovo Siri pa v središču Home z Add Accessory, ki se takisto skriva pod znakom plus. Z malo znanja angleškega jezika nam nikoli več ne bo treba vstati s kavča, da bi ugasnili za gledanje filmov motečo svetilko.

S pametnimi žarnicami si izboljšamo razpoloženje ob sproščanju, telovadbi, poslušanju glasbe ali gledanju televizije.

Tako z barvnimi kot le belimi pametnimi žarnicami si popestrimo življenje s svetlobo, ki vpliva na naše vsakodnevno razpoloženje. Vsakodnevno rutino si popestrimo z različnimi barvnimi vzorci: jogo izvajamo ob pomirjajoči in nežni roza barvi, telovadimo ob poživitvi rdeče in beremo ob topli rumeni svetlobi. Luči naravnamo po počutju ali glede na namembnost sobe, v kateri se nahajajo. V kopalnici se z njimi sproščamo, v dnevni sobi uživamo v romantičnem razpoloženju, medtem ko se v otroški sobi igramo. Philipsove in druge pametne žarnice po želji nastavimo, da utripajo v ritmu glasbe. Domači disko tako omogoči aplikacija iLightShow, ki svetlobo uravnava glede na predvajano skladbo storitve Apple Music.

Za posnemanje dogajanja na zaslonu dežurnega televizorja Philipsove žarnice najraje ubogajo napravo Philips Hue HDMI Sync Box, ki pa ni nujna in jo dostojno nadomestimo z ustrezno nastavitvijo.

Dodatno igro z barvami kot pri Philipsovem televizorju Ambilight omogočajo pametni svetlobni trakovi, ki jih obesimo na hrbtišče poljubnega televizijskega sprejemnika. Najudobnejše tovrstno početje sicer zahteva posebno napravo Philips Hue HDMI Sync Box, a se zaznavanje dogajanja na zaslonu da ujeti tudi drugače, s stičiščem Hue Bridge v namenski aplikaciji pod zavihkom Sync. Podobno se pametne luči prilagajajo dogajanju na računalniškem zaslonu. Poleg barvnih žarnic to pot potrebujemo še aplikacijo Philips Hue Sync, ki jo najprej povežemo s stičiščem Hue Bridge. Aplikacija ponuja običajne nastavitve osvetlitve glede na razpoloženje ter dodatno zmožnost Games, pri kateri Start Light Sync povzema dogajanje na monitorju in dodatno prispeva k vzdušju predvsem pri igranju iger, obenem pa pri delu pozno v noč blagodejno vpliva na oči.

Ob naključnem prižiganju in ugašanju luči vlomilci ne bodo nikoli ugotovili, da nas ni doma.

Naključna aktivnost v domu je dokazana metoda zaščite pred vlomilci. Pametnim žarnicam je pisana na kožo. Namesto da bi se ukvarjali s časovno naravnanimi vtičnicami, ki jih nepridipravi tako in tako ob daljšem opazovanju prepoznajo kot prevaro, nam pametne žarnice omogočajo pravo posnemanje življenja v hiši ali stanovanju. V nastavitvah uradne aplikacije Philips Hue pod zavihkom Automations izberemo Mimic presence ter nastavimo naključno prižiganje in ugašanje luči tako podnevi kot ponoči. Vlomilci ne bodo nikoli posumili, da smo jih povlekli za nos. Seveda je pametne žarnice mogoče povezati z različnimi tipali za zaznavanje premikanja in varnost našega doma še povečati. Philipsovega dodamo kar v aplikaciji Hue tako, da v nastavitvah Settings izberemo možnost On This Bridge / Accessories in z znakom plus pod Which Hue accessory do you want to add izberemo Motion sensor.

Pametne žarnice kljub svojemu intelektu niso vsemogočne. Brez ustrezne nastavitve si med drugim ne znajo zapomniti stanja pred izgubo napajanja.

Za konec še nekaj o morebitnih preprekah. Ob uporabi pametnih žarnic kmalu opazimo, da se vse nastavitve ob izklopu klasičnega stikala izgubijo. Ko nam skrbno načrtovano obmorsko sceno prvič pokvari izpad elektrike, zagotovo nismo najbolj zadovoljni. Ena izmed prvih nastavitev, ki jih po parjenju nove žarnice s stičiščem Philips Hue Bridge spremenimo, je zato ravnanje žarnice po ponovnem priklopu na električno omrežje. Do nje dostopamo tako, da izberemo želeno napravo, ikono s tremi pikami ter ukaz Light settings. V nastavitvah vrednost Power on spremenimo na Light behavior at power on v Last on.

Status stičišča Hue Bridge preverimo v nastavitvah »My Hue System«, ki so prva postaja ob nedosegljivosti pametnih žarnic.

Pametne žarnice so sicer odličen kos elektronike, vendar vseeno niso vsemogočne. Včasih tudi pri njihovi uporabi pride do težav. Ob neodzivnosti domačih žarnic najprej preverimo njihovo povezanost. Vse žarnice morajo biti v istem brezžičnem omrežju kot naprava, s katero želimo do njih dostopati. Večkrat se zgodi, da so žarnice neodzivne, ker smo po pomoti izklopili fizično stikalo, na katero so luči v osnovi povezane. Priporočljivo je preveriti vse kabelske povezave na stičišču Hue Bridge in ga po potrebi ponovno zagnati. Status stičišča v aplikaciji Philips Hue preverimo pod Settings / My Hue System tako, da kliknemo na ikono s črko i. Ker so žarnice znotraj aplikacije povezane v skupine, običajno glede na njihovo lokacijo v domu, je treba preveriti, ali se ni morebiti prikradla napaka ob določanju posameznih con delovanja. To storimo pod Home / Rooms. Za težave je lahko kriv dežurni usmerjevalnik. Če jih njegov ponovni zagon ne odpravi, v nastavitvah preverimo, ali luči slučajno ne blokira prav on.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji