Objavljeno: 25.3.2005 00:46 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Februar 2005

Na kratko iz spleta: februar 2005

Eno večjih fotografskih spletišč je PhotoNet. Vsak dan ga obišče več kakor 100 tisoč obiskovalcev in ima več kot četrt milijona registriranih uporabnikov. Na njem se zbirajo ljubiteljski in poklicni fotografi z vsega sveta. Tu lahko objavite svoje fotografije, ki vam jih bodo obiskovalci tudi ocenili in jih morda izbrali za posnetek tedna. Poklepetate lahko z drugimi udeleženci, preberete številne zanimive prispevke ali si ogledate skoraj 700 tisoč fotografij.

PhotoNet

www.photo.net

Fotki

www.fotki.com

Spletišč, na katerih lahko na ogled postavite svoje fotografije, je precej. Eno zanimivejših je Fotki. Brezplačno imate na voljo 10 MB prostora za slike, če se vam to zdi premalo, pa lahko za zmerno vsoto dokupite dodaten prostor. Fotki pravzaprav ni samo galerija, temveč družabno spletišče, na katerem se zbirajo ljubitelji fotografije in počno vse tisto, kar se počne na družabnih spletiščih, torej predvsem klepetajo.

PictureStation

www.picturestation.net

Nekoliko drugače so se objavljanja fotografij lotili pri PictureStation. Nekako v duhu prostih programov namreč lahko tu objavljene fotografije vsakdo ne samo gleda, temveč tudi prosto uporablja. Z dvema omejitvama - ne smete si prilastiti njihovega avtorstva in ne smete jih prodati. No, tu sta pravzaprav še dve omejitvi, namreč ločljivost, ki je sicer primerna za objavo v spletu, za tisk v revijah pa večinoma ne, ter skromna izbira, saj se je zaenkrat nabralo le nekaj manj kakor 5000 prostih posnetkov.

Fotografska zveza Slovenije

www.fzs-zveza.si

Spletna stran Fotografske zveze Slovenije sicer ni ravno vzor lepega oblikovanja ali bogate vsebine, omenjamo pa jo predvsem zato, ker boste tu našli podatke o različnih domačih fotografskih razstavah in tekmovanjih, koristen pa je tudi bogat seznam povezav do drugih fotografskih spletnih strani, zlasti domačih. Obisk je koristen tudi za vse tiste ljubiteljske fotografe, ki bi se radi včlanili v katerega od številnih fotografskih društev.

Praktica users

www.praktica-users.com

Vzhodnonemške Praktice so bile nekdaj najbolj priljubljen ali vsaj najpogosteje uporabljan fotoaparat v naših krajih in marsikateri današnji mojster in poklicni fotograf se je z njimi v mladih letih učil obrti. Praktice so sicer preživele tudi v digitalno dobo, a spletna stran, ki jo omenjamo, je namenjena ljubiteljem klasike. Tu boste našli seznam vseh klasičnih Praktic, za marsikatero pa tudi digitalizirana navodila za rabo. Z ljubitelji Praktic si lahko tu izmenjate izkušnje, objavite pa lahko tudi s Praktico narejene in digitalizirane fotografije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji