Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

MSI Megabook VR 600x

MSI oglašuje svoj Megabook VR 600x kot najboljšo izbiro za prvi prenosnik, uvršča pa ga v svoj cenejši razred. Na to kaže tudi izbira procesorja. Gre za Intelov Celeron M 440, ki deluje s taktom 1,83 GHz. Procesor je zasnovan na Intelovi seriji Core Solo, od katere se razlikuje po polovičnem drugonivojskem pomnilniku L2 in temu, a nima varčevalne tehnologije SpeedStep. V preizkušenem prenosniku ga podpira 2 GB pomnilnika, kar je za ta razred nadpovprečno in vsekakor dobrodošlo.

Kljub izdatni količini pomnilnika pa se prenosnik na zmogljivostnih preizkusih izkaže razmeroma slabo. Pri poslovnem indeksu Winstone je dosegel oceno le 16,2, pri večpredstavnem indeksu pa 26,6. Vgrajeni akumulator zdrži solidni dve uri in 42 minut. Intelova integrirana grafična kartica pa nam da vedeti, da računalnik ni namenjen najnovejšim igram. Dodani disk ponuja 120 GB prostora, kar je za poceni prenosnik kar veliko. Za shrambo podatkov imamo seveda optično enoto (ki lahko piše tako na CD kot DVD), na voljo pa je tudi bralnik kartic (SD, MC, MMC in MS Pro).

MSI na svoji spletni strani pravi, da je delo z ločenim številskim delom tipkovnice intuitivno, nam pa se je zdela tipkovnica najšibkejši člen prenosnika. Največji očitek leti na nizko vnosno tipko, pa tudi nad ločenim številskim delom nismo bili navdušeni, saj je zaradi njega tipkovnica zelo pomaknjena v levo. Tipkovnica se tudi rahlo upogiba, a tega večina uporabnikov ne bo opazila. Prenosnik je povprečno opremljen z vmesniki in priključki, na vsaki strani najdemo po dva vmesnika USB, seveda ne manjka priključek za omrežno kartico in modem, dodan je tudi vmesnik firewire. Za prenos slike skrbita izhoda VGA in s-video, za brezžično povezljivost pa vgrajena kartica WLAN (ki podpira standarda 802.11 b in g, ne pa tudi novega Draft-N).

Pri Megabooku VR 600x se vse vrti okrog nizke cene. Še pred nedavnim bi bila cena 660 evrov nepredstavljiva, danes pa tudi tako poceni prenosnik ni brez konkurence. MSI manjka še en bistveni člen vsakega računalnika, in sicer operacijski sistem (dodan je le FreeDos). Uporabnik ima kar nekaj izbir, namesti lahko eno izmed neštetih brezplačnih distribucij Linuxa (to smo preizkusili tudi mi), lahko pa kupi licenčno kopijo ene izmed različic sistemov Windows Vista ali XP (to nakup prenosnika občutno podraži). Verjamemo, da se bodo na večini teh prenosnikov prej ali slej znašla okna, a ne ravno po prej opisani (torej zakoniti) poti.

MSI Megabook VR 600x

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 53.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 49.

Trajanje delovanja: 2 uri 42 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 7.

Mere: 35,8 x 25,9 x 3,4 cm, 2,6 kg.

Značilnosti: Intel Celeron M 440 1,83 GHz, 2 GB RAM, 120 GB disk, WLAN 802.11 b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: FreeDos.

Cena: 660 EUR.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Za: Cena.

Proti: Tipkovnica, ni priloženega operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji