Objavljeno: 28.11.2006 03:09 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor November 2006 | Teme: nenehni testi, prenosnik

MSI MegaBook S271

Majhni prenosniki so bili dolgo časa domena bolj renomiranih izdelovalcev. Razlog za to tiči v potrebni količini znanja in denarja, potrebnega za razvoj t. i. subnotesov - to si lahko privoščijo le veliki izdelovalci. No, pa vendar je v zadnjem času moč srečati vse več majhnih prenosnikov manj znanih izdelovalcev. Eden takih je tudi MSI MegaBook S271, ki ga preizkušamo tokrat.

Pokrov prijetno oblikovanega prenosnika je odet v živo oranžno barvo. Pod njim se po vsej dolžini razteza tipkovnica, na kateri so slovenski znaki dotiskani na angleško razporeditev. Zamerimo slabo vpetost tipkovnice v ohišje, zaradi česar se ta pri tipkanju po nepotrebnem upogiba. Sledilna ploščica je dovolj velika in občutljiva, tipki ob njej pa sta pretrdi. Na srečo je prenosniku priložena majhna žična optična miška, ki jo lahko uporabimo namesto ploščice.

Prenosnik temelji na procesorju AMD Sempron z delovno frekvenco 1,6 GHz. Pomnilnika je 1024 MB, pri čemer 128 MB odščipne grafični vmesnik ATI Radeon Xpress 200M, integriran v matično ploščo prenosnika. Disk sprejme 80 GB podatkov. Verjetno je prav disk vzrok za nadležno piskajoč zvok, ki ga prenosnik oddaja ves čas delovanja.

Zaslon je svetleč, zato je zanj značilen večji odsev okoliške svetlobe, a tudi bolj kontrastna in svetlejša slika. No, svetlost bi lahko bila tudi še nekaj višja. Opremljenost s priključki je dobra, saj je na voljo tako Wi-Fi kot tudi bluetooth povezovanje v brezžična omrežja, poleg tega pa še gigabitni omrežni priključek. Tu so še trije vmesniki USB 2.0 in en firewire, bralnik pomnilniških kartic in pekač DVD. Pogrešali smo le izhod za tv.

V računalnik je naložen Windows XP, različica za domače uporabnike (Home Edition). Za varnost poskrbi Norton Internet Security 2005, druge programske opreme pa v osnovi ni naložene. Kombinacija strojne in programske opreme je pognala naše programe za merjenje hitrosti do dokaj spodobnih rezultatov. Pri tem bi izpostavili zmogljivost akumulatorja, ki je s 3 urami in 15 minutami dokaj dobra za majhen, hiter in dobro opremljen prenosnik. Pograjali pa bi grafični vmesnik, saj je rezultat 4405 v 3Dmark 2001 slabši od tistih, ki ga dosegajo prenosniki z Intelovo integrirano grafično kartico. Omenimo še garancijsko dobo, ki je 24 mesecev od dne nakupa.

Gre torej za zanimiv prenosnik, ki pa mu do popolnosti manjka nekoliko boljša izdelava (tipkovnica) in nekaj nižja cena.

MSI MegaBook S271

Poslovni indeks Winstone 2004: 21,3.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 25.

Trajanje delovanja: 3 ure 14 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 3.

Mere: 30,3 × 22,5 × 3 cm, 2 kg.

Značilnosti: AMD Sempron Mobile 3200+, 1,6 GHz, 1024 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WiFi 802.11bg, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 289.690 tolarjev.

Prodaja: Acord 92, www.acord-92.si

Za: Hitrost delovanja, čas trajanja akumulatorja.

Proti: Kakovost tipkovnice, tipki sledilne ploščice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji