Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2014 | Teme: pametni telefon

Moj telefon je lahko …

Časi, ko smo s telefonom le telefonirali in občasno spisali kakšno krajše sporočilce, so že zdavnaj mimo. Nedolgo tega smo si ogledali, kaj storiti z ostarelim pametnim telefonom, tokrat pa jemljemo pod drobnogled še druge alternativne načine (iz)rabe naših žepnih spremljevalcev.

Mobilne naprave so odlični prenosni usmerjevalniki, zato jih tudi na dopustu ne pustimo počivati.

Mobilne naprave so odlični prenosni usmerjevalniki, zato jih tudi na dopustu ne pustimo počivati.

Pametni telefoni so popolni mobilni spremljevalci, saj omogočajo nešteto zmožnosti, ki so jih vanje vgradili izdelovalci strojne in programske opreme. Širok spekter aktivnosti pride vedno prav, še posebej so te širine veseli uporabniki, ki ne želijo polnih žepov najrazličnejše elektronske navlake, ko pa jim vse potrebe zlahka zadovolji ena sama naprava. Nekaj alternativnih funkcionalnosti so jim privoščili že snovalci mobilnih naprav. Tako se navadno najdejo na njih štoparica, svetilka in drugi programi, ki pametnjakoviča spremenijo v glasbeni predvajalnik, mobilno videoteko ali igralno konzolo.

Zaradi poenostavljenega prenosa podatkov z računalnika na telefon in nasprotno ter razširljivosti mobilnih naprav s pomnilniškimi karticami so pametnjakoviči odlična zamenjava za prenosne diske USB. Poleg omenjenih prednosti ne smemo pozabiti najočitnejše: pametni telefoni imajo zaslone, kar pomeni, da lahko po prenesenih datotekah brskamo. Tega ne zmore noben drug prenosni disk.

Bujenje je ena najpogostejših vlog naših pametnjakovičev.

Bujenje je ena najpogostejših vlog naših pametnjakovičev.

Mobilni merilec srčnega utripa deluje z analizo pretoka krvi v prstu, ki ga pritisnemo ob lečo kamere.

Mobilni merilec srčnega utripa deluje z analizo pretoka krvi v prstu, ki ga pritisnemo ob lečo kamere.

Danes, ko je mobilni internet vsakdanja stvar, si želimo spleta tudi na počitnicah. Žal nam v osnovi telefoni pri tem ne morejo izdatneje pomagati, razlog so zasoljene cene gostovanj. Če nam doma leži dodatni pametni telefon ali smo pripravljeni na dopustu žrtvovati nekaj dosegljivosti, je rešitev uporaba mobilne vroče točke. Kako jo nastavimo, je odvisno od telefona: pri iOSu je ustrezna izbira Settings/Personal Hotspot, pri Androidu pa to opravimo pod nastavitvami povezav (Prenosna dostopna točka), pri čemer pazimo, da uporabimo zaščito, nastavimo zanesljivo geslo in pri uporabi poskrbimo, da ne presežemo zakupljene količine. V tujini je najbolje kupiti predplačniške kartice z mobilnim spletom, kjer za plačano ceno zakupimo vnaprej določeno količino prenosa podatkov.

Priljubljena izbira, ki ohrani pri življenju marsikaterega odpisanega pametnjakoviča, so programi za bujenje. Poleg pripadajočega stojala, ki rešitvi doda priročnost, je v telefon treba namestiti primerno aplikacijo. Programske budilke so najrazličnejših vrst, od nežnih duš, ki nas postopno zbujajo v delovno jutro, do tiranov, ki ne poznajo niti gumba za dremež. Prednost budilke v obliki starega telefona z novo vlogo je ta, da nas zgolj budi, zato nas pri tej rabi ne motijo nočni klici, sporočila ali obvestila posameznih aplikacij in iger.

Google Goggles namesto nas rešuje uganke sudoku.

Google Goggles namesto nas rešuje uganke sudoku.

Elektronske knjige so odlična zabava v čakalnici pri zdravniku, na vlaku ali ob hotelskem bazenu z osvežilno pijačo v eni ter bralnikom v drugi roki. Vlogo slednjega z ustrezno aplikacijo povsem solidno odigra tudi pametni telefon. Če smo reden uporabnik največjega spletnega knjigotržca, si namestimo aplikacijo Kindle, drugače pa eno od alternativ. Izbire je veliko, knjig  še več. Glavno je, da nam za bralne užitke ni več treba nositi naokrog umorjenih dreves ali namenske elektronske naprave.

Mobilna naprava je odličen glasbeni instrument. Začelo se je s posnemanjem klavirja, nadaljevalo z bobni in kitaro, zdaj pa prispelo do povsem samosvojih instrumentov, kakršni so izdelki podjetja Smule na telefonu iPhone in tablici iPad. To, da mobilni instrumenti niso za odmet, je prikazala skupina Atomic Tom, ki je s pesmijo (Take Me Out), posneto in odigrano na Applove telefone, že v prvem tednu po objavi prepričala dva milijona gledalcev in se uvrstila med sto najbolj priljubljenih pesmi trgovine iTunes.

Z mobilnimi aplikacijami za športne navdušence, vse tržnice od njih pokajo po šivih, med drugim spremljamo napredek pri pripravi na maraton, kolesarsko formo in vzdržljivost pri troboju. Ker je pametni telefon opremljen z navigacijskim modulom GPS, ga poleg usmerjanja zlahka uporabimo za natančnejše določanje pravkar premagane poti. Nepogrešljiv je v fitnesu, ko nas usmerja pri vadbi, v trgovini, ko nam izbira sestavine, ki jih bomo skuhali za kosilo, in pri mizi, ko šteje kalorije, ki smo jih pospravili vase.

Mobilno merjenje hrupa je ozaljšano s priročnimi opisi zaznanega zvoka okoli nas.

Mobilno merjenje hrupa je ozaljšano s priročnimi opisi zaznanega zvoka okoli nas.

Svež pristop

Pametni telefon svojo pamet pridobi šele s pametnimi aplikacijami, ki jih dodatno namestimo v njegov operacijski sistem. Izbrani programi dostikrat zasenčijo priložene, še večkrat pa telefon osvetlijo v popolnoma novi luči. Med slednje vsekakor sodi naslednjih nekaj izdelkov.

Z aplikacijo Instant Heart Rate se telefon prelevi v merilec srčnega utripa. Po zagonu aplikacije, ki jo dobimo na izbrani mobilni tržnici, pritisnemo prst na lečo fotoaparata, počakamo nekaj sekund, da se program umeri, in uživamo v natančnem merilcu, ki se zlahka meri celo z namenskimi napravami za spremljanje srčnega utripa.

Naslednja zlata vredna aplikacija je Google Goggles. Omogoča slikovno iskanje po zbirki podatkov spletnega velikana. S kamero slikamo želeni predmet, nato ga aplikacija ob pomoči spleta prepozna in pretvori v uporabne informacije, na primer ozadje fotografirane znamenitosti, podatke s črtne kode ali kode QR, besedilo s preglednic in identifikacijo ovekovečenih izdelkov. Google Goggles pa skriva tudi zmožnost, ki nam pametni telefon prelevi v reševalca ugank sudoku. Delovanje programa je preprosto. Z aplikacijo zajamemo izbrano uganko, nato jo Google Goggles prepozna kot sudoku in se ponudi v pomoč. Zanjo zaprosimo z izbiro Solve. Uganka se prenese v Googlove strežnike, tam pa jo programski algoritem reši namesto nas.

Hrup je pogost povzročitelj takih in drugačnih zdravstvenih težav. Žal se njegovega vpliva premalo zavedamo, oziroma ga pogosto niti ne opazimo. S pametnim telefonom, operacijskim sistemom Android in aplikacijo Sound Meter, ki jo na tržnici Play dobimo brezplačno, lahko hrup učinkovito izmerimo, še preden bi bilo prepozno. Aplikacija zaznani hrup prikaže ob pomoči grafičnega števca in časovnega grafa. Slednjega po želji nadomestimo z značilnimi vrednostmi, ki nam opisno predstavijo, kam sodi izmerjena stopnja.

Pametni telefon je lahko učinkovit zdravstveni pripomoček. Poleg že omenjenega merilca srčnega utripa se na njem največkrat znajdejo priljubljene športne aplikacije, ki nam štejejo porabljene kalorije, nas spodbujajo pri izbranih dejavnostih in spremljajo naš napredek. Prav tako nam pomagajo odpravljati osebne razvade. Tisti, ki je že tisočkrat poskusil opustiti kajenje, naj poskusi še zadnjič ob pomoči pametnega telefona. Pristopov je več. Aplikacija QuitNow!  nam pomaga s podeljevanjem dosežkov in informacijami o zdravstvenih tegobah, ki so za nami,  Smoke Control pa se osredotoča na postopno prenehanje in nam smiselno razporedi še zadnje nikotinske palčke, ki jih bomo pokadili v tem življenju.

Glasbeni navdušenci pametnjakoviče uporabljajo kot prenosne glasbene predvajalnike. Navadno rabo presežejo namenski pripomočki, ki služijo glasbenikom. Tak je uglaševalec kitare (violine, basa in ukulel) gStrings, ki pozna ročni in samodejni način. Pri prvem note izbiramo sami, drugi jih skuša prepoznati avtomatsko. Ker je delovanje odvisno od vgrajenega mikrofona, je uspešnost pripomočka bolj ali manj odvisna od priložene strojne opreme. Pomagamo ji lahko z nastavitvijo občutljivosti mikrofona pod Settings/Microphone Sensitivity.

Telefoni so z ustreznimi aplikacijami uporaben dodatek pri delu z računalnikom. Ker so slednji dandanašnji večkrat povezani z družinskim televizorjem, jih je smiselno nadzorovati na daljavo in z njimi upravljati ob pomoči mobilne naprave in ustrezne aplikacije. RemoteDroid telefon spremeni v brezžično miško in tipkovnico. Za delovanje zahteva strežnik, ki ga namestimo v računalnik z Windows, OS X ali Linuxom. Na telefonu vpišemo naslov IP strežnika in se z gumbom Connect povežemo z njim. Zaslon se v hipu spremeni v sledno ploščico z dvema gumboma, ki predstavljata klika miške. Med njima ždi tudi tipkovnica, ki v navezi z drugimi zmožnostmi programa poskrbi za popolno obvladovanje s televizorjem sparjenega računala.

Drug scenarij zajema pomoč in nadzor računalnika na daljavo. S tehničnega stališča je postopek podoben. V računalnik, do katerega želimo s telefonom dostop na daljavo, namestimo strežnik TeamViewer in ta nam postreže z ustvarjenim IDjem in geslom. Potrebujemo ju v istoimenski mobilni aplikaciji, ki se z njuno pomočjo poveže z izbranim računalnikom in nam ponudi popoln nadzor nad njim. Tako opremljeni lahko pokažemo znancem in družinskim članom, kako deluje samodejno kazalo v pisarniškem paketu, ne da bi nam bilo treba vstati s kavča, oziroma uporabiti osebni računalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji