Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, wifi

Moj prenosnik je lahko dostopna točka

V Windows 7 je vgrajena tehnologija t. i. navideznih brezžičnih omrežnih vmesnikov. Sama po sebi uporabnikom ni na voljo, s programom Connectify pa je mogoče brezžični omrežni vmesnik pretvoriti v dostopno točko, četudi je ta vmesnik uporabljen za dostop do omrežja.

Strokovnjaki podjetja Nomadio, ki se sicer ukvarja z naprednejšimi tehnologijami brezžičnih omrežij, so spretno uporabili drugače nevidno novost v Oknih 7 in med ljubitelji raznovrstnega programja v spletu dvignili nemalo prahu.

Njihov program Connectify, ki je šele v preizkusni različici, omogoča uporabo brezžičnega vmesnika kot dostopne točke. Tako je omogočeno, da se najprej priklopimo v brezžično omrežje, nato pa isti vmesnik ponudimo drugim kot brezžično dostopno točko, ki jo lahko drugi računalniki ali prenosne naprave uporabijo za priklop v omrežje. Tako lahko, na primer, v hotelu plačamo dostop za en računalnik, nato pa povezavo delimo z več uporabniki ali pa se s telefonom ali drugo prenosno napravo priklopimo v omrežje, do katerega imamo dostop že nastavljen na prenosnem računalniku in ga ne moremo enostavno uporabiti na drugih napravah.

O Connectify lahko rečemo, da deluje preprosto! V preizkusni prenosnik smo namestili Connectify, ki se po namestitvi prikaže kot ikona na območju obvestil (Notification Area). Ko program odpremo, moramo vnesti varnostno geslo za dostop in vklopiti dostopno točko. Nato na drugem prenosniku med dosegljivimi omrežji zagledamo novega z imenom Connectify, nanj pa se lahko povežemo kot v vsako drugo brezžično omrežje, vnesemo geslo, počakamo nekaj sekund in že smo omreženi. Enostavno in učinkovito.

Preprosto deluje - drugi uporabniki so lahko povezani v omrežje preko brezžičnega vmesnika.

Dostopno točko Connectify uporabimo tako kot vsako drugo dostopno točko.

Med preizkusom smo na žalosti ugotovili, da s Connectify ne delujejo vsi omrežni vmesniki, na spletni strani je objavljen kratek seznam podprtih vmesnikov in tistih, ki preverjeno ne delujejo. Seznam tistih, ki niso podprti, je kar dolg. Na spletni strani smo pogrešali kak forum ali drug način komunikacije med uporabniki in razvijalci. Connectify je res v preizkusni različici, a verjetno bo kmalu izdan kot različica 1.0 in upajmo, da bo tudi takrat brezplačen in da bo bolje poskrbljeno za dokumentacijo in pomoč uporabnikom.

Če Connectify pravi, da ni našel primernega brezžičnega vmesnika, na vašem prenosniku na žalost ne deluje.

Connectify

Kaj: Program za uporabo brezžičnega omrežnega vmesnika v Windows 7 kot dostopne točke.

Izdeluje: Nomadio Inc., www.connectify.me.

Cena: Trenutno še brezplačno.

Za: Izvirna zamisel, enostavna raba.
Proti: Ne deluje na vseh omrežnih vmesnikih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji