Objavljeno: 27.6.2018 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Julij-avgust 2018

Moj digitalni vremenar

Prihaja poletna vročina, z njo pa suša, nevihte, močan veter in toča. Kakovostna vremenska postaja nam pomaga, da se nanje še pravi čas pripravimo. Kakšno potrebujemo? Koliko stane? Jo lahko izdelamo sami?

Namesto da bi se razburjali zaradi napačnih vremenskih napovedi, si lahko že za manj kot 50 evrov omislimo svojo vremensko postajo, ki meri notranjo in zunanjo temperaturo, relativno vlažnost zraka in zračni tlak, obenem pa prikazuje še uro in datum. Čeprav pri večini enostavnih vremenskih postaj z lastnim grafičnim prikazovalnikom pogrešamo povezavo z osebnim računalnikom ali možnost prenosa zgodovine meritev na podatkovni ključek, si lahko omislimo tudi miniaturne ali modularne vremenske postaje, brez prikazovalnikov, ki se prek bluetootha ali WiFija povežejo z aplikacijo proizvajalca v pametnem telefonu.

Popolne vremenske postaje

Med osnovne vremenske podatke spadajo tudi smer in hitrost vetra ter količina padavin v izbrani časovni enoti. Merilniki zanje so danes na voljo tudi za vremenske postaje srednjega cenovnega razreda. Čeprav so manj kakovostni in manj natančni kot tisti pri vremenskih postajah višjega cenovnega razreda, jih moramo za pravilno delovanje vseeno ustrezno namestiti. To je v stanovanjskem bloku pogosto nemogoče, zato velja pred nakupom dobro premisliti o smiselnosti posameznih merilnikov. Nekatere vremenske postaje imajo priložene (ali jih lahko dokupimo) tudi merilnike ultravijolične svetlobe in jakosti osvetlitve pa tudi bolj eksotične merilnike, kot sta merilnika hrupa in količine CO2 v zraku. Zadnji je še posebej uporaben pozimi, ko nas prevelika količina CO2 opomni, da moramo prostor prezračiti.

Delitev vremenskih podatkov v spletu

Lastniki domačih vremenskih postaj s stalno internetno povezavo lahko izmerjene vrednosti ob pomoči ustrezne programske opreme posredujejo različnim spletnim skupnostim za spremljanje vremena, med katerimi sta najbolj znani Weather Underground (www.weatherunderground.com) in Weather Stations Online (www.weatherstations-online.net). Medtem ko prva ločeno zbira podatke s profesionalnih in amaterskih vremenskih postaj (danes jih je po vsem svetu že več kot 250.000), je zadnja namenjena izključno amaterskim vremenskim postajam. Več o spletnih skupnostih, ki zbirajo vremenske podatke osebnih vremenskih postaj, lahko preberemo na spletni strani http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Meteorological_data_and_networks.

Na spletni strani Weather Underground najdemo tudi podrobna navodila za nakup in postavitev združljive vremenske postaje in ustrezne programske opreme zanjo, sezname izdelovalcev in preprodajalcev delov za vremenske postaje pa tudi seznam podporne programske opreme za operacijske sisteme Windows, Mac OS X in Linux ter skripte za programska jezika Pearl in Pyton za namenske vmesniške module, s katerimi lahko posredujemo vremenske podatke v splet brez uporabe osebnega računalnika. Prenesemo lahko tudi aplikacije za obdelavo in spremljanje vremenskih podatkov z osebnim računalnikom.

Neposredna komunikacija z osebnim računalnikom poteka prek ethernetne povezave, omrežja WiFi ali vrat USB. Večina vremenskih postaj hrani nekaj izmerjenih vrednosti za nazaj (predvsem zračnega tlaka), ki jih na zaslonih prikazujejo v stolpčnih ali časovnih diagramih. Bazne enote nekaterih proizvajalcev omogočajo tudi sprejemanje radijskega signala atomskih ur, DCF-77, ki zagotavlja točno merjenje časa tudi brez internetne povezave. Vendar sprejemnik DCF-77 deluje le, če je nameščen v prostoru z dobrim sprejemom radijskega signala. Veliko je tudi različnih dodatnih funkcionalnosti, kot je prikaz napovedi vremena na osnovi več vremenskih parametrov. Nekatere vremenske postaje znajo sproti računati tudi občutek ugodja in točko rosišča. Napajanje iz omrežja je pri cenejših modelih opcijsko. Srednji cenovni razred, med 50 in 500 evri, sicer poudarja predvsem vsestranskost, cenenost, estetiko, enostavnost namestitve in sorazmerno majhno porabo energije.

Cena za kakovost in natančnost

Polprofesionalna ali profesionalna vremenska postaja, katere glavni prednosti sta večja natančnost meritev in kakovostnejša programska oprema z več možnostmi napovedovanja vremena in povezovanja v spletne skupnosti, stane 500 evrov in več. Večina omogoča brezžično komunikacijo prek omrežja WiFi, nekatere pa imajo za komunikacijo z zunanjimi merilniki posebne komunikacijske module, ki jih večinoma povežemo z osebnim računalnikom prek vrat USB. Zasnova je modularna, kar pomeni, da lahko dokupimo dodatne merilne enote in jih prek brezžičnih komunikacijskih kanalov povežemo z bazno enoto. Tovrstne vremenske postaje vse izmerjene vrednosti začasno shranjujejo v fiksnih ali prednastavljivih intervalih in omogočajo, da jih kasneje prenesemo v osebni računalnik in tam obdelamo. Osnovni paket navadno vsebuje bazno enoto in osnovna tipala. Sicer so zmogljivost, prilagodljivost in dodatne funkcionalnosti vremenske postaje v veliki meri odvisne od tega, koliko smo pripravljeni odšteti za dodatne merilne module. Za nekatere vremenske postaje lahko dokupimo tudi ustrezno zunanjo spletno kamero, ki jo namestimo na isti nosilec kot zunanjo merilno enoto.

Natančnost in točnost meritev

Natančnost meritve temperature je navadno 0,5 °C, redko 0,1 °C. Večja natančnost za meritve vremena ni smiselna zaradi šuma digitalnih tipal, ki nastane zaradi analogno-digitalne pretvorbe izmerjene vrednosti temperature. Boljša digitalna tipala sicer zmorejo tudi do desetkrat večjo natančnost, vendar je izmerjene vrednosti težko dovolj dobro linearizirati čez celotno merilno območje. Proizvajalci vremenskih postaj zato več kot enega decimalnega mesta navadno ne prikazujejo.

Natančnost meritve zračnega tlaka je navadno 1 hPa (hekto pascal oziroma mili bar). Kakovostna elektronska tipala zmorejo tudi desetkrat večjo natančnost, vendar je točnost meritve dostikrat pomembnejša od natančnosti. Zračni tlak se spreminja tudi z nadmorsko višino. Agencija Republike Slovenije za okolje zato na spletu za večino krajev objavlja vrednosti tlaka, preračunane na gladino morja. A preračun je uporaben le do višine 700 m. Izmerjene vrednosti nad to višino ne preračunajo. To je dobro vedeti predvsem, če podatke z domače vremenske postaje primerjamo z uradno izmerjenimi vrednostmi na spletu.

Vsekakor je pred odločitvijo za pravšnjo vremensko postajo vredno razmisliti tudi o tem, kje bomo zunanji del vremenske postaje postavili, saj ustrezna oddaljenost od hiše ključno vpliva na točnost meritev. Enoto z zunanjimi merilniki običajno namestimo na poseben podstavek vsaj nekaj metrov od hiše, lahko pa jo pritrdimo tudi na ustrezen stenski ali strešni nosilec, ki se dviga nad streho hiše. Pri samostojni namestitvi velja razmisliti tudi o tem, kako bomo preprečili dostop morebitnim nepridipravom.

Najbolj priljubljene

Razpoložljivost brezžičnih povezav bluetooth in WiFi pri mobilnih telefonih, računalniških tablicah in (prenosnih) računalnikih je močno vplivala na nadaljnji razvoj digitalnih vremenskih postaj nižjega in srednjega cenovnega razreda. Veliko proizvajalcev opušča namenske barvne prikazovalnike in jih nadomešča z aplikacijami za osebne računalnike z brezžično povezljivostjo in pametne telefone. Med njimi je tudi Netatmo Weather Station (stane okoli 140 USD), ki jo sestavljata notranja in zunanja enota v valjastih aluminijastih ohišjih. Z bazno enoto vremenske postaje se povežemo prek omrežja WiFi in ustrezne programske aplikacije. Netatmo meri notranjo in zunanjo temperaturo, relativno vlažnost zraka, zračni tlak, vsebnost CO2 in hrup, posebej pa lahko dokupimo še merilnik hitrosti in smeri vetra (100 USD) ter merilnik količine padavin (80 USD), kar zagotavlja vse funkcionalnosti polne vremenske postaje. Vremensko postajo lahko prek spleta povežemo tudi v Netatmovo skupnost osebnih vremenskih postaj.

Visoko na lestvicah priljubljenosti »kotira« tudi polprofesionalna vremenska postaja Davis Instruments 6250 Vantage Vue Wireless Weather Station, ki stane okoli 310 USD, za okoli 230 USD pa lahko dokupimo še most za njeno povezavo z internetom in ustrezno programsko opremo, s katerima se lahko vključimo v spletno skupnost Weather Underground za osebne vremenske postaje. Vremensko postajo odlikujeta predvsem natančnost meritev in kakovost izdelave. Še posebej natančne so meritve smeri in hitrosti vetra ter količine padavin.

Doma izdelana vremenska postaja

Elektrotehnični navdušenci lahko preprosto modularno vremensko postajo, ki temelji na 32-bitnem mikrokrmilniku, v celoti izdelamo tudi doma. Bazna enota ima grafični prikazovalnik, na katerem vidimo izmerjene vrednosti zračnega tlaka, relativne vlažnosti zraka, različne temperature ter čas in datum. Meritve temperatur na prostem ali v drugih prostorih stanovanja ali hiše izvaja merilna enota, lahko jih je tudi več, do 90 metrov oddaljena, s katero se bazna enota brezžično poveže v krajših časovnih intervalih. Več o projektu je na voljo na spletni strani PC USB Projects.

Med priljubljenimi polnimi vremenskimi postajami za domačo rabo je tudi AcuRite 01014M Weather Station with AcuRite Access. Ta se uvršča med rešitve, ki ponujajo največ za vloženi denar (stane okoli 150 USD). Nekateri mu očitajo manjša odstopanja pri meritvah temperature med toplimi in sončnimi dnemi, sicer pa se relativno dobro odreže pri ostalih meritvah. Programska oprema za brezžično povezljivost je na voljo za pametne telefone z operacijskima sistemoma iOS in Android, vendar v primerjavi s postajo Netatmo pogrešamo intuitivnost aplikacijskega grafičnega vmesnika.

Veliko za vloženi denar ponuja tudi vremenska postaja Ambient Weather WS-2902 Osprey WiFi 10-in-1 (stane okoli 160 USD), ki se napaja z lastnimi sočnimi celicami in meri hitrost in smer vetra, količino padavin, jakost ultravijolične svetlobe, osvetlitev, zračni tlak, notranjo in zunanjo temperaturo ter notranjo in zunanjo relativno vlažnost zraka, določa pa tudi točko rosenja, indeks toplote, občutek mraza itn. Notranja enota osvežuje izmerjene vrednosti na barvnem prikazovalniku LCD vsakih 16 sekund, prek brezžične povezave WiFi pa omogoča tudi instantno vključitev v skupnosti vremenskih postaj Weather Undergroud in Ambient Weather Network.

Kje kupiti?

Vremenske postaje lahko kupimo v spletnih trgovinah proizvajalcev pa tudi v največjih svetovnih spletnih trgovinah, kot sta amazon.com in ebay.com. Tudi v večjih slovenskih spletnih trgovinah vremenskih postaj ne manjka, zato pa so cene nemalokrat zasoljene z visokimi maržami in uvoznimi dajatvami. Tako bomo lahko za enako vremensko postajo odšteli tudi dvakrat več, kot bi v ZDA. Ob morebitnem spletnem naročilu čez »lužo« bodimo pozorni na poštne stroške in morebitne carinske dajatve …

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji