Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2014

Mobilnost na steroidih

O tem, da je leto 2014 leto mobilnosti, po sejmu Mobile World Congress ne dvomi nihče več. Izjemen vzpon sejma, takos stališča razstavljavcev kot števila in profila obiskovalcev, priča o tem, da je industrija telekomunikacij dosegla svoj dolgoletni cilj – postala je globalno vsenavzoča in nepogrešljiv del našega vsakdana. Izjemen zalet želijo podjetja v tej panogi izkoristiti še za promocijo novih življenjskih slogov, kakopak podprtih s kopico mobilnih naprav, pogosto označenih tudi kot posameznikovi najboljši digitalni pomočniki.

Mobilne naprave so nas v celoti zasvojile. Ljudje so pripravljeni tudi po več dni čakati v vrsti pred trgovinami na nakup najnovejše različice tega ali onega pametnega telefona ali tablice. 2014 pa je prelomno še z dodatnega vidika – naročnine na mobilne storitve bodo letos prvič v zgodovini presegle število prebivalcev planeta. Strokovnjaki celo napovedujejo, da bo število uporabnikov mobilnega interneta preseglo število uporabnikov, ki do svetovnega spleta dostopajo prek namiznih računalnikov. V ZDA namreč danes odrasli že preživijo več časa v spletu s svojo mobilno napravo kot pa za namiznim računalnikom. Da mobilne naprave zavedno ali nezavedno vplivajo na naše življenjske navade, kažeta še dva preprosta statistična podatka. Kar 80 odstotkov odraslih Američanov, denimo, zjutraj naprej pogleda na zaslon svoje mobilne naprave, enako storijo tudi, preden ležejo spat. Zavidljiv je predvsem odstotek uporabnikov pametnih telefonov, saj jih ima kar devet od desetih svojega mobilnega digitalnega ljubljenčka ves dan dobesedno na dosegu roke.

Velike bitke se bijejo tudi na področju mobilnih platform. A ko enkrat vidimo gole številke, se zdi, da je vse že odločeno. Analitska hiša IDC ocenjuje, da bo letos po svetu prodano okoli 1,2 milijarde pametnih mobilnikov. Izmed teh naj bi imelo kar 950 milijonov nameščen operacijski sistem Google Android, 180 milijonov Applov iOS, Windows Phone pa naj bi bil nameščen na vsega 47 milijon napravah. Vsi drugi hočeš nočeš sodijo v kategorijo »drobižkov«.

Podobno razmerje velja tudi v svetu tablic, kjer je Android v preteklem letu z namestitvami na 120,9 milijona prodanih tablic postavil nov absolutni rekord (skoraj 62-odstotni tržni delež po svetu). iPadi so se sicer še vedno zelo dobro prodajali, prepričali 70,4 milijona kupcev, a upada tržnega deleža iOS v svetu tablic niso mogli zaustaviti (z 52,8 je zdrknil na 36 odstotkov). Zdi se, da Applu in Samsungu nihče ne more pokvariti zasebne zabave, lani sta se jima po prodaji še najbolj približala ASUS in Amazon. V prihodnjih letih bi to lestvico utegnil spremeniti le kitajski Lenovo, ki se je lani zavihtel na peto mesto po prodaji tablic, zaenkrat pa raste daleč najhitreje med vsemi velikani.

Kaj so torej v Barceloni novega pokazali svetovni velikani? 60-letni japonski gigant Sony si zasluži vse pohvale za svojo vztrajnost na področju mobilnih rešitev. Letošnja ofenziva bo nosila dvojko v svojem imenu, saj so Japonci na sejmu Mobile World Congress predstavili v vseh pogledih izboljšan pametni telefon Xperia Z2 ter tablico Xperia Z2 tablet (ta je celo najtanjša in najlažja vodoodporna 10-palčna tablica na svetu). V navezi z novo generacijo pametne ure ter drugih rešitev za nošenje, predvsem zapestnic SmartBand, želijo v Sonyju uporabnikom na prijazen način približati rekreacijo in skrb za bolj zdrav življenjski slog. Prav inovacij na temo naprav za nošenje (ang. wearables) ter spremljajočih mobilnih aplikacij je bilo letos dobesedno v izobilju. Ena boljših, @life, prihaja prav iz Slovenije.

Samsungov Galaxy udari petič

Samsungu je z dogodkom Unpacked 5, na katerega so povabili kar okoli 9000 izbrancev iz svetovnega medijskega prostora, med drugim tudi člane uredništva Monitorja, zopet uspelo pritegniti največ pozornosti prvega dne sejma. Težko pričakovani paradni model Galaxy S5 ima večplastno vlogo. Korejskega izdelovalca mora ohraniti v samem vrhu segmenta premijskih mobilnikov, obenem pa mora preprosto postreči z novimi, pa čeprav le pogojno uporabnimi funkcijami. Samsungovi predstavniki so na vsakem koraku opominjali tudi na to, da poslušajo uporabnike in uresničujejo njihove želje in potrebe. Prav zato naj bi bila petica pri praktični vsakdanji rabi še za odtenek boljša od predhodnika. Zaslon se je zvečal le za malenkost in zdaj meri 5,1 palca in po vzoru konkurenta prepozna prstni tudi odtis uporabnika, po zaslugi novih komponent in same izdelave ter programskih rešitev pa se Galaxy S5 lahko pohvali z enostavnejšim zajemom fotografij in video posnetkov (tokrat tudi v ločljivosti 4K), daljšim trajanjem baterije in hitrejšim prenosom podatkov v mobilnih omrežjih. S to generacijo je Samsungov paradni konj, ki svojo prodajno pot začne sredi aprila, postal tudi odporen proti vodi in prahu, obenem pa ohranil plastično ohišje s perforirano zadnjo stranico, ki omogoča večjo osebno prilagoditev mobilnika.

Svetovna javnost je pričakovala tudi novo generacijo HTCjevega telefona One, a so se Tajvanci odločili, da bodo z njo še malce počakali, namesto tega pa predstavili več denarnici prijaznih modelov. Obenem so javnosti predstavili iniciativo HTC Power To Give, ki si prizadeva ustvariti super računalnik, kateri bo izkoriščal neizkoriščene zmogljivosti pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android. Več deset milijonov pametnih telefonov HTC One po svetu bi od predpostavki, da bi njihovi lastniki dovolili uporabo neizkoriščenih zmogljivosti svojih mobilnih naprav, lahko doseglo zmogljivosti pravcatih superračunalnikov. Z njimi bi podjetje pomagalo poiskati odgovore na nekaj največjih vprašanj družbe predvsem na področjih, kot so boj proti raku, AIDS-u, Alzheimerjevi bolezni, zagotovljanje pitne vode in celo iskanje zunajzemeljskega življenja.

LG je po vzoru svojega pristopa v svetu televizorjev začel kriviti tudi zaslone pametnih telefonov in tej družini izdelkov nadel pomenljivo ime Flex. Z modelom LG G2 Pro so ustvarili praktično enega najtanjših tablifonov, obenem pa potrdili, da bo uporabnikom, ki imajo namesto velikih raje nekoliko manjše zaslone (in telefone) na voljo tudi strojno precej okrnjena različica G2 mini. G3 bo tako kot HTC One 2 luč sveta ugledal enkrat pozneje letos.

Precejšnje pozornosti je bila deležna tudi splavitev visoko kriptiranega telefona BlackPhone, ki bo bržkone predstavljal daleč najbolj varno različico sistema Android. Telefon, namenjen uporabnikom, ki si želijo predvsem zasebnosti in varne mobilne ter spletne komunikacije, bo ob zasoljeni ceni 629 dolarjev (za zelo povprečno strojno opremo, naj dodamo) dve leti na voljo cela vrsta namenskih storitev za kriptiranje vsebin.

Pri Nokii pa so s predstavitvijo družine telefonov X le potrdili, da jim brez Androidnih modelov trda prede (glede na zgoraj omenjene številke operacijskega sistema Windows Phone to sploh ni presenetljivo). Novinci Nokia X, Nokia X+ in Nokia XL tečejo na Androidu, pri čemer so Finci uporabnikom skrili dostop do Googlove aplikacijske tržnice in ga nadomestili s storitvami in aplikacijami z logotipom Nokie in Microsofta. No, pa saj se tudi v trgovini Nokia Store najde večina vsakodnevno uporabnih aplikacij. Bodo pa vsi trije predstavljeni telefoni sposobni poganjanja aplikacij, ki so jih morebiti uporabniki imeli nameščene na Androidni mobilni napravi s katere migrirajo na eno izmed novih Nokij. Družina X se tako uvršča med modelni paleti Nokia Asha ter Lumia in obljublja precej dostopne cene. Morebiti pa utegne kljub očitnim omejitvam postati prava prodajna uspešnica.

Med majhnimi, a pomembnimi inovacijami velja omeniti še dosežka podjetij SanDisk ter STMicroelectronics. Prvo je uspelo v kartico microSD stlačiti kar 128 gigabajtov pomnilnika in tako kar podvojiti dosedanjo kapaciteto teh resnično majhnih pomnilniških medijev, ki postajajo nekakšen neuradni standard za razširitev pomnilniških zmogljivosti mobilnih naprav. Človek se ob tem vpraša le, kakšno kapaciteto bi imel pogon SSD, če bi uspeli njegovo notranjost zapolniti s pomnilniki, uporabljenimi v omenjeni kartici. Družba STMicroelectronics pa je razvila čip, ki ob pomoči infrardeče svetlobe na razdalji okoli pol metra prepozna geste uporabnika. Novotarija, ki bo bržkone kaj hitro našla pot v pametne telefone, ta hip pozna osem gest rok, zato lahko že v naslednji generaciji naprav pričakujemo nove načine upravljanja – telefonu bomo kar mahali.

Z našega vidika pa si naravnost odlično oceno za najbolj napredno inovacijo tokrat zaslužijo v podjetju Fujitsu. Japonski inženirji so namreč izdelali tehnologijo, s katero na napravah, opremljenih z na dotik občutljivimi zasloni, pričarajo pristen občutek površine. Ta se lahko v hipu spremeni med gladko, drsečo, hrapavo in številnimi vmesnimi stanji – v navezi s podobo na zaslonu tako uporabniku dejansko da občutek gladkosti ali hrapavosti površine. Tehnologija temelji na ultrazvočnih vibracijah, ki ustvarijo ustrezno trenje med prstom in zaslonom. Pod površino zaslona se namreč z izjemno hitrostjo premikajo fizični delci, ki tako ustvarijo želen pritisk, rezultati pa je realističen občutek podlage. V navezi s podobami predmetov na zaslonu ima tehnologija izjemen potencial, denimo pri prodaji oblek in praktično vseh izdelkov, kjer uporabniki pozornost namenjamo občutku pod prstnimi blazinicami. Praktična demonstracija v Barceloni je bila sestavljena iz podob mokrega stekla, peska ter božanja hrapave kože krokodila. Tehnologija, ki jo lahko v napravah, opremljenih z zasloni na dotik pričakujemo v prihodnjih letih, je že danes dozorela do te mere, da z njo opremljeni zasloni niso bistveno debelejši, inženirji pa ta hip že rešujejo izziv, kako ta občutek zagotoviti več prstom (trenutno deluje le z enim).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji