Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: pametni telefon, android

Mobilna priporočila 2013

Precej vode je preteklo (v prvi polovici leta dobesedno) od našega zadnjega pregleda najboljših programskih izdelkov za mobilni operacijski sistem Android, zato smo zopet pognali svoje tablice in pametnjakoviče ter poiskali aplikacije, ki bodo krasile bleščeče zaslone prenosnih naprav vsaj naslednjih nekaj mesecev.

Programe in igre za operacijski sistem Android spremljamo že precej časa. V vsaki številki objavimo 16 predlogov tekočega meseca, občasno pa naredimo (večji) pregled najboljših. Ker slednjega v Monitorju že dolgo ni bilo, je skrajni čas, da si zavihamo rokave in pogledamo, kaj je novega na področju programske opreme za Googlov mobilni sistem. Tokratni pregled ne bo zajel nujne programske opreme, h kateri vsekakor sodijo nepogrešljiva tipkovnica SwiftKey, novičar Pulse, oblačni bralnik Pocket, beležnica Evernote, shramba Dropbox in varovanje Titanium Backup, temveč se bomo osredotočili na manj znane, novejše izdelke, ki so nas v zadnjem času najbolj navdušili.

Sistemska orodja

Android je precej odprt operacijski sistem, zato se ne čudimo številčnosti aplikacij, ki se ukvarjajo z njim. Sistemska orodja ga nadzirajo, dopolnijo in obogatijo. Med najbolj priljubljene take izdelke, ki ne smejo manjkati na nobenem pametnem telefonu z Googlovim sistemom, spadajo lebdeči pripomočki Beautiful Widgets, ohranjevalnik baterije JuiceDefender, sistem za avtomatizacijo Tasker in raziskovalec ES File Explorer. Ob bok naštetim postavimo naslednje izdelke.

01 System Tuner Pro. Začenjamo z aplikacijo, ki je namenjena predvsem uporabnikom s korenskim dostopom. System Tuner je skupek orodij, ki nam omogočajo nadzor telefona z operacijskim sistemom Android. Gre za nadzornika delovanja, upravitelja sistemskih virov in strojne opreme. V enem paketu najdemo številne zmožnosti, ki tudi v brezplačni različici navdušijo tehnično radovednega slehernika. Običajnim uporabnikom (brez root dostopa) je dostopen odličen upravitelj sistemskih virov, s katerim nadzorujemo delovanje centralne procesne enote, pomnilnik in posamezne procese, ki jih enostavno »ubijemo«, če nastane kakršnakoli težava. Uporabljamo lahko terminalsko okno, dnevniške zapise in varovanje aplikacij. Slednje je priročno tako za nameščanje kot odstranjevanje programov, pri čemer imajo korenski uporabniki možnost brisanja tudi sistemu priložene programske opreme.

Ne ravno posrečen uporabniški vmesnik pripomočka System Tuner naj nas ne odvrne od (vsaj) preizkusa sicer odličnega programa.

Ne ravno posrečen uporabniški vmesnik pripomočka System Tuner naj nas ne odvrne od (vsaj) preizkusa sicer odličnega programa.

Korenski dostop v programu odklene funkcijo navijanja procesorja in spreminjanja drugih sistemskih virov (tudi ob zagonu). Omenjene zmožnosti najdemo pod gumbom Memory (System Tweaks). Prilagojenemu telefonu določimo enega izmed poprej nastavljenih načinov samodejnega zapiranja v ozadju odprtih aplikacij (OOM - Auto-kill). Avtomatsko sproščanje virov sega od zelo popustljivega do skrajno strogega režima. Root uporabniki nadalje izbirajo, kaj se zažene ob zagonu in kaj ne (Startups).

Možnosti je res veliko, precej jih je na voljo brezplačno. Umetniški vtis sicer kazi slab uporabniški vmesnik, a se pravi zanesenjaki nanj ne bodo ozirali. Veliko več jim bodo pomenile redne posodobitve in surova moč programa.

System Tuner Pro

Cena: 4 EUR.

✓    Nabor zmožnosti, brezplačna različica.

✗    Slab uporabniški vmesnik.

02 Nova Launcher Prime. Nova Launcher je alternativni zaganjalnik za četrto različico operacijskega sistema Android, Ice Cream Sandwich. Od privzete izbire je precej hitrejši, zato po njem radi posežejo uporabniki Samsungovih telefonov, ki se sicer kljub nadpovprečni strojni opremljenosti pregovorno zatikajo. Dodatno ga odlikuje izredna prilagodljivost, saj skoraj ni podrobnosti, ki je ne bi mogli spremeniti. Med drugim nam je prepuščena izbira števila zaslonov, odlagališč, ikon v odlagališču, animacije med menjavanjem zaslonov in obliki imenikov.

Glavna odlika zaganjalnika Nova Luncher je neverjetna hitrost, zaradi katere po njem radi posežejo lastniki Samsungovih občasno spotikajočih se telefonov.

Glavna odlika zaganjalnika Nova Luncher je neverjetna hitrost, zaradi katere po njem radi posežejo lastniki Samsungovih občasno spotikajočih se telefonov.

Zaganjalnik je v osnovi brezplačen, a kljub temu toplo priporočamo nadgradnjo Prime, ki odklene priročne geste, skrivanje aplikacij, premično odlagališče aplikacij in več animiranih prehodov med zasloni. Priročna zmožnost shranjevanja nastavitev nam pohitri prilagajanje zaganjalnika ob menjavi telefona ali naloženega ROMa. Številne zmožnosti učinkovito dopolnijo razni dodatki, med katerimi velja omeniti TeslaRead, ki ikoni aplikacije doda število novih elementov od zadnjega njenega zagona, na primer neprebrana elektronska sporočila poleg ikone za Gmail.

Nova Launcher Prime

Cena: 3 EUR.

✓    Hitrost, prilagodljivost, shranjevanje nastavitev.

✗    Ni zastonj.

03 Vault - Hide SMS, Pics & Videos. Ljudje imamo skrivnosti. Navadno ni v tem nič slabega, želimo si zgolj malo zasebnosti. Pametni telefon je s številnimi zmožnostmi že zdavnaj presegel okvire osnovne komunikacijske naprave in postal pravi življenjski sopotnik, ki namesto dnevnika hrani naše misterije. Da teh ne bi ugledale neposvečene oči, si največkrat omislimo geslo za dostop do sistema. V nekaterih primerih si želimo več. Bodisi da želji botruje ljubosumna žena ali pa gre zgolj za varovanje žgečkljivih posnetkov pred nepridipravi, uresničila jo bo aplikacija za odrasle skrivalnice, ki se imenuje Vault – Hide SMS, Pics & Videos.

Po enostavni nastavitvi, kjer izberemo številčno geslo, dolgo 3-15 znakov, označimo sporočila, fotografije in video posnetke in takoj po potrditvi se preselijo v varovan trezor. Skrivamo lahko tudi posamezne stike, ki pa jih je zaradi sinhronizacije z Googlovimi strežniki treba ročno izbrisati iz imenika. Program brezplačno povsem spodobno deluje, kljub temu nam na vsakem koraku ponuja naročnino Premium, ki omejeno kvoto sto skritih sporočil dvigne na deset tisoč. Poleg tega skrije aplikacijo, tako da ni dostopna drugače kot s klicem številke, ki je sestavljena iz znakov ## in številčne kombinacije za odpiranje trezorja. Če v aplikacijo vnesemo napačno geslo, nas sistem skrivoma fotografira. Varovalka je namenjena odkrivanju neposvečenih obiskovalcev.

Vault - Hide SMS, Pics & Videos

Cena: Brezplačno.

✓    Enostavnost, učinkovitost.

✗    Mesečna naročnina za naprednejše zmožnosti.

V brezplačni Trezor lahko zaklenemo fotografije, video posnetke, sporočila, klice in stike. Za popolno krinko, ki skrije tudi skrivalno aplikacijo, pa bo treba seči v žep.

V brezplačni Trezor lahko zaklenemo fotografije, video posnetke, sporočila, klice in stike. Za popolno krinko, ki skrije tudi skrivalno aplikacijo, pa bo treba seči v žep.

04 Kid Lock, Family & Parent Apps. Otroci se radi igrajo s pametnimi napravami. Na žalost staršev so malčki prepametni za sodobni svet, zato njihovo igranje hitro pripelje do katastrofe. Medtem ko telefone in tablice pred fizičnimi nevarnostmi zaščitimo z nakupom dodatne (varnostne) opreme, jih pred nagajivimi sivimi celicami obvarujemo s programom podjetja Famigo. Kid Lock, Family & Parent Apps otrokom onemogoča »naključno« sporočanje, klice in spontane nakupe.

S peskovnikom podjetja Famigo bo telefon v rokah otroka varen vsaj pred programskimi nesrečami.

S peskovnikom podjetja Famigo bo telefon v rokah otroka varen vsaj pred programskimi nesrečami.

Enostavna namestitev od nas najprej zahteva izdelavo zaščitnega vzorca, nato sama poišče do otrok prijazne aplikacije, ki so v telefon že nameščene, in ustvari varno okolje za igro. Začetek zna malce dolgoveziti, a se aplikacija za čakanje hitro odkupi. Narejeni peskovnik je povsem varen. Otroku blokira reklame, klice, družabne dodatke v aplikacijah, prepreči nakupovalne vzgibe, onemogoči fizične gumbe na napravi (nazaj, domov) in mobilni napravi ne dovoli spanja. Ker je za uporabo potreben spletni račun, lahko nastavitve spreminjamo kar znotraj spletnega brskalnika, kjer nas čaka med drugim tudi seznam otrokovih želja. Če malčku kak programski izdelek vzbuja skomine, ga lahko v peskovniku označi, nato pa počaka na našo odločitev o namestitvi.

Kid Lock, Family & Parent Apps

Cena: 4 EUR.

✓    Balzam za starše.

✗    Začetna počasnost.

05 History Eraser Pro. Uporaba in namen programa History Eraser sta jasna kot beli dan. Pripomoček nam v nekaj potezah zbriše zgodovino spletnega pohajkovanja, iskalne pojme v Googlovih storitvah (Gmail, Play, Maps, YouTube, Search), seznam klicev, sporočila in odložišče. Z odstranjevanjem navlake se sprostita prostor in pomnilnik, to pa blagodejno deluje na dihanje že rahlo astmatičnega telefona. Žal mu primanjkuje spremnih informacij, zato učinka zdravila ne moremo predvideti. Za delovanje ne potrebuje korenskega dostopa. Na tržnici Play je na voljo tudi povsem delujoča brezplačna različica programa z oglasi.

Za hitro brisanje razne navlake poskrbi History Eraser.

Za hitro brisanje razne navlake poskrbi History Eraser.

History Eraser Pro

Cena: 2 EUR.

✓    Učinkovito čiščenje podatkov in pomnilnika.

✗    Premalo spremljevalnih informacij.

Delo

Nadaljujemo s pripomočki za delo. Naj se sliši še tako čudno, z mobilnimi napravami je mogoče čisto lepo delati. Tablice in telefoni so iz dneva v dan zmogljivejši in sposobni opravil, ki običajno spadajo v domeno večjih računalniških sorodnikov. Da mobilne naprave niso primerne le za prosti čas, dokazujejo pisarniške zbirke OfficeSuite Pro 7, DocumentsToGo in Quickoffice Pro, odjemalec elektronske pošte TouchDown, optični bralnik Mobile Doc Scanner, dostop do namizja na daljavo Splashtop Remote Desktop ter koledar Business Calendar. Nam sta v zadnjem času največkrat priskočila na pomoč urejevalnik slik Photoshop in daljinski upravljalnik za predstavitve PowerPoint Keynote Remote.

06 Photoshop Touch for phones. Urejevalnik fotografij Photoshop Touch for phones je namenjen pametnim telefonom z operacijskim sistemom Android. Funkcionalno je povsem enakovreden tablični različici aplikacije. Pozna različne filtre, učinke z drsniki za uravnavanje svetlosti, barv in senčenja, ki nas z lahkoto privedejo do želenih rezultatov. Med orodji ne manjkajo niti pametno izbiranje Magic Wand, urejanje odsekov Marquee, kloniranje Clone Stamp in vrsta čopičev iz namizne različice najbolj priljubljenega urejevalnika fotografij. Photoshop Touch uporablja tudi plasti, a je delo z njimi omejeno. Delo se shranjuje v obliki JPEG in PNG, zato odpade kasnejše urejanje projekta z namiznim velikim bratom. Mobilna različica najbolj priljubljenega urejevalnika fotografij na svetu se izkaže predvsem pri lažjih in nujnih opravilih. Čeprav sta različici za telefone in tablice na prvi pogled enaki, ju je treba kupiti posebej. Telefonska različica vnovičen nakup opraviči z manjšim zaslonom odlično prilagojenega uporabniškega vmesnika.

Kljub majhnosti pripadajočega zaslona skoraj ni zamisli, ki je s telefonskim Photoshopom ne bi mogli udejanjiti.

Kljub majhnosti pripadajočega zaslona skoraj ni zamisli, ki je s telefonskim Photoshopom ne bi mogli udejanjiti.

Photoshop Touch for phones

Cena: 4,5 EUR.

✓    Uporabniški vmesnik, širok nabor zmožnosti.

✗    Vnovičen nakup za lastnike tablične različice, učna krivulja za začetnike, omejene plasti.

07 PowerPoint Keynote Remote Pro. Program PowerPoint Keynote Remote je namenjen nadzoru predstavitev na daljavo, izdelanih v dveh najbolj priljubljenih takih programih, Microsoftovem PowerPointu in Applovem Keynotu. S strežnikom, ki ga je treba prej namestiti v računalnik, v katerem bo tekla predstavitev, se poveže prek brezžičnega omrežja ali s povezavo Bluetooth. Med drugim nam omogoča predogled diapozitivov, prikaz opomb, merjenje časa, kazalo in seveda upravljanje predstavitve na daljavo. Osnovne zmožnosti so nam na voljo brezplačno, za naprednejše pa bo treba seči v žep.

PowerPoint Keynote Remote je odličen daljinski upravljalnik predstavitev, izdelanih s programoma PowerPoint ali Keynote.

PowerPoint Keynote Remote je odličen daljinski upravljalnik predstavitev, izdelanih s programoma PowerPoint ali Keynote.

PowerPoint Keynote Remote Pro

Cena: 6 EUR.

✓    Podpira tako Windows kot OS X.

✗    Potrebna namestitev namiznega strežnika.

Pripomočki

Najštevilčnejša med programi je skupina pripomočkov. Kaj bi naši pametnjakoviči brez dodane vrednosti v obliki brezplačne telefonije Viber, sporočanja WhatsApp, fotografskega družabnega omrežja Instagram, bralnika elektronskih knjig Kindle, radia TuneIn Radio, glasbenega strokovnjaka SoundHound, zbiralnika forumov TapaTalk, predvajalnika poddaj Pocket Cast in vremenoslovca WeatherPro? Vsak od naštetih pripomočkov vsak dan osreči na milijone uporabnikov naprav z operacijskim sistemom Android. Za vsakogar se najde aplikacija, brez katere bi težko shajal. Podrobneje si ogledamo dve. Ena je namenjena glasbenim navdušencem, druga knjižnim moljem.

08 Songkick Concerts. Glasbeni navdušenci na pametni telefon najprej naložimo tono glasbe, nato zamenjamo privzeti predvajalnik, saj priloženi praviloma niso vredni niti delnice Mercatorja, nato se odpravimo na tržnico Play in si ogledamo, ali je na njej še kaj zanimivega za nas. V zadnjo kategorijo bržkone spada aplikacija Songkick Concerts, ki nam olajša spremljanje koncertov priljubljenih izvajalcev.

Uporaba programa brez uporabniškega računa družabnega omrežja Facebook je omejena, zato aplikacijo brž povežemo z njim. Zatem nam na podlagi glasbe na telefonu in všečkanih strani na Facebooku postreže z osnovnim seznamom izvajalcev, ki bi nas utegnili zanimati še v živo. Privlačen uporabniški vmesnik je razdeljen na tri enote: koledar, lokacije in izvajalce. Koledar shrani datume koncertov, ki se jih nameravamo udeležiti. Če želimo, nam jih vpiše tudi v Googlov koledar. V razdelku lokacije navedemo kraje, ki so nam dostopni, oziroma smo jih pripravljeni obiskati v primeru zanimivih glasbenih dogodkov. Pod izvajalce začetnemu naboru z znakom plus dodamo nove glasbenike. Program najde podatke o koncertih znanih in manj znanih izvajalcev. Najde nam celo slovenske glasbenike, a zanje povečini nima podatkov o koncertih.

S programom Songkick Concerts nam ne bo ušel noben koncert.

S programom Songkick Concerts nam ne bo ušel noben koncert.

Songkick Concerts je nujen pripomoček za redne in občasne obiskovalce koncertov. Omogoča nam sledenje in opozarjanje na bližajoče se obiske shranjenih glasbenikov. Olajša nam iskanje, načrtovanje in navsezadnje tudi nakup vstopnic za izbrane dogodke.

Songkick Concerts

Cena: Brezplačno.

✓    Privlačen in učinkovit uporabniški vmesnik.

✗    Ni koncertov slovenskih izvajalcev, nujen račun družabnega omrežja Facebook.

09 Goodreads. Knjižni molji dobro poznamo spletišče Goodreads, ki za nas pomni prebrane knjige, trenutno obdelovane naslove in želje za prihodnja druženja s črkami. Mobilna aplikacija za operacijski sistem Android nam zmožnosti spletišča omogoči tudi na poti. V žepu nas čaka iskanje branja na podlagi priporočil, ocen, citatov in družabnih aktivnosti povezanih prijateljev.

Ko ne vemo, kaj bi brali, nam na pomoč (tudi na poti) priskoči spletišče Goodreads.

Ko ne vemo, kaj bi brali, nam na pomoč (tudi na poti) priskoči spletišče Goodreads.

Goodreads

Cena: Brezplačno.

✓    Podaljšek družabnega spletišča za knjigoljubce.

✗    Zgolj podaljšek družabnega spletišča za knjigoljubce.

Igre

S pametnimi napravami se najraje igramo, zato se ne čudimo, da je na tržnici Play daleč največ izdelkov, namenjenih zabavi. Vodijo igre, med katerimi najdemo, kar nam srce poželi. Mobilno igranje se strmo povečuje in je pognalo strah v kosti tudi (nekdaj) velikim igralcem, kakršna sta Sony in Nintendo. Na svetu skoraj ni pametnega telefona, na katerem ne bi bilo jeznih ptičev Angry Birds, bežanja pred pošastmi Temple Run, ustvarjanja Minecraft ali rezanja sadja Fruit Ninja. Naše proste minute trenutno zahtevajo RPG igra stare šole z inovativnim pristopom in čudaškim nazivom 10000000, nalezljivo povezovanje pik dotdot ter Crayon Physics Deluxe.

Tudi na Androidu imamo manijo s pikami. Nalezljiva igra se v Googlovem sistemu imenuje dotdot.

Tudi na Androidu imamo manijo s pikami. Nalezljiva igra se v Googlovem sistemu imenuje dotdot.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji