Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus

Microsoftova spletna pisarna

Časi se spreminjajo in pisarniški programi se selijo v internet. Po pionirskih korakih Googla in nekaterih manjših ponudnikov je zdaj v to smer zakorakal tudi Microsoft. Spletna različica paketa Office je kljub okrnjeni funkcionalnosti ob prvi javni razgrnitvi po interesu javnosti celo zasenčila novosti klasičnih programov Office 2010. Zdaj lahko prvo, še ne dokončano različico tudi "okusimo". Prvi vtis.

Pa smo dočakali. Dolga leta se je ugibalo, kdaj bo Microsoft predstavil spletne različice svojih paradnih pisarniških programov, kot so Word, Excel, PowerPoint. Ko je podobno potezo že pred časom povlekel Google s svojimi storitvami Google Docs in Google Apps, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo zgodilo. Po tem, ko so poleti med izbrane preizkuševalce spustili tehnični predogled klasičnega paketa Office 2010, so z manjšim zamikom uporabnikom storitev Windows Live dali na pokušino še razvojno različico spletnih urejevalnikov dokumentov.

Za uporabo spletnih storitev s skupnim imenom Microsoft Office Web Apps potrebujemo zgolj uporabniški račun na Windows Live in spletni brskalnik. V primerjavi s preteklostjo je Microsoft tu naredil svetlobni korak naprej in podpira poleg Internet Explorerja še konkurenta Firefox in Safari. Še pred kakim letom ne bi verjeli, če ne bi videli. Microsoft je objavil, da bo v končni različici mogoče spletno pisarno namestiti tudi v strežnike Microsoft SharePoint Server in jih uporabljati v "lokalnem oblaku" znotraj podjetja. Kot kaže, bo to omogočeno le tistim, ki imajo že kupljene licence za polno različico Officea. Kot kaže, pa bo vsaj ena različica na voljo zastonj v okviru storitev Windows Live.

Spletni Word je zaenkrat še dokaj primitiven, vendar format besedila lepo ohranja.

Najlažje je priti do tehničnega predogleda prek spletne storitve Windows Live SkyDrive, internetnega "diska", ki ga uporabljajo različne storitve Live, med drugim tudi nova spletna pisarna. Tam kliknemo in sprejmemo ponudbo za brezplačen tehnični predogled storitev Office Web Apps. Znajdemo se v spletnem imeniku, kjer lahko ustvarimo nove dokumente ali pa vanj prenesemo obstoječe dokumente iz krajevnih virov. Pozor, trenutno je spletni Office zelo občutljiv za različne zapise dokumentov. Popolnoma podpira le dokumente v XML obliki (docx, xmls, pptx), ki jih dovoli tudi urejati. Starejše (Office 2003 ...) nam je dovolil le pregledovati. Najbrž se bo to v prihodnje še spremenilo.

Mimogrede, delo s SkyDriveom je sila preprosto. Ko enkrat kliknemo dokument, se pokažejo osnovni podatki o njem (tudi to, kdo ga ima v souporabi), izbiramo pa lahko med ogledom, urejanjem, shranjevanjem na krajevni disk in brisanjem. Dokumente lahko tudi kopiramo in preimenujemo, pogrešamo pa kak preprost način, da bi datoteko poslali po elektronski pošti drugim. Še več, to bomo pogrešali tudi pri samem urejanju programa. Ne ostane nam drugega, kot da v drugem oknu zaženemo storitev elektronske pošte (Hotmail) in od tam pošljemo datoteko.

Datoteke lahko shranjujemo v mape, od katerih je MyDocuments zasebna, Public pa omogoča, da dokumente souporabljamo z drugimi uporabniki. Souporabo aktiviramo tako, da izberemo izbiro na menuju in drugim uporabnikom pošljemo povabilo prek elektronske pošte. Zanimiva je tudi možnost, da kodo za dostop do dokumenta vgradimo v druge spletne strani. Dostop do posameznih imenikov (pozor, ne velja za posamezen dokument) lahko omejimo na posameznike, vse stike v svojem imeniku Windows Live ali pa celotni javnosti. Vsaki skupini lahko določimo, ali lahko dokumente samo pregleduje ali pa tudi spreminja oziroma briše. No, določanje teh pravic ni najbolj intuitivno in Microsoft bo moral ta del še nekoliko izpiliti.

Microsoft je prepričan, da je ena poglavitnih prednosti spletnega Officea v tem, da je tudi na videz podoben namiznim različicam. V spletnem okolju so implementirali orodjarne Ribbon, ki so presenetljivo podobne tistim v paketih Office 2007 in 2010, čeprav natančnejši pregled hitro pokaže, da so tudi precej puste. Če se je kdo pri klasičnih pisarniških programih pritoževal nad množico funkcij, je tu skoraj nasprotno.

Začnimo pri spletnem PowerPointu. Ta se predstavi z znanim videzom - na levi strani vidimo pomanjšane diapozitive, osrednji del pa obsega površino, namenjeno urejanju. Vsakemu diapozitivu lahko dodajamo komentarje, kar je koristno. Oblikovanje je sicer omejeno, vendar za osnovne predstavitve povsem zadovoljivo. Nov diapozitiv lahko naredimo na podlagi devetih različnih oblikovnih predlog, lahko pa tudi kopiramo obstoječega.

Če excelovo preglednico na vse mogoče načine oklestimo...

... se lahko gremo tudi skorajda resno obdelavo le te.

Zanimivo, da so v spletni PowerPoint vgradili tudi grafične predmete SmartArt, s katerimi lahko oblikujemo preproste diagrame, grafikone in podobno. Lepo. Dodamo lahko tudi fotografije (s krajevnega diska) in spletne povezave. To pa je tudi približno vse. Zanimiv je tudi način predvajanja tako pripravljene predstavitve. Odpre se novo okno spletnega brskalnika, ki pa je samo okvir, tako da imamo na voljo (skoraj) celozaslonski prikaz.

Pogrešamo pa nazornejši prikaz pisav (videz moramo spoznati s poskušanjem), manjka tudi zmožnost postavitve grafičnega ozadja. Pozabite tudi na grafično dodelane predloge, animacije, večpredstavne vložke. Najbolj pa bomo pogrešali možnost priprave razpredelnic, kar je marsikomu osnovni način priprave gradiva. Še manjša zanimivost. Medtem, ko ima Excel vgrajeno funkcijo "Shrani kot", te v PowerPointu ni. Program nas namesto tega obvesti, da nenehno snema vsebino dokumenta, in tega se je dobro zavedati.

Poleg PowerPointa je za ogled nared tudi Excel. Tudi tu najdemo na videz podoben grafični vmesnik Ribbon, prav tako je delo z vnosom podatkov v celice enako kot pri običajnem Excelu, vendar kar opazno počasnejše. Vrstice in stolpce lahko poljubno povečujemo in zmanjšujemo ter barvamo. Pogrešali pa bomo možnost spajanja celic in samodejno prilagajanje širine stolpca vsebini. K sreči formule delujejo tako, kot bi pričakovali. Še več, ko vtipkamo v celici enačaj, se nam prikaže izbirni menu s seznamom podprtih funkcij.

Naš preizkus z nekoliko bolj kompleksno preglednico je na koncu dal kar dobre rezultate. Toda, pot do tja je bila kar naporna. Za začetek se pokaže, da smo morali izvirno datoteko najprej spremeniti v različico 2007 (xlsx), nato smo morali izklopiti možnost souporabe preglednice z drugimi uporabniki (kljub temu da program to v bistvu omogoča). Nazadnje pa je spletni Excel svetoval, da naredimo kopijo preglednice, iz katere je vrgel ven vse objekte, komentarje in grafične elemente. Šele potem je dovolil, da preglednico dejansko urejamo, dotlej smo jo lahko le pregledovali.

Kot rečeno, spletni Excel omogoča sočasno delo na preglednici s strani več uporabnikov (kar naj bi znal v končni različici tudi spletni OneNote). Podobno kot pri preglednici Google Docs lahko spremembe drugih uporabnikov v celicah vidimo skoraj sočasno, brez osveževanja in brez potrebe, da bi pred tem shranili dokument. Pogrešamo seveda še marsikaj drugega, predvsem možnost ustvarjanja grafikonov. Tega za zdaj v testni različici ni. Ali, bolje rečeno, če uvozimo datoteko z grafikonom, jo bo spletni Excel prikazal. Če bomo spreminjali vrednosti, ki so osnova za grafikon, bo spletni program graf posodobil. Ne moremo pa spreminjati parametrov grafa in ustvarjati novih. Pozabite tudi na kakšne vrtilne tabele in podobne napredne funkcije.

Tudi Powerpoint deluje, vendar je v primerjavi s "pravo" različico, precej okleščen.

Škoda, da dva od štirih spletnih programov paketa Office Web Apps še nista dokončana. OneNote v času pisanja sploh ni bil na voljo. Pri Wordu pa je deloval le pregledovalnik. Res pa je ta pravilno prikazal vsebino Wordovih dokumentov, tudi tam, kjer je bila vsebina bolj kompleksna (tabele, grafikoni, vodoravna in navpična postavitev strani, kazala ...). Mimogrede, spletni pisarna nima nobenih težav s šumniki in to je nadvse dobrodošlo. Sam uporabniški vmesnik pa je za zdaj le v angleščini in japonščini. Pri Wordu so že zdaj znane nekatere podrobnosti o končni različice, pa tudi omejitve. Za razliko od Excela, denimo, spletni Word ne bo omogočal simultanega urejanja istega dokumenta s strani več uporabnikov. Prav tako ne bo mogoče vgrajevati vsebine v druge spletne strani, kar spletni Excel ponuja.

Pri prvem hitrem preizkusu Microsoftove spletne pisarne si nismo mogli kaj, da ne bi naredili še hitre primerjave z Googlovo pisarno Google Docs. Prikaz Wordovih dokumentov je sicer korekten, vendar je oblikovanje strani tolmačeno nekoliko drugače. Predvsem pogrešamo celostranski pogled, ki je že pri spletnem pregledovalniku Worda boljši. Več bo moč soditi, ko bo Microsoft dokončal urejevalnik besedil. Pri Excelu smo imeli z Googlom podobno dobre izkušnje, a drugačne težave kot pri Microsoftovi spletni storitvi. Grafi, narejeni v namizni različici, so, denimo, izgubili informacijo, kje dobiti podatke zanje. Videz in delovanje funkcij pa sta pravilna.

Prikaz predstavitev je bistveno boljši pri Microsoftovem PowerPointu, saj Google v svojem modulu Presentation rad zameša tip in velikost pisav, to pa je ključnega pomena pri predstavitvah. Res pa je, da Google Docs v sedanji različici ponujajo precej več funkcij kot Microsoftov Office Web Apps. OneNote v taki obliki, kot ga bo ponujal Microsoft v Googlovi zbirki, nima tekmeca. To utegne biti lepa prednost, če bodo, recimo, poskrbeli za sinhronizacijo zapiskov z namizno različico.

Če bi dosežek obeh izdelkov izrazili s športnim rezultatom, bi napisali 0,5 proti 0,8 za Google. Kajti nobeden od izdelkov si še ne zasluži niti cele točke, kaj šele več. Google je torej v rahli prednosti, najbrž tudi zato, ker je v razvoju nekaj več časa. Toda bodimo pošteni - Microsoft je jasno označil, da gre za tehnični ogled in marsikaj od videnega se bo zagotovo spremenilo. Upajmo, da na bolje.

Microsoft Office Web Apps je pravzaprav za velikana nujen korak, da se lahko enakopravno spopada z naraščajočo konkurenco, predvsem Googlom, vendar ne samo z njim. V resnici je bilo na nekaterih konferencah moč slišati, da z uporabo sodobnih spletnih orodij, kot je Silverlight, programerji lahko naredijo skoraj vse, kar zna namizni Office. No, do tja bomo morali še priti. Prav gotovo pa bo Microsoft vselej vzdrževal nekakšno preprosto izvedbo, ki bo na voljo med drugim tudi brezplačno za promocijo drugih spletnih storitev.

Microsoft Office Web Apps

Kaj: Spletne poenostavljene različice priljubljenih programov Word, Excel, PowerPoint in OneNote.

Izdeluje: Microsoft, home.live.com skydrive.live.com.

Cena: Brezplačna za uporabnike Office 2010 in uporabnike storitev Windows live.

Za: Podoben uporabniški vmesnik kot pri namiznih različicah, preprosta raba, združljivost z dokumenti Office (XML).

Proti: Omejen nabor funkcij, polovična podpora skupinskemu delu, trenutno spletna programa Word in OneNote še nista dokončana.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji