Objavljeno: 24.6.2008 13:20 | Avtor: Marko Juvančič | Monitor Junij 2008 | Teme: google

Microsoftov Google Docs?

Lansko jesen je Microsoft predstavil rešitev za shranjevanje dokumentov Office Live Workspace, s katero je zakoračil na zanj novo področje - povezave namiznih programov in shranjevanja v spletu. V spletnih dnevnikih se je že kar nekaj časa "šepetalo", da Microsoft razvija konkurenta priljubljenemu paketu, ki ga Google ponuja v Google Docs. Oktobra pa se je izkazalo, da Office Live Workspace, kot so zadevo poimenovali, ne omogoča izdelave in obdelave dokumentov v brskalniku, temveč je namenjen predvsem shranjevanju dokumentov, ki jih pripravimo v namiznih programih.

Web 2.0 je prinesel precej izdelkov, ki segajo na področje tako imenovanih pisarniških programov. Poleg že prej omenjenega Google Docs (docs.google.com) sta velik uspeh požela tudi Zoho (www.zoho.com), ki ponuja zelo obširen spekter programov, in WebEx (www.webex.com), s katerim lahko uporabniki sodelujejo v konferenčnih pogovorih, pri urejanju dokumentov in odpravljajo težave na oddaljenih računalnikih. Zdelo se je že (spet), da bo Microsoft zamudil vlak spletnih programov, saj se rešitev, ki bi bila podobna Google Docs, ni skladala z njihovo vizijo pametnih odjemalcev in celovitih namiznih rešitev. Vsi spletni programi namreč kmalu naletijo na tehnične omejitve pri pripravi zahtevnejših dokumentov, zato se zahtevnejši uporabniki redko odločajo za menjavo preverjene rešitve namiznih programov s spletno alternativo. Office Live Workspace (workspace.office.live.com) pa prinaša zanimiv kompromis med obema svetovoma.

Office Live Workspace (OLW) je spletna storitev, v kateri lahko shranjujete svoje dokumente, praktično ne glede na njihovo vrsto. Do teh dokumentov imate lahko pozneje dostop sami, če jih daste v souporabo, pa do njih lahko dostopajo in jih spreminjajo uporabniki, ki jim to dovolite.

Prek brskalnika (podprti so vsi najpogosteje uporabljani) lahko dokumente dodajamo na OWL (v brskalniku IE je mogoče dodati tudi več dokumentov v paketu - t. i. batch upload), jih pregledujemo, komentiramo in dajemo v souporabo, urejati pa jih je še vedno mogoče le v programu, v katerem so nastali - na primer v Microsoft Wordu. Uporabniku tako za delo z OWL ni treba namestiti nobenih dodatkov, a za lažje delo Microsoft ponudi vtičnik Office Live Add-In, s katerim lahko z OWL delamo neposredno iz pisarniških programov, ne le prek brskalnika.

Po prijavi v OWL se uporabniku prikaže delovna površina, na katero lahko dodaja svoje dokumente. Resnično uporaben segment pa je na levi strani zaslona in se imenuje "My workspaces". Workspace predstavlja zbirko vsebinsko ali kako drugače povezanih dokumentov. Pri ustvarjanju novega lahko začnemo s praznim, lahko pa izberemo že katero izmed pripravljenih predlog. Med predlogami tako najdemo predloge za gospodinjstvo, dogodke, zapiske, iskanje službe in še bi lahko naštevali. Predloga za gospodinjstvo, denimo, pripravi dokumente seznam nalog, seznam za nakupovanje, stiki in objave.

Uporabniki imajo na voljo 500 MB prostora (s tem, da je največja dovoljena velikost posameznega dokumenta 25 MB) in to zna biti večinoma sicer dovolj, a se zna pri resni uporabi kaj hitro zgoditi, da nam bo začelo zmanjkovati prostora. A kot smo že navajeni pri omrežnih storitvah, ponudniki zelo hitro začnejo povečevati prostor, ki je na voljo uporabnikom.

Posamezen dokument ali pa celoten "workspace" lahko zelo enostavno damo v souporabo drugim uporabnikom, vsakega uporabnika pa lahko določimo za urejevalca (editor) ali pa mu dodamo le pravico za gledanje (viewer). Lahko pa celoten dokument naredimo javno dostopen, se pravi, da ga lahko gledajo tudi uporabniki, ki niso prijavljeni v OWL.

Sodelovanje uporabnikov na dokumentih žal ni mogoče v realnem času, kot to poznamo v Google Docs, saj urejanje poteka na podlagi zaklepanja dokumenta. Vendar pa je tu treba omeniti funkcionalnosti Share Screen, ki jo ponuja OWL. Z dodatkom SharedView, ki ga namestimo v računalnik, lahko z drugimi uporabniki, ki jih povabimo, hkrati delamo na istem programu.

Miscrosoft Office Live Workspace je zanimiva tehnologija, ki nedvomno veliko obeta. V tem trenutku njena funkcionalnost še ne omogoča vsega, kar bi si želeli. A glede na to, da je storitev komaj dobro zaživela, lahko pričakujemo še veliko izboljšav. Že zdaj pa nam omogoča, da jo uporabimo za sodelovanje med člani različnih skupin in za priročen arhiv svojih dokumentov.

OWL ima pregleden in enostaven uporabniški vmesnik.

Dokumente si lahko na spletni strani ogledujemo, urejamo pa le v namiznem programu.

Microsoft Office Live Space

Kaj: Spletno mesto za sodelovanje s pisarniškimi datotekami.

Kje: workspace.office.live.com.

Za: Mogoče je shranjevanje velikega števila vrst dokumentov, možnost organiziranja dokumentov v delovna polja (workspace), Share Screen.

Proti: Ni mogoče urejati dokumentov brez ustreznega programa, zaenkrat še ni slovenske različice, ni mogoče sodelovanje v realnem času.

Office Live Workspace prinaša zanimiv kompromis med svetovoma namiznih in spletnih programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji