Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Medion Akoya P7612

Tako imenovani "barebones" prenosniki so nekaj let nazaj pri nas povsem prevladovali med cenejšimi modeli. Imena, kot so Chiligreen, Gericom in HPC Note, so bila navzoča tako rekoč povsod. S časom pa so bolj znana podjetja iz sveta računalništva (HP, Dell, Lenovo, Toshiba, Acer, Asus itd.) znižala cene za vstopne modele in s tem so manj elitne znamke zgubile svoj razlog za obstoj. Toda z novimi supermarketi, ki so + v zadnjih nekaj letih zrasli v Sloveniji, smo dobili tudi nekaj novih, manj znanih znamk prenosnikov. Eden takih je model Akoya P7612 nemškega podjetja Medion, ki se pri nas prodaja v trgovinah verige Hofer.

Takoj moramo priznati, da nas je prenosnik prijetno presenetil. Gre za razmeroma velik računalnik, diagonala njegovega zaslona meri kar 17,3 palca. Oglašuje se kot večpredstavni prenosni računalnik, kar bo držalo. Velik zaslon ima namreč tudi visoko ločljivost 1600 × 900 pik, ki je kakor nalašč za ogled filmov. Zaslon je sicer svetleč, a manj kot pri nekaterih drugih izdelovalcih, tako da se dobro obnese in v njem ne vidimo preveč odsevov. Poleg prenosnika dobimo tudi televizijsko kartico DVB-T, ki jo priklopimo prek vmesnika USB. Pri Hoferju sicer pravijo, da podpira slovensko kodiranje MPEG-4, vendar smo pri nas videli le črno sliko, kar je ponavadi znak za podporo le MPEG-2. Prenosnik ima vgrajen zvočniški sistem 2.1, ki se pohvali s certifikatom Dolby Home Theater in se dobro obnese. Za priklop na televizorje ali računalniške zaslone pa skrbita izhoda HDMI in DisplayPort, žal pa ni starejšega izhoda VGA.

Na videz gre za bolj zadržan prenosnik, v oči pade le izdatna uporaba svetleče plastike. Na pokrovu je črna, okoli tipkovnice pa temno siva. Zmotila nas je le gladka sledilna ploščica, ki je razmeroma velika in skoraj nič pogreznjena, zato smo se je med tipkanjem večkrat po nesreči dotaknili in s tem nehote premaknili kazalec. Tipki pod sledilno ploščo imata morda malo premalo hoda, pogrešali pa smo tudi sredinsko tipko (za katero je sicer prostor, a je na njenem mestu navadna trda plastika). Tipkovnica je solidna, vdiranja tipk je zelo malo, tipke pa dajejo tudi zelo dobro povratno informacijo; desetprstno tipkanje gre hitro in brez težav.

Medion se je na preizkusih zmogljivosti odrezal povprečno. Osnova je Intelov procesor Core 2 Duo, ki tiktaka pri hitrosti 2,1 GHz. Prenosnik ima vgrajenega 4 GB pomnilnika, a ga izkoristi le 3 GB, saj je nameščena 32-bitna različica sistema Vista Home Premium. Za izkoristek vsega pomnilnika bi tako morali namestiti 64-bitno različico sistema; škoda, da to ni storjeno že po privzetem. Zelo dobro se je izkazala grafična kartica podjetja Nvida, GeForce G210M, ki je na preizkusu 3DMark2001 dobila 12.812 točk, največ med cenejšimi prenosniki. Zelo dobro pa se je odrezal tudi akumulator, ki je na našem preizkusu zdržal kar 3 ure in 26 minut; to je za prenosnik s tako velikim zaslonom res veliko.

Poglavitna odlika manj znanih znamk v računalništvu je največkrat cena. Tudi pri Medionu je tako, saj stane preizkušeni Akoya le 699 evrov. Glede na zmogljivost in kakovost prenosnika je to zelo dobra cena, še toliko bolj, če k temu dodamo še velik zaslon. Pomanjkljivosti sta seveda velikost in teža, a to pri večpredstavnem računalniku seveda vzamemo v zakup.

Medion Akoya P7612

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 86.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 98.

Trajanje delovanja: 3 ure 26 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 2.

Mere: 42 × 27,9 × 4,3 cm., 3,1 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 2,1 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/g/draft-n.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 x 900 pik.

Operacijski sistem: Vista Home Premium.

Cena: 699 EUR.

Prodaja: Hofer, www.hofer.si.

Za: Cena, kakovost izdelave, tipkovnica, zaslon, zvok, trajanje akumulatorja.

Proti: Ni izhoda VGA, sledilna ploščica, neizkoriščen pomnilnik zaradi 32-bitnega operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji