Objavljeno: 22.2.2022 | Avtor: Alan Orlič | Monitor Marec 2022

Male zmage

Akcijske kamere so še vedno z nami, sodijo namreč na eno od področij snemanja in fotografije, kamor telefoni še ne sežejo. V tej družbi najdemo tudi izdelke DJI.

Akcijske kamere so majhne, običajno vodotesne, odporne na padce in imajo zelo širokokotne objektive, čemur telefoni težko sledijo. Gopro, ki še vedno drži primat na tem področju, se je moral v zadnjih letih močno potruditi z novostmi, a kar je morda še bolj zanimivo, konkurenca mu ne le sledi, ampak dela stvari po svoje.

DJI poznamo predvsem po dronih, kjer jim je veliki met uspel tudi zaradi težav Goproja z lastnim dronom. Vmes so se odpravili še na druga področja, v zadnjem času tudi med akcijske kamere. Če je bil prvi model Action bolj kot ne kopija »originala« (Goproja), so pri drugem stvari temeljito premislili in naredili izdelek, ki je dovolj samosvoj, da zna resneje poseči v sam vrh.

Trend sestavljenih kamer je prvi odprl Insta360, ki je naredil modularno akcijsko in 360-stopinjsko kamero v eni napravi. DJI je šel v podobno smer, a so snovalci ubrali drugo pot – velikost. Osnovni modul, ki ga lahko uporabljamo samostojno, je velik 39 × 39 mm, kar je malenkost več kot Gopro Session (38 × 38 mm), a krepko tanjši – razlika je kar 14 mm proti 22 mm. Poleg tega ima tudi zaslon, ki ga Session nima, in držalo za varnostno vrvico. Gumb je seveda le en, je pa zato zaslon občutljiv na dotik, in ker sega od roba do roba, tudi uporaben.

Modularna zasnova kamere in s tem majhna velikost za seboj potegneta nekaj omejitev. Pomnilnik je vgrajen, za snemanje ga je na voljo dobrih 22 GB. Tudi baterija je vgrajena in ima kapaciteto 580 mAh, v idealnih pogojih zdrži do 70 minut pri snemanju v ločljivosti HD. Tu pride v igro dodaten modul, ki ima dodatno baterijo s kapaciteto 1.300 mAh ter nastavek za kartice microSD. Na voljo je še modul z dodatnim zaslonom, ki je obrnjen v smeri snemanja. Objektiv, ki je seveda ribje oko, ima vidni kot 155 stopinj, kar je malo več kot Gopro Hero 10. Tipalo ima 12 milijonov pik, v praksi to pomeni, da je najvišja ločljivost snemanja videa 4K.

Toda za začetek – zna snemati v razmerju 4 : 3 in pri tem izkoristiti celotno površino tipala (4.096 x 3.072 pik). Potem je tu še snemanje pri 120 oziroma 100 posnetkih v sekundi, prav tako v ločljivosti 4K. Edino, kar smo pogrešali, je upočasnjeno snemanje pri 200 ali morda 1.000 posnetkih na sekundo, čeprav le v ločljivosti 2K ali celo 720p. Ima pa zato dva načina umirjanja slike, oba elektronska, prvi je klasičen, drugi drži horizont ves čas raven. Tako zmanjša vidni kot, a zadnje nam omogoča, da lahko kamero zvrnemo do okoli 45 stopinj in bo horizont še vedno raven. Zna snemati tudi intervalno, najvišja ločljivost je tudi tu 4K, v intervalih od polovice sekunde do 40 sekund in časovno do 5 ur oziroma dokler ne zmanjka baterije.

Fotografski del ima vse, kar se od njega pričakuje, vključno s shranjevanjem v načinu RAW. Ima le dva načina, samodejnega, kjer lahko nastavljamo pod- in nadosvetlitev ter izravnavo beline, in ročnega, kjer sta na voljo še izbira občutljivosti in časa. Zadnjega lahko nastavimo od 30 sekund do 1/8.000s, pri občutljivosti pa ISO 100¬–6.400. Kamero lahko uporabljamo tudi kot spletno oziroma jo krmilimo prek mobilnega telefona. Tu nas je negativno presenetilo dejstvo, da aplikacije ni v Google Play trgovini, ampak jo je treba prenesti z njihove spletne strani. To odpira kar nekaj varnostnih vprašanj, a če želimo kamero krmiliti na daljavo, je to edina možnost.

Zaradi velikosti DJI stavi na široko paleto uporabe, od klasične akcijske kamere do uporabe na dronih, predvsem tekmovalnih in seveda vse vmes. Poleg kamere je še nekaj dodatkov: obesek za nošenje okoli vratu, s katerim se lahko kamero uporablja kot telesno (body cam), vmesnik za Gopro dodatke ter vrtljiva glava za stativ oziroma monopod. Osnovni modul ima namagneten spodnji del, kar pomeni, da se ga lahko postavi na katerokoli magnetno površino in bo tam stal. Vodotesen je do globine 10 metrov, za več je potrebno dodatno ohišje, ki prenese globino do 60 metrov. Med dodatki, ki jih je mogoče dokupiti, so še naglavni trak, makro predleča ter mini stativ oziroma monopod z daljinskim upravljalnikom.

A bolj kot vse to je pomembno, kako kamera snema in fotografira. Ker bo večina napravo kupovala za video posnetke, lahko rečemo, da smo bili zadovoljni. Presenetila nas je kakovost zvoka, tudi elektronska stabilizacija dobro deluje. Action 2 se dobro obnese tudi kot fotoaparat, ostrina je v središču dobra, pri robovih pa malo popusti. Uporabna občutljivost je do ISO 3.200, naprej pa je treba poseči po dodatnih algoritmih za odstranjevanje šuma. Pri uporabi Lightrooma se pojavi še dodatna težava – ta namreč upošteva shranjen profil za objektiv in sliko v vsakem primeru linearizira.

DJI je uspelo narediti dovolj zanimiv izdelek, ki ni le klasična kopija česarkoli, ampak prinaša nekaj uporabnih novosti. Nam je všeč predvsem možnost uporabe brez dodatnega modula, saj naredi kamero majhno in še vedno uporabno. Kar bi si želeli, je ugodnejša cena, saj z modulom z dodatnim zaslonom stane toliko kot Gopro Hero 10, ki je sicer dinozaver, kar se oblike tiče, a vseeno zna z vsako novo generacijo pokazati kakšen nov trik.

DJI Action 2

akcijska kamera

Prodaja: onedrone.com

Cena: 400 EUR, kombinacija z dvema zaslonoma 520 EUR.

Za: Velikost, zmogljivosti.

Proti: Nekonkurenčna cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji