Objavljeno: 26.9.2006 01:51 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor September 2006

Malček za predstavitve

Projektorji, namenjeni bolj mobilnim uporabnikom, so čedalje manjši in lažji. Samsung je z modelom SP-P300ME meje najmanjših projektorjev še občutno premaknil in konkurenci vrgel rokavico v obraz.

Samsungov novi projektor SP-P300ME je tako majhen, da je videti kot igrača. Vsi, ki smo vajeni velikih projektorjev za domači kino, pa tudi tisti, ki so že imeli v rokah ultra lahek projektor, najprej ne verjamejo, da sploh deluje. P300ME namreč lahko pospravimo že v malo večji žep. Meri natanko 12,7 × 9,5 × 5,1 cm, tehta pa le 700 g.

A kljub majhnim meram gre za izdelek, ki po tehničnih značilnostih ne zaostaja za drugimi ultra lahkimi projektorji. Ločljivost projektorja, ki temelji na tehnologiji DLP, je 800 × 600 pik, kontrastno razmerje pa je 1000 : 1. Le pri moči svetlobnega toka je podatek slabši, kot smo vajeni pri projektorjih. Navedena zmogljivost 25 lumnov nam takoj pove, da gre za projektor, ki ga bomo uporabljali samo v res zatemnjenih prostorih. Omogoča priklop na vmesnik VGA računalnika ali na kompozitni video vmesnik.

Projektor kot vir svetlobe ne uporablja halogenske žarnice, temveč bele diode LED (ki, mimogrede, v zadnjem času postajajo zelo priljubljene tudi na drugih področjih). Zaradi tega se projektor skorajda ne greje in je temu primerno tih, saj ne potrebuje glasnega ventilatorja za hlajenje žarnice; zato pa moramo pristati na kompromis pri svetlobnem toku.

Ker gre za prenosno napravo, bi jo marsikdo rad uporabil tudi, ko je dostop do napajanja težak ali napajanje celo ni mogoče. Samsung kot dodatno opremo (ki jo moramo dokupiti) ponuja akumulator, ki ga namestimo pod projektor. Akumulator omogoča dve uri in pol delovanja. To bo večinoma zadoščalo, saj predstavitve le redko trajajo tako dolgo.

V praksi se izdelek izkaže tehničnim značilnostim primerno. Slika je zelo slabo vidna v svetlih in delno zatemnjenih prostorih, tako da moramo pred uporabo projektorja prostor povsem zatemniti. Tudi v temnih prostorih je pri večji razdalji projiciranja slika nekoliko manj kontrastna. Gre torej za napravo, ki bo našla svoje mesto predvsem v sejnih sobah in manjših predavalnicah. Prednost žarnice LED, ki se ne greje, je tudi v tem, da projektorja pred izklopom ni treba ohlajati tako kot večino projektorjev s halogenskimi žarnicami. Brž ko nehamo projicirati, ga lahko izključimo in pospravimo.

Samsung SP-P300E je zanimiva naprava, ki bo našla svoje mesto ob marsikaterem prenosniku. Resnično uporaben rezultat projiciranja sicer dobimo le v manjših in temnih prostorih, vendar se za to slabost projektor odkupi z majhnimi zunanjimi merami, podporo dodatnemu akumulatorju in nizko težo. K vsemu temu lahko dodamo še ugodno ceno, saj je naprodaj že za okrog 150 tisočakov.

Samsung SP-P300ME

Kaj: Ultra lahek projektor.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 158.268 tolarjev.

Za: Mere, teža, možnost delovanja na akumulator, tiho delovanje.

Proti: Nizek svetlobni tok.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji