Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2011

Lovljenje nadaljevanj

V časih 14.4 modemov so podcasti zaradi svoje velikosti ostajali na obrobju udejstvovanja v spletu. Z uvedbo širokopasovnih povezav pa so doživeli pravi preporod in danes jih je na voljo malo morje. Sledenje novim nadaljevanjem in označevanje že poslušanih hitro postane neobvladljivo. Na srečo je na voljo kup namenskih programov, ki to počnejo namesto uporabnika.

Naročanje, poslušanje in prenos podcastov na mobilne naprave znajo opravljati veliki predvajalniki, kot so iTunes, Winnamp, doubleTwist. Tokrat si bomo ogledali osem predstavnikov namenskih lovilcev, katerih edino poslanstvo je delo s podcasti. Taka izbira programa pride prav, ker delo z novimi oddajami povsem ločimo od drugih programov v rabi in tako podcastom ne delajo zmede druge večpredstavne datoteke. Preizkusili smo osem primerkov lovilcev, ki skušajo vsak na svoj način izkušnjo poenostaviti in jo narediti čim bolj prijazno do uporabnika.

Primetime podcast receiver

Med nastavitvami lahko nastavimo interval, po katerem bo Primetime pregledoval naročene podcaste.

Primetime receiver je značilen primerek namenskega kosa kode, ki opravlja le eno. Uporabniški vmesnik je sestavljen iz orodne vrstice na vrhu in glavnega okna. To pozna tri zavihke, med katerimi preklapljamo v tri faze naročanja na podcast. V prvem zavihku smo priča vsem naročenim podcastom, kar je tudi privzeti pogled, ko program zaženemo. Ko imamo odprt ta zavihek, se lahko naročimo na novo oddajo, kjer ima Primetime priročno funkcijo, da iz rss vira samodejno razbere naslov. Pod drugim zavihkom se skriva tematsko urejena zbirka podcastov, na katere se lahko naročimo. Zbirka pozna vse, od umetniških (Art) pa do potovalnih (Travel) zbirk, in vsak uporabnik bo našel kakšno, ki mu bo všeč. Na žalost je zbirka le seznam in nima možnosti ocenjevanja, kot je postala navada pri iTunes, tako da ni nobenega filtra za boljše oziroma slabše oddaje. Na zadnjem zavihku pa oddaje poslušamo in izbiramo med prikazom vseh nadaljevanj oddaj ali pa jih filtriramo po podcastih, nazadnje dodanih in tistih, ki smo si jih shranili v arhiv. Ko imamo enkrat kup naročnin, se Primetimu naloži časovni interval, po katerem po pregledoval vse vire in avtomatično posodobil seznam oddaj za predvajanje.

Primetime podcast receiver

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: www.primetimepodcast.com/

Cena: Brezplačen.

Za: Pregleden vmesnik, preprost za uporabo.

Proti: Zbirka je le seznam, ni možnosti poljubne izbire predvajalnika.

Golden ear

Golden ear obsega veliko zbirko internetnih radijskih postaj.

Avtorji uporabniške vmesnike hitro tako zapletejo, da niso več uporabni. V nasprotno smer pa gre vmesnik Golden eara, ki ne bi mogel biti bolj preprost. Celoten program sestavljata leva stranska vrstica, v kateri se kažejo naročeni podcasti ali spletne radijske postaje. Na vrhu stranske vrstice je šest gumbov, kjer lahko dodamo ali zbrišemo naročnino, poslušamo zadnjo oddajo, odpremo spletno stran podcasta in izbrišemo vse naročnine. V glavnem oknu se pojavi element, ki ga izberemo v stranski vrstici. Ko izberemo določeno nadaljevanje, se bo odprlo majhno okno s predvajalnikom, ki je videti kot radio iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Golden ear omogoča predvajanje le prek svojega notranjega predvajalnika in ne omogoča prenosa na mobilne naprave. Zbirka že naročenih podcastov je pestra, a zopet razen opisa ne pozna dodatnih filtrov, ki bi uporabnika usmerjali glede na kakovost. Dodatna ugodnost pa je velikanska zbirka internetnih radiev, ki jim lahko mirne volje dodamo svoje postaje.

Golden ear

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: brooklynnorth.com/

Cena: Brezplačen.

Za: Preprost, velika zbirka.

Proti: Ne omogoča predvajanja na zunanjih predvajalnikih, grd vmesnik.

Kaj je podcast?

Preden se lotimo same definicije podcastov, je treba izpostaviti to, da za njihovo poslušanje ali gledanje ni potreben iPod. Sicer je v prvem zlogu besede podcast izraz "pod", a je to kratica za "play on demand" ali predvajanje na zahtevo. Podcast je avdio ali video oddaja, ki svoja nadaljevanja uporabnikom ponuja prek spletnega (ponavadi RSS) vira. Uporabniki se na vir naročimo prek lovilca podcastov (angl. "podcast catcherja") in nova nadaljevanja avtomatično prenesemo na svoj računalnik. Tako se osvobodimo načrtovanja svojega urnika okoli terminov, ko so oddaje predvajane v živo. Podcasti so lahko neodvisne produkcije ali v spletu ponujena produkcija profesionalnih medijev. Slednji v spletu ponujajo le lastno produkcijo, saj imajo le za svoje izdelke pravico ponudbe v spletu. Vsi ponudniki podcastov imajo svoje spletne strani, kjer imamo ponavadi ob opisu oddaje več virov, prek katerih se lahko naročimo na oddajo. Nekateri svoje izdelke ponujajo le v mp3 ali mp4 formatu, spet drugi svoje podcaste ponujajo v dodatnih formatih in tako skušajo pokriti vse uporabnike, ki bi se potencialno naročili na oddajo.

Pod Tower

Minimalizem Pod Towerja. To je vse, kar dobimo s programom.

Na naših preizkusih se vedno najde program, ki je napisan v Microsoftovem okolju Silverlight, ki je redmondski odgovor na Adobov Flash oziroma Air. Silverlightovo zastavo tokrat nosi Pod Tower, ki stavi na minimalizem. Poleg gumbov za predvajanje sta uporabniku na voljo le še gumb za dodajanje novih naročnin in gumb, ki obstoječe naročnine osveži in pregleda, če so na voljo nova nadaljevanja. Med naročninami preklapljamo z ,,dropdown" menujem, na desni pa se pokažeta slika in opis podcasta. Sicer se slika pri večkratnih poizkusih ni hotela pokazati, opis pa se je kazal z vsemi ukazi html jezika in bil kot tak skorajda neuporaben. Tower ne pozna zbirk, ne omogoča prenosov na mobilne in mora vsako oddajo v celoti prenesti na računalnik in jo predvajati. Ko število naročnin preseže številko deset, je z ,,dropdown" menujem težko najti želeno, vendar pa program najbolje deluje takrat, ko je uporabnik naročen na pol ducata podcastov in nima nobenih naprednih zahtev. Pohvaliti gre vsesplošni minimalizem in lepo podobo.

Pod Tower

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: silverfinn.net/podtower/install.html

Cena: Brezplačen.

Za: Minimalizem.

Proti: Pred predvajanjem mora potegniti k sebi celotno nadaljevanje, ni zbirke.

Pull

Zmeda podoken in zavihkov je le ena od težav Pulla.

Težave se pri Pullu začnejo že pri zagonu, saj od klika bližnjice do zagona programa preteče skorajda minuta. Vtis se malo popravi, ko dodajamo nove podcaste, saj v prazen prostor v posamično vrstico vpišemo več rss virov in program bo nove naročnine dodal naenkrat. Nato se začne boj z uporabniškim vmesnikom, ki je narejen z zavihki in štirimi podokni. Med zavihki najdemo nastavitve urnika osveževanja in možnost določitve mape, v katero bo program shranjeval posamezna nadaljevanja. Prav tako zavihki poznajo gumb, ki v slabi angleščini na družabnem omrežju Twitter objavi, katero nadaljevanje bomo poslušali. Eno od podoken deluje kot pregled naročnin in mu lahko določamo podobo (privzeta je kopija cower flowa). Naslednje podokno je seznam nadaljevanj izbranega podcasta, tretje okno pa odpre spletno stran izbranega nadaljevanja. Četrto in največje podokno je namenjeno prikazovanju vseh nadaljevanj, ki jih program prenaša v računalnik. A kaj ko Pullu ni uspelo predvajati enega samega nadaljevanja in je skorajda nemogoče premagati uporabniški vmesnik, ki ima sicer kup domiselnih idej, a so bile na žalost izpeljane nerodno.

Pull

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: pull.codeplex.com/

Cena: Brezplačen.

Za: Idejna zasnova.

Proti: Slaba izpeljava, počasnost, ni predvajal nadaljevanj.

Juice

Zbirka podcastov pri Juicu je izbor najboljših oddaj po izboru različnih spletnih dveri.

Z različico 2.2 je iPodder dočakal zamenjavo imena v Juice, ker je Apple pritisnil na izvajalce zaradi podobnosti imena z njihovo serijo predvajalnikov iPod. Uporabniški vmesnik je sestavljen iz štirih zavihkov in glavnega okna. Juice premore zbirko podcastov z različnih portalov, ki oddaje rangirajo, tako da so kategorije večinoma zbirke desetih ali več najboljših podcastov z določenega področja. Še vedno to ni sistem z ocenami uporabnikov, vendar je prvi program na preizkusu, ki malo filtrira svojo zbirko glede na kakovost. Mogoče je nastaviti zunanje predvajalnike, kjer izbiramo med iTunes, Winampom in Windows media playerjem. Naročnin sicer ni mogoče prenašati na prenosne naprave, ker pa je možno vse naročnine prenesti v omenjene predvajalnike, lahko tako naročnine prenesemo na telefone in iPode. Razvoj je z različico 2.2 zastal, vendar gre za hiter skupek kode in ponuja večino funkcij, ki bi jih uporabnik želel. Predvsem gre izpostaviti zavihek ,,cleanup", kjer preprosto počistimo nadaljevanja, ki smo jih že poslušali.

Juice

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: juicereceiver.sourceforge.net/index.php

Cena: Brezplačen.

Za: Hiter, preprost vmesnik.

Proti: Ne bo več posodobitev.

gPodder

gPodder omogoča iskanje in naročanje na kanal na Youtube.com.

gPodder je na voljo za operacijski sisteme Windows, Mac OS, za šest distribucij Linuxa in mobilni platformi za Nokio n800 in n900. Uporabniški vmesnik je narejen iz gumbov za predvajanje in prenos podcastov, dveh zavihkov in glavnega okna. Glavni zavihek rabi za naročanje in pregledovanje naročnin, drugi pa za pregled in prenos nadaljevanj. Med nastavitvami najdemo možnost intervala, po katerem bo program pregledoval naročnine, prav tako omogoča prenos na mobilne predvajalnike, in sicer podpira tako iPode kot predvajalnike, ki datoteke hranijo v mapah. Pozna tudi pametno čiščenje arhivov in nastavitev zunanjega predvajalnika. Mogoče je izbirati iz bogate zbirke podcastov, kjer se ekipa trudi najboljše podajati pod rubriko ,,top podcasts". Poleg navadne zbirke je mogoče iskati po Youtubu in se naročati na kanale tamkajšnjih uporabnikov. Tako smo opozorjeni, ko avtorji dodajo nove video posnetke na svoj kanal. Glavna prednost gPodderja pa je storitev gPodder.net, kjer si ustvarimo račun in potem se ne glede na to, na kateri napravi poslušamo oziroma dodajamo nove podcaste, ti sinhronizirajo na vseh napravah.

gPodder

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: juicereceiver.sourceforge.net/index.php

Cena: Brezplačen.

Za: gPodder.net, hitrost, možnost prenosa na mobilne predvajalnike.

Proti: Špartanski videz.

Ziepod

Ziepod krasi lepa podoba in intuitiven vmesnik.

Na papirju ima Ziepod vse, kar bi uporabnik želel od lovilca podcastov. Lep in pregleden uporabniški vmesnik, ki ima le eno večjo pomanjkljivost, in ta je nerazumljivo skrit gum za nastavitve. V začetnem oknu so povezave do zbirke, kjer posamezne podcaste uporabniki programa ocenjujejo in tako lahko ločimo zrno od plev. Prav tako program beleži, koliko nadaljevanj je prenesel k sebi, v plačani različici pa lahko še uravnavamo hitrost prenosov. Pozna sinhronizacijo z iPodom, preprosto čiščenje arhiva in v plačljivi različici lahko predvaja tudi video vsebine. Uporabniški vmesnik je sestavljen iz zavihkov in glavnega okna, tako da ne zahteva privajanja, saj deluje zelo podobno spletnemu brskalniku. Težave pa so se začele pri delovanju nekaterih funkcij. Po tednu dni preizkušanja iskanje oziroma sploh nalaganje zbirke ni delovalo. Tako program izgubi glavni adut, saj je pri poplavi podcastov najteže najti tiste dobre in uporabniško sito ponavadi dobro prebira med plevami. Brez delujoče zbirke pa Ziepod pristane na ravni drugih že opisanih programov. Slabe obete za spremembo nakazuje to, da se na spletni strani razvijalcev že kakšno leto ni nič spremenilo.

Ziepod

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: www.ziepod.com

Cena: Brezplačen.

Za: Zbirka podcastov z ocenjevanjem uporabnikov.

Proti: Zbirka ne deluje.

Podcasti pri nas in na tujem

V Slovenskem medijskem prostoru ledino na področju podcastov že dolgo časa orje RTV v svojem večpredstavnem centru. Na spletnem naslovu www.rtvslo.si/podcast najdete povezave do virov nekaterih televizijskih in predvsem radijskih oddaj nacionalnega RTV servisa. Pri RTV so ažurni in nove oddaje dodajajo redno, tako da je njihovo produkcijo povsem mogoče spremljati, ne da bi prižgali radijski ali televizijski sprejemnik. Na področju video vsebin velja omeniti še spletno nadaljevanko Prepisani medijske hiše vest.si, ki jo najdete na prepisani.vest.si/ in je na voljo kot xml vir. Neodvisna produkcija v Sloveniji sicer je, vendar večina podcastov po nekajmesečnem začetnem zagonu potone. V tujini je stanje tudi na neodvisni sceni drugačno, saj je samo na področju računalništva in zabavne elektronike vzniknilo kar nekaj spletnih dveri, ki ustvarjajo dnevne vsebine in jih servirajo v obliki podcastov. V angleščini oddajata twit.tv/ in 5by5.tv/ , ki svoje vsebine delita zgolj prek spleta.

OnAir

OnAir lahko upravljamo z bližnjicami na tipkovnici.

Tudi namenski programi v kategoriji podcast lovilcev niso imuni za konkurenco iz vrst brskalniških razširitev. OnAir se po namestitvi, kot večina drugih razširitev za Chrome, prikaže kot ikona v zgornjem desnem kotu brskalniškega okna. S pritiskom na ikono se odpre majhno okence, kjer dodajamo in odstranjujemo naročnine. Na dnu so trije zavihki, kjer prvo mesto zaseda interni predvajalnik, drugo seznam novih nadaljevanj in tretje pregled vseh naročnin. OnAir v ozadju konstantno pregleduje naročnine za nova nadaljevanja in brž ko kakšno najde, na to opozori. Možno je nastaviti najmanjši interval na 15 minut in največjega enkrat na teden. Prav pridejo tudi tipkovniške bližnjice, ki omogočajo lažjo navigacijo med predvajanjem. Na žalost razširitev ne omogoča samodejnega naročanja na podcaste, saj ne moremo odsrfati na stran oddaje in se tam avtomatično naročiti, temveč je treba naslov vira vseeno prekopirati. Nekaj težav je tudi pri preglednosti, ko število naročnin preseže številko pet, saj jih nikakor ni mogoče sortirati.

OnAir

Kaj: Lovilec podcastov, razširitev za Chrome.

Izdeluje: www.acaides.com/

Cena: Brezplačen.

Za: Preprost, logičen uporabniški vmesnik.

Proti: Ni filtriranja naročnin, ni neposrednega naročanja.

Kaj torej izbrati?

Kot rečeno, delo s podcasti poznajo večji predvajalniki, kot sta Winamp in iTunes, ki oba omogočata tudi ocenjevanje uporabnikov in sta zaradi tega močno orodje. Vendar bo marsikateri uporabnik raje posegel po namenskem programu, ki bo upravljal le zbirko podcastov. Za zahtevnejše uporabnike je najboljša izbira gPodder, saj pozna večino naprednejših funkcij, odlikuje pa ga storitev gPodder.net, ki omogoča sinhronizacijo pregledanih vsebin na več napravah. Poleg tega zna oddaje prenesti tudi na prenosne predvajalnike. Tistim, ki bodo sledili majhnemu številu podcastov, se splača ozreti po razširitvah za brskalnike, kot je zgoraj opisani OnAir, ali namenskemu programu, kot je minimalistični Juice.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji