Objavljeno: 26.5.2020 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor Junij 2020

Logistika odprtih rok pričakuje omrežja 5G

Tehnologije in omrežja 5G obljubljajo boljši vpogled v delovanje logističnih procesov, stalno spremljanje lokacije in obilje podatkov, ki ga velja izkoristiti za nudenje boljših storitev.

Mobilna omrežja pete generacije (5G) se – gledano skozi tehnološke oči – bistveno razlikujejo od prejšnjih omrežij. Zasnovana so z mislijo na hipno odzivnost in bliskovite hitrosti prenosa podatkov. Za večino primerov industrijske rabe je ključna predvsem prva lastnost, čeprav tudi obljube o stokrat večjih hitrostih prenosa podatkov po mobilnih omrežjih niso od muh. Odzivnost omrežja, merjena v nekaj milisekundah, podpora za milijon naprav/povezav na kvadratni kilometer in razpoložljivost omrežja, merjena s petimi devetkami (99,999 odstotka), so stvari, ki pritegnejo pozornost inženirjev in snovalcev rešitev. Omrežja 5G bodo podjetjem pomagala ustvarjati in deliti podatke z neverjetnimi hitrostmi in pri tem spodbudila nove podatkovno gnane storitve in poslovne modele. Tudi v transportu in logistiki, pri čemer samovozeča vozila (vsaj sprva) ne bodo nujno v ospredju.

Povezljivost vedno in povsod

Nižje frekvence bodo omogočile širšo pokritost na ruralnih področjih, višje pa bodo namenjene urbanim okoljem. Oboje bo s pridom izkoristila tudi panoga logistike. Dobavne verige bodo končno lahko zagotovile neprekinjeno pokritost s signalom in celovito spremljanje blaga, lažje bo sledenje in odkrivanje tatvin. Področje logistike je na račun manka ali izgube signalov in informacij zaradi nezadostne pokritosti (npr. na podeželju ali v težje dostopnih predelih) že naletelo na vrsto izzivov, ki so vodili do ozkih grl in izgube prihodkov. Omrežja 5G obljubljajo reševanje številnih težav, kar bo pozitivno vplivalo na upravljanje logistike in dobavnih verig, z jasnimi prednostmi za končne uporabnike, ponudnike storitev in izvajalce logističnih operacij.

Boljše sledenje lokaciji in optimizacija poti

Omrežja 5G bodo podjetjem omogočila sledenje njihovega dragocenega tovora v vseh regijah, tudi na področjih, ki so prej veljala za t. i. mrtve cone. Izboljšana tehnologija geolokacije bo omogočila boljši vpogled, spremljanje morebitnih zamud in drugih nepredvidenih okoliščin transporta blaga (npr. nesreče na poti), hkrati pa bo izboljšala področje obveščanja o lokaciji – tudi za končnega kupca, če bo tako želel oziroma omogočal ponudnik.

Boljši vpogled v spremljanje gibanja blaga bo podjetjem omogočil optimizacijo transportnih poti s podatki v realnem času in izogibanje nepotrebnim potem ter drugim neučinkovitostim. Poleg boljšega sledenja na prostranih podeželskih območjih ali v goratih okoljih bodo koristi očitne tudi na zelo obljudenih/naseljenih področjih. Sledenje v središču mest tudi ob prometnih in turističnih konicah ne bo več težava, saj bo omrežje kos večmilijonski poplavi naprav in signalov, napak in prekinitev povezav bo bistveno manj. To bo ponudnikom logističnih storitev omogočalo tudi bolj natančno obračunavanje svojih storitev.

Nenehno sledenje s cenejšimi senzorji IoT

Zaradi različnih napak, povezanih s predajo informacij in z označevanjem, logistična podjetja ustvarijo nemalo izgub. Anketa družbe Moor Insights & Strategy ugotavlja, da kar 90 odstotkov ponudnikov logističnih storitev in ladjarjev meni, da je eden največjih izzivov sodobne logistike prav pomanjkanje vpogleda v dobavne verige. Z uporabo omrežij 5G ter cenejših senzorjev interneta stvari bodo logistična podjetja dosegla boljše označevanje in sledenje posameznim izdelkom ter vozilom, preverjanje zalog (beri: inventura) bo skorajda hipno in predvsem zelo natančno. Tehnologije 5G bodo pomagale zagotavljati vidljivost v vsakem trenutku, kar bo podjetjem pomagalo preprečiti uhajanje prihodkov zaradi kraj in izgub blaga. Sledenje in zbiranje podatkov bosta delovala na vsakem koraku, podatki bodo večplastni – blago in vozila bodo opremljeni z različnimi senzorji, sistem pa bo alarm sprožil takoj, ko bo zaznal, da je, denimo, tovornjak spremenil težo za več kilogramov, kot je uradno razknjižil blaga.

Izboljšana komunikacija in vzdrževanje z rešitvama VR in AR

Implementacija omrežij 5G bo pomagala zasijati tudi drugim tehnološkim rešitvam. Na področju logistike si tako podjetja veliko obetajo predvsem od izboljšav na področju virtualne resničnosti (VR), ki podpira tako izobraževanje zaposlenih kot pomoč na poti (in druge oblike pomoči). Z uporabo očal VR ali AR bi lahko mehanik na daljavo pomagal vozniku, ki je na poti naletel na težave. Tudi tehnologija obogatene resničnosti (AR) se lahko vgradi ne le v očala zaposlenih, denimo skladiščnih delavcev, temveč tudi v vozila in tako zagotovi boljše prepoznavanje okolice in nalog. Te tehnološke nadgradnje bodo skrajšale čas, namenjen vzdrževanju, in podjetjem prihranile denar.

Sprejemanje revolucije

Podjetja, ki delujejo na področju logistike, naj že danes razmislijo o vplivu, ki ga bodo omrežja 5G imela na učinkovitost dela, varnost pošiljk, storitve in prihodke. Boljši vpogled v delovanje flot in transporta prinaša zmanjšanje zamud in izgub, podjetjem prihrani čas in denar ter varuje zaposlene, ki sodelujejo v tovornem prometu. Uvedba naprednih tehnologij, ki bodo za svoje delovanje uporabljale omrežja 5G, bo brez dvoma vodila k učinkovitejšim poslovnim praksam na področju logistike in dobavnih verig.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji