Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2017

Logična izbira

Pogoni SSD vse lažje najdejo pot v osebne in prenosne računalnike. Razlogov »za« je vsekakor veliko, pa tudi njihove cene niso več tako zelo zasoljene. Da je odločitev za vgradnjo pogona SSD povsem logična izbira, dokazuje tudi tokratni preizkus štirih novih pogonov.

Sistem hrambe podatkov je že več let (desetletij?) tisto ozko grlo, ki najbolj vpliva na uporabniško izkušnjo povprečnega uporabnika. A z uveljavitvijo pogonov SSD, posebej novejših s tehnologijo NVMe, so sodobni računalniki dobili novo dimenzijo odzivnosti. Kako jo dojema povprečen uporabnik, zgovorno priča izjava mojega prijatelja: »Miran, tvoja okna dobesedno streljajo.« Tokrat smo preizkusili tri modele pogonov SSD za vsak žep in enega za (naj)debelejše denarnice.

ADATA Ultimate SU800 (SATA in M.2, 256 GB) . ADATA sodi med uveljavljene izdelovalce pomnilnika, tako kot večina konkurentov pa je podjetje v zadnjih letih nabor izdelkov razširilo še s pogoni SSD. Nova družina Ultimate SU800 je na voljo v dveh različicah, in sicer z vodilom SATA ali M.2, oboje smo tudi preizkusili – da je primerjava čim bolj natančna, sta oba pogona premogla isto zmogljivost – 256 GB pomnilnika. Pogoni ADATA Ultimate SU800 so sploh eni prvih na trgu, ki imajo vgrajen pomnilniški krmilnik SMI SM2258. Gre za zanimiv 4-kanalni krmilnik, ki ima vgrajen tudi pogon za odpravo napak (ECC), ki znatno podaljša dolgoživost pogona SSD. Modeli SU800 za hrambo podatkov uporabljajo bliskovni pomnilnik Micron 3D TLC, in sicer gostote 384 Gbit po pomnilniškem modulu. Enake module, denimo, uporabljata tudi Crucialov pogon MX300 in Intelov model 600p. A za razliko od njiju rešitev za odpravljanje napak v pomnilniku krmilnika SM2258 več kot podvoji pričakovano življenjsko dobo pogona. Saj ne, da bi moralo kogarkoli skrbeti, koliko podatkov bo v naslednjih letih zapisal in prepisal tak pogon.

Kot je že v navadi pri novejših pogonih s pomnilnikom TLC, si pri zagotavljanju kratkotrajnih visokih hitrosti pomagajo še s predpomnilnikom pSLC. To inteligentno predpomnjenje pozna tudi krmilnik SM2258, v praksi pa se zelo dobro obnese predvsem pri delu z manjšimi datotekami. Zanimiva je tudi odločitev izdelovalca ADATA, da kljub visoki gostoti pomnilniških celic skupno zmogljivost pogona ohrani na ravni 256 GB (Micron jo je, recimo, dvignil na 275 GB). A tudi slednje ima dober razlog – pogon lahko tako več okvarjenih celic nadomesti s »skritimi« in dlje časa ostaja »zdrav«.

Različica pogona M.2, namenjena vgradnji v prenosne in miniaturne računalnike, pa tudi novejše sisteme, ki imajo ustrezen vmesnik že nameščen na osnovni plošči, je praktično enaka različici SATA, le z drugačno postavljenimi elementi na tiskovini in drugim vmesnikom (M.2). Kot smo ugotovili v praksi, to na delovanje nima praktično nobenega vpliva, razlike v zmogljivosti so zanemarljive, manjša odstopanja pa so pri testiranju pogonov SSD pričakovana – posamezen preizkus lahko ponovimo 10x, pa ne bomo dobili 2x istih rezultatov, so pa odstopanja minimalna - pogosto znotraj enega samega odstotka. Edina manjša zamera gre ceni pogona z vmesnikom M.2 – ta je (trenutno) kar dobrih 30 evrov višja od cene različice SATA, čeprav je slednja »oblečena« še v ohišje, M.2 pa je zgolj tiskovina s krmilnikom in pomnilniškimi čipi ter nalepko. Na dolgi rok se bosta verjetno ceni sicer poravnali ...

Kar zadeva številke glede zmogljivosti, sta nas oba pogona ADATA zelo prijetno presenetila, saj sta zmogla še kakšen megabajt ali IOPS višje zmogljivosti, kot jih oglašuje izdelovalec. Glede na to, da po svoji cenovni umestitvi sodita med dostopnejše pogone SSD na trgu, uporabniku dasta veliko. Vsak pogon, posebej tisti s pomnilnikom TLC, ki na preizkusu AS SSD doseže ali preseže mejo tisoč točk, je v naših očeh dober. Čeprav se zdi oznaka »Ultimate« v imenu pogonov vendarle nekoliko pretirana, nikakor ne razočarata. Različica SATA pa ima sploh eno najboljših razmerij cena/zmogljivost na trgu.

ADATA Ultimate SU900 (512 GB, SATA). V bistvu ni prav jasno, zakaj razlika med družinama izdelkov SU800 in SU900, razen v tem, da slednja premore tudi zmogljivejše modele, takšne, ki lahko shranijo do 2 TB podatkov. Mi smo preizkusili model zmogljivosti 512 GB, ki se je z osnovno ploščo testnega računalnika sporazumeval prek vmesnika SATA. Ta je že postal ozko grlo pogonov SSD, ki v zadnjih generacijah nimajo večjih težav z doseganjem in preseganjem bralno-zapisovalnih hitrosti 500 MB/s. Tudi pogon ADATA SU900 ni izjema, žal pa pri tem opravilu ni praktično nič od modelov SU800. Kako bi tudi le bil, saj uporablja enako strojno zasnovo (krmilnik SMI SM2258), le da v tem primeru vpreže vse štiri kanale za dostop do pomnilnika Micron 3D MLC NAND. Za visoke hitrosti pri delu z manjšim obsegom datotek skrbi 512 MB delovnega pomnilnika DDR3L. Večja količina pomnilnika (in hkrati še večja rezervna količina) je razlog, da izdelovalec ob tem pogonu SSD navaja, da zmore v svoji življenjski dobi prepisati kar 800 TB podatkov, kar je naravnost odlično in med najboljšimi na trgu. Poleg čipov MLC je prav to razlog, da je garancijsko jamstvo podaljšano na 5 let. Dodano vrednost v očeh uporabnika predstavlja še programska oprema Acronis True Image HD, ki znatno olajša prehod s klasičnega diska na rabo pogona SSD, saj omogoča hitro in enostavno selitev sistemske in drugih particij ter podatkov.

Samsung 960 PRO (512 GB, M.2). Korejski gigant s področja potrošniške elektronike je bil eden prvih, ki se je v praksi lotil odprave ozkega grla – vodila SATA. Še danes je eden redkih izdelovalcev, ki dejansko ponujajo več modelov pogonov SSD, ki za hitrejšo komunikacijo pogona SSD z osrednjim procesorjem in delovnim pomnilnikom računalnika uporabljajo precej hitrejše vodilo PCI Express. Tehnologija sliši na ime Non-Volatile Memory Express (od tod kratica NVMe) in prek vmesnika M.2 omogoča izkoriščanje pasovne širine rež PCI Express za doseganje višjih hitrosti prenosa podatkov. Pohitritev delovanja je v primerjavi s pogoni na vodilu SATA tudi do osemkratna, to pa se pozna tudi v svetu že tako bliskovito hitrih pogonov.

Model Samsung 960 PRO smo preizkusili v njegovi »najskromnejši« različici, in sicer z zmogljivostjo 512 GB (družina teh izdelkov seže do 2 TB). Mala tiskovina meri vsega 22 × 80 mm, debela pa je 2,4 mm. Pomnilniški moduli so grajeni z novimi »hišnimi« večnivojskimi pomnilniškimi celicami V-NAND MLC, sestavljenimi iz kar 48 slojev. »Poveljuje« jim novi 8-kanalni krmilnik Samsung Polaris, ta kombinacija pa obljublja vrtoglave hitrosti branja in zapisovanja podatkov. Tovarniško deklariranih hitrosti 3500 MB/s (branje) oziroma 2100 MB/s (pisanje) sicer nismo dosegli, so se pa zmogljivosti IOPS zelo približale obljubljeni številki 330.000. Ta pomnilniška ploščica je resnično pregrešno hitra in po svojem delovanju bolj spominja na zmogljivosti nekaj let starega delovnega pomnilnika kot pa na pogon SSD. V testnem računalniku smo sicer dosegli številki 3150 MB/s pri branju in 2050 MB/s pri zapisovanju podatkov. Verjamemo (in pričakujemo), da zmorejo različice z večjo količino pomnilnika delovati še za odtenek hitreje.

Zaradi visoke cene bomo ta pogon našli predvsem v zelo zmogljivih poslovnih prenosnih računalnikih, zato ne čudi, da je opremljen kar z dvema tehnologijama strojno podprtega šifriranja podatkov, AES 256-bit in TCG Opal 2.0, ki zanesljivo ščitita podatke pred očmi hekerjev. Šifriranje pogona moramo sicer omogočiti prek pogonu priložene programske opreme Samsung Magician (podpirati pa jo mora tudi sam BIOS računalnika – UEFI).

Pogon Samsung 960 PRO ima v bistvu zgolj eno slabo stran, in sicer ceno. Zanj trgovci trenutno želijo kar štiri stotake, to pa ga naredi pregrešno dragega in tudi zato bo v računalnikih in prenosnikih uporabnikov manj pogost, kot bi lahko bil. To, da je vsekakor med absolutno najhitrejšimi pogoni SSD na trgu, verjetno ni treba več poudariti.

ADATA Ultimate SU800, 256 GB

Izdeluje: www.adata.com.

Cena: 86 EUR (različica SATA), 115EUR (različica M.2)

Za: Zelo dobro uravnotežena pogona, cena.

Proti: Nič.

  

ADATA Ultimate SU900, 512 GB SATA

Izdeluje: www.adata.com.

Cena: 222 EUR.

Za: 5 let garancije.

Proti: Ni bistveno hitrejši od cenejših hišnih modelov.

  

Samsung 960 PRO, 512 GB, M.2

Izdeluje: www.samsung.com.

Cena: 401 EUR.

Za: Res bliskovito hiter, 5 let garancije.

Proti: Cena.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji