Objavljeno: 31.10.2005 15:04 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2005 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark X2350

Brizgalne večnamenske naprave so izšle iz brizgalnih tiskalnikov, o tem ni dvoma. Zanimivo, da nekateri izdelovalci še danes nove modele le-teh "vežejo" na nove brizgalnike, oz. oba (le tiskalni in večnamenski) modela predstavijo hkrati. Tak je tudi Lexmarkov X2350, ki mu je že na daleč videti, da temelji na tiskalniku Z735.

Lexmark se pohvali, da je to najmanjša večnamenska naprava na trgu in temu moramo pritrditi. Res je zelo majhna, le malo večja od lista A4, s tem da je v spodnjem delu še zožena. Sestava X2350 je na moč preprosta - zelo tanek optični bralnik CIS, ki je poveznjen na tiskalnik Z735, oboje pa povezano programsko (s priloženo programsko opremo) in tudi strojno (s tipko, ki omogoča fotokopiranje).

Tiskalni del smo že podrobno opisali pri preizkusu tiskalnika Z735, zato omenimo le ključne značilnosti. Tiskanje je le tribarvno (črna se sestavlja iz treh barv), zato je besedilo na navadnem papirju sivo in ne črno. Kakovost tiskanja na svetlečem papirju je bistveno boljša, pa tudi hitrost tiskanja je v tem primeru kar velika. Žal natančno oko na svetlečem papirju opazi sled pogonskega kolesca.

Kaj pa "večnamenski" dodatki? Optični bralnik je osnovni model, ki pa za nezahtevno domače delo popolnoma zadostuje. Fotografije, ki smo jih prebrali z njim, so bile morda nekoliko premalo žive, pa tudi natančnost branja temnih tonov ni bila najboljša, toda to so finese, ki jih bo opazil le razmeroma zahteven uporabnik. Sicer je bralnik izredno hiter, skorajda najhitrejši (na trgu večnamenskih naprav).

Fotokopiranje je povprečno, pri čemer še najbolj izstopa hitrost barvnega kopiranja - pet kopij revialne strani naredi v nekaj manj kot petih minutah. Kakovost take kopije ni najboljša, saj je besedilo sivo (zaradi mešanja posameznih barv, glej članek o Z735) in ne črno. Po drugi strani pa mu barvni deli kopirane strani ne delajo težav. Sivinska kopija je veliko slabša, saj je bilo črno besedilo v oranžnem pravokotniku na našem preizkusu neberljivo. Sicer je kopiranje namenjeno nezahtevni domači rabi; to se vidi tudi tako, da je na sami napravi le tipka za kopiranje posamezne strani, vse dodatne nastavitve (število kopij, kakovost kopiranja, povečava/pomanjšava) pa so na voljo le v okenski programski opremi. Omenimo še, da priloženi program za OCR (Abby Finereader) načeloma podpira slovenščino (med namestitvijo smo jo lahko izbrali), a ga nikakor nismo mogli prepričati, da bi šumnike tudi dejansko prepoznaval.

Nadzorni program omogoča (med drugim) nastavljanje števila kopij in tip dokumenta, česar s tipkami na tiskalniku ne moremo postoriti.

Če povzamemo zgoraj zapisano, bi lahko rekli "povprečno, nič posebnega". Vendar pa smo glavni adut prihranili za konec - napravica je neverjetno poceni! 19.000 tolarjev je namreč bistveno manj, kot smo do zdaj morali odšteti za drugo najcenejšo večnamensko napravo na naši lestvici (30.000 tolarjev). Če k temu prištejemo še zelo nizko ceno barvnega odtisa (črno-belega niti ne), je jasno, da gre za zelo ugoden nakup. Če se boste le sprijaznili s sivimi besedili, ki bi v resnici morala biti črna...

Lexmark X2350

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 4.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Cena: 18.900 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 44 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 65 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 520 28 00.

Za: Majhnost, razmeroma hitro tiskanje na poseben papir, ugodna cena, ugodna cena barvnega odtisa.

Proti: Slaba kakovost besedila, počasnost tiskanja besedila. Vidna sled pogonskega kolesca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji