Objavljeno: 28.5.2010 12:58 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Lexmark Prestige Pro805

V Lexmarkovi ponudbi brizgalnih tiskalnikov oz. brizgalnih večnamenskih naprav, ki, roko na srce, niso znane po presežkih, se je znašla svetla izjema z imenom Prestige Pro805.

Od drugih, še posebej starejših večnamenskih naprav se razlikuje praktično v vseh pogledih. Najbolj drastična sprememba je vsekakor uporaba ločenih barvnih kartuš (doslej so vedno uporabljali skupne kartuše z vgrajenimi šobami) z zamenljivo tiskalniško glavo. Ta ima garancijo kar pet let. Na videz nekoliko spominja na večnamensko napravo X9350, o kateri smo pisali že pred časom, le da so dali tokrat še posebej poudarek oblikovanju in kompaktnosti.

Velik del naprave je prekrit s črno svetlečo plastiko, na čelni plošči pa se baha velikanski, po diagonali 11 centimetrov velik za dotik občutljiv zaslon LCD. Tako praktično ni potreb po klasičnih gumbih, razen gumba za vklop. Lahko rečemo, da si bolj preglednega in zanimivega uporabniškega vmesnika, ki je bogat z raznimi animacijami, ne bi mogli želeti. Vendar se hitro poraja vprašanje, ali je tak uporabniški vmesnik zares potreben in koliko bi lahko bila celotna naprava cenejša brez tega. Seveda je prijetno na velikem zaslonu poiskati brezžično omrežje in z virtualno tipkovnico vpisati geslo. Vendar bomo, praktično gledano, to potrebovali samo enkrat.

So se pa v Lexmarku odločili za nenavadno potezo. Glede na to, da je tiskalnik priklopljen v omrežje in ima s tem povezavo tudi v splet, nam Prestige Pro805 ponuja možnost pregledovanja (na zaslonu LCD!) fotografij, shranjenih v Googlovi Picasi, branje virov RSS, ki jih začuda ne moremo natisniti, lahko pa jih pošljemo na različne e-poštne naslove in podobno. Dodatne vire lahko na našo večnamensko napravo postavimo ob pomoči Lexmarkove spletne aplikacije, tudi število teh aplikacij pa naj bi se sčasoma še povečalo. Vsekakor zanimiva poteza, o sami uporabnosti pa raje ne bomo govorili.

Zanimivo je tudi to, da je možno nadgraditi programsko opremo na samem tiskalniku. To se zgodi že ob prvi namestitvi gonilnikov, ta funkcija pa je vsekakor dobrodošla, saj ima Prestige Pro805 še nekaj poporodnih težav. Vsaj prvi model, ki smo ga preizkusili, se je pogosto samodejno znova zaganjal in včasih zmečkal papir. Po menjavi tiskalnika teh težav nismo več zasledili, vsekakor pa programski popravki ne bodo odveč. Morda bomo kdaj dočakali tudi vmesnik v slovenščini.

Seveda ima Prestige Pro805 poleg vsega naštetega tudi optični bralnik z ločljivostjo 1200 × 4800 pik, ki ima samodejni podajalnik listov, četudi nima vgrajene faksirne enote. Kot fotokopirna naprava se zelo dobro odreže, saj za pet strani potrebuje le minuto, za barvne fotokopije pa pol minute več. Kakovost fotokopij je povsem spodobna, sam optični bralnik v povezavi z računalnikom (ali ključkom USB) se dobro odreže brez večjih barvnih odstopanj.

Razmeroma hiter je tudi pri tiskanju dokumentov, oseminštirideset sekund za pet strani ali pol minute, če mu zvišamo hitrost. Pri tem postane besedilo na določenih mestih nekoliko zamaknjeno, kljub večkratni kalibraciji tiskalne glave. Dobro minuto in pol porabi za tiskanje fotografij velikosti A4 na svetleč papir. Kakovost tiska je dobra, z zveznimi barvnimi prehodi, le najmanjše podrobnosti niso povsem jasne in tudi raster je nekoliko viden. Pri tiskanju na navaden papir pa raster postane še nekoliko bolj viden. Tiskalniški del ima vgrajen tudi samodejni obračalnik listov, čas tiskanja pa se pri uporabi kar precej poveča.

Ključno pa je, da so naše meritve pokazale, da se lahko Lexmark Prestige Pro805 pohvali z izredno nizko ceno besedilnega izpisa. No, cena barvnega izpisa je kljub vsemu kar visoka.

Lexmark Prestige Pro805

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB, LAN, WLAN.

Cena: 299 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 4 cente.

Izmerjena cena barvne strani: 55 centov.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si.

Za: Oprema, zmogljivost, cena črno belega izpisa.

Proti: Cena naprave, cena barvnega izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji