Objavljeno: 8.3.2005 21:21 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2005 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark P915

Foto različica modela Lexmarkovega modela Z815 ima oznako P915. Ima drugačno zunanjost, medtem ko je tiskalni mehanizem bolj ali manj enak.

Tako koz Z815 temelji na tiskalnih glavah št. 31, 32 in 33 (foto, črna, barvna), le da ima ob nakupu priloženi le foto in barvno. S tem je že v osnovi šestbarvni foto tiskalnik, medtem ko lahko Z815 to postane šele ob dodatnem nakupu foto kartuše. Kakovost šestbarvnega tiska je povprečna, saj so natisnjene fotografije nekoliko preveč zelenkaste, pa tudi raster je bolje viden kot pri konkurenci. Rdeča barva je nekoliko pretemna, medtem ko sta rumena in modra presvetli (nepravilne barve so sicer običajne pri skoraj vseh brizgalnikih). Hitrost foto tiska ni med boljšimi, saj za fotografijo 10 × 15 cm potrebuje nekaj več kot dve minuti, za stran A4 pa med 5 in 6 minut. Prednost pred večino šestbarvnih modelov (razen HP) je v tem, da lahko tiskalnik pred nakupom črne kartuše spremenimo v štiribarvni model. Brez te za tisk poslovnih izdelkov (tako kot vsi šestbarvni modeli) ni primeren, saj so odtisi na navadnem papirju preveč sivi (namesto črni) in nekoliko razliti.

Vgrajen bralnik za pomnilniške kartice zna brati vse priljubljene formate, za razliko od starejših Lexmarkovih modelov pa zna fotografije tudi neposredno natisniti (brez računalnika). Pri tem si pomagamo z dobrim barvnim zaslonom LCD, ki pa mu žal ne moremo spreminjati naklona. Fotografije lahko tudi obrnemo ali obrežemo, za dodatno obdelavo pa bo potreben računalnik (ki je za taka opravila tudi sicer precej bolj primeren). Na P910 lahko priklopimo tudi katerikoli fotoaparat, združljiv s Pictbridge.

Cena odtisa je izredno visoka. Med preizkusom smo ugotovili, da tiskalnik med tiskanjem naše preizkusne fotografije na vsako foto kartušo porabi tudi približno 80 % barvne (podobno kot tiskalniki HP), zaradi česar stane porabljeno barvilo za eno samo fotografijo 10 × 15 cm celih 165 tolarjev (pri konkurenci med 74 in 148 tolarji). Samo za orientacijo - foto kartušo smo izpraznili (barvne je še nekaj ostalo) po 63 natisnjenih fotografijah (na svetleč papir, v najboljši kakovosti).

Lexmark P915

Kategorija: Foto tiskalniki.

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 5.

Opremljenost in enostavnost dela: 7.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena besedilne strani: 45 tolarjev.

Cena fotografije: 155 tolarjev.

Cena: 48.900 tolarjev.

Prodaja: Alterna.

Za: Zelo dober zaslonček LCD in bralniki kartic za samostojno delo. Prepoznavanje vrste papirja. Z dodatno črno kartušo postane zelo hiter poslovni tiskalnik.

Proti: Fotografije so nekoliko zelenkaste. Počasnost. Zelo visoka cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji