Objavljeno: 9.3.2005 11:51 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2005 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, multi, nenehni testi

Lexmark P6250

Lexmark se je, prav tako kot Epson, odločil, da je tudi trg za večnamenske naprave, ki tiskajo šestbarvno. Njihov model P6250 je skorajda enak kot foto tiskalnik P910, le da ima vgrajen tudi tanek optični brizgalnik tipa CIS. To pomeni, da ima v osnovi vgrajeni barvno in foto kartušo (št. 33 in 31).

Enako kot za Epsonove RX500 in RX600 velja tudi zanj - v taki konfiguraciji naprava ni primerna za poslovno tiskanje. Resda je besedilo tudi s foto črno "še kar" temno, vendar je tiskanje zelo počasno - za pet strani besedila namesto 50 sekund potrebuje skoraj pet minut! K sreči lahko foto kartušo nadomestimo s črno in to "popravimo". V taki, štiribarvni konfiguraciji je P6250 tiskalniško ekvivalenten tiskalniku Z815. To pomeni, da zelo hitro tiska besedila, pa tudi poslovna poročila. Kakovost takega tiska je dokaj dobra, čeprav ne vrhunska. V šestbarvni konfiguraciji postane ne najboljši foto tiskalnik, saj so natisnjene fotografije nekoliko zelenkaste, raster pa je nekoliko bolj viden kot pri konkurenci. Barve tudi niso pravilne, a je to običajno skoraj pri vseh tiskalnikih.

Optični bralnik je dokaj dober, saj so barve lepo razbrane, res pa je, da branje ni ravno najhitrejše. Tudi uporabniški vmesnik je prirejen le za začetnike. Priložena je programska oprema OCR, ki pa ne podpira šumnikov, tako da je pri nas le pogojno uporabna.

Pri črno-belem kopiranju črnine izpadejo kot sivine, barvna kopija pa je bistveno "premočna", saj se je revialna stran odtisnila z močno oker ozadjem. Odlično kopiranje fotografij si lahko privoščimo s foto kartušami. Tudi enostavno, saj naprava sama prepozna tip papirja in temu prilagodi kakovost kopije.

Vgrajen je bralnik za pomnilniške kartice in barvni zaslon LCD, ki omogoča tudi neposredno tiskanje. Tiskamo lahko tudi iz fotoaparatov (Pictbridge).

Cena črno-belega odtisa v štiribarvni konfiguraciji je dokaj draga, barvnega pa celo zelo (126 tolarjev na stran). Tudi šestbarvna konfiguracija je draga, saj nas bo fotografija 10 × 15 cm stala (črnilo zanjo) celih 165 tolarjev.

Lexmark P6250

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 4.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB.

Cena besedilne strani: 48 tolarjev.

Cena barvne strani: 126 tolarjev.

Cena: 54.164 tolarjev.

Prodaja: Alterna.

Za: Zelo dober zaslonček LCD in bralniki kartic za samostojno delo. Prepoznavanje vrste papirja. Z dodatno črno kartušo postane zelo hiter poslovni tiskalnik. Hitro fotokopiranje. Dobro kopiranje fotografij.

Proti: Za poslovno rabo nujen nakup črne kartuše. Fotografije so nekoliko zelenkaste. Počasnost. Zelo visoka cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji