Objavljeno: 8.12.2005 00:37 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark E230

Lexmark je v proizvodnji in prodaji kar najcenejših tiskalnikov, namenjenih rabi doma, že dalj časa zelo dober. Res pa je, da je z zares zelo nizkimi cenami do pred kratkim izstopal le pri brizgalnih modelih, pri laserjih pa se je tega lotili šele pred kratkim, z modelom E232. Ta se je kar naenkrat drastično pocenil, prestopil magično mejo 30.000 tolarjev in s tem, po našem ocenjevanju, zasedel prvo mesto med osebnimi laserskimi tiskalniki. Prav zanimivo, vendar je na cenovni točki "30.000 tolarjev" počasi nastala manjša gneča, saj se tja trudi zasidrati vsak izdelovalec, ki meri na domače in najmanj zahtevne uporabnike.

Ta "gneča" (ki jo je opaziti tudi na svetovnem trgu) je bila očitno dovolj velik razlog, da se je Lexmark odločil odskočiti od nje - navzdol, seveda. Najnovejši tiskalnik E230 je pravzaprav nekoliko oskubljena različica modela E232, ki pa se ponaša s kar 30 % nižjo ceno! "Oskubljen" pa je tako, da večina uporabnikov, še posebej domačih, tega ne bo niti opazila. Najprej je tu hitrost, ki zdaj ni več 21 strani na minuto, temveč le 17. V praksi je ta razlika komaj opazna - 15 strani besedila natisne v minuti in dveh sekundah namesto v 51 sekundah, kolikor zmore E232. Šele pri petdesetih straneh razlika postane opazna - 2:57 namesto 2:30. Dokumenti, ki obsegajo eno samo stran (preprosti, pa tudi zapleteni), se tiskajo bolj ali manj enako hitro, pri čemer je za prvo stran treba 10 sekund (pri E232 morda sekundo manj).

Kot je značilno za tiskalnike, ki so namenjeni rabi doma, E230 tiska s strojno ločljivostjo 600 pik na palec.

Novi tiskalnik ima tudi manj pomnilnika (le 8 MB namesto 16), vendar v praksi zaradi tega nismo imeli težav. Tudi celostranske bitne slike velikosti 25 MB je brez težav natisnil. To gre očitno pripisati pametnemu algoritmu, ki ne potrebuje celotnega izdelka hkrati v pomnilniku.

So pa bitne slike (in nasploh rastri) izdatno pretemne, tako da bo v gonilniku nujno poseči po ustrezni nastavitvi in zmanjšati zasičenost barvila. Kakovost drugih izdelkov, ki jih tiskamo na naših preizkusih, je bila dobra. Besedilo je tako ali tako pri vseh laserskih tiskalnikih dobro, zadovoljni pa smo bili tudi z natisnjenimi podrobnostmi (besedilo velikosti dveh pik). E230 ima sicer ločljivost 600 pik na palec in programsko izboljševanje do ločljivosti 1200 dpi, E232 pa zmore do programskih 2400 dpi, vendar v praksi razlike ni opaziti. Omeniti moramo tudi nekoliko slabo prekrivnost barvila, ki je opazna, ko tiskamo izdelke z večjimi črnimi območji.

Da gre za najosnovnejši model tiskalnika, kaže tudi to, da ga ni mogoče razširiti z dodatnimi kasetami za papir (za E232 to ne velja). Še vedno pa je na sprednji strani na voljo reža za tiskanje na posamezne ovojnice.

E230 ima ločeno barvilo in tiskalni valj (za 2500 oz. 30.000 strani pri tiskanju dokumenta iz standarda ISO/IEC 19752), izračunana cena odtisa pa je 8,1 tolarja. To tudi med cenejšimi laserskimi tiskalniki ne sodi med najugodnejše rešitve, vendar so nekateri konkurenti še nekoliko dražji.

Vsekakor novi Lexmark kaže na to, da še ni konec zniževanja cen laserskim tiskalnikom. Ali pa lahko vsaj upamo tako.

Lexmark E230

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (1200 programsko).

Navedena hitrost: 17 strani na minuto ČB.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + 1 (večnamenski podajalnik); PCL 6; 8 MB.

Cena: 20.990 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 8,1 tolarja.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 585 58 00.

Za: Zelo ugodna cena, hitrost.

Proti: Visoka cena odtisa, slaba kakovost odtisa bitnih slik in rastrov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji