Objavljeno: 28.11.2006 03:10 | Avtor: Vlado Robar | Monitor November 2006 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo ThinkPad Z61p

Lenovo ThinkPad Z61p je najnovejši širokozaslonski notes kitajsko-ameriškega izdelovalca. Vanj je vgrajen novi dvojedrni procesor Core Duo. Oznaka "p" na koncu imena nakazuje, da gre za "profesionalni" model; namenjen je torej grafičnim profesionalcem oziroma temu, da imamo v roki "delovno postajo", kot take prenosnike imenujejo drugi izdelovalci. Procesor deluje s taktom 2 GHz, skupaj z 1 GB pomnilnika pa doseže visok rezultat na obeh naših hitrostnih preizkusih. Tudi grafični podsistem ni od muh. Grafična kartica ATI Mobility FireGL V5200 ima kar 256 MB namenskega pomnilnika in doseže dobrih 16600 točk pri preizkušanju zmogljivosti prikaza 3D. To obljublja, da bo ta Thinkpad dobro sedel 3D profesionalcem, pa tudi navdušencem za igre 3D, čeprav bo teh med uporabniki gotovo manj. Slika ima visoko ločljivost 1920 × 1200 pik. To je skoraj preveč za uporabnike, ki nimajo sokoljega vida. Vsekakor pa pride prav pri delu s programi CAD. V spodnjih vogalih je nekoliko neenakomerno osvetljena.

Vgrajen je disk zmogljivosti 100 GB, ki se vrti s 7200 vrtljaji na minuto. To je največja hitrost, ki jo danes zmorejo 2,5-palčni diski za prenosnike. Poleg diska je shranjevanju podatkov namenjena še izmenljiva optična enota, ki zmore zapisovati na vse vrste nosilcev CD in DVD.

Prenosnik je tudi z vmesniki dobro opremljen. Na voljo sta vmesnika firewire ter VGA in trije vtiči USB 2.0. Modem, ožičena omrežna kartica ter brezžična omrežna kartica sodijo danes v standardno opremo prenosnikov, v Z61p pa je vgrajen še bluetooth. Za razširitve sta mišljeni dve reži: ena sprejme kartico PC Card vrste II, druga pa novo razširitveno kartico Card Express.

Tipkovnica je taka, kot jo od ThinkPada pričakujemo, je pa res, da se z nostalgijo oziramo v stare čase, ko so bile še boljše. Kazalček lahko krmilimo s krmilno paličko ali s sledilno ploščico, zato imamo na voljo dva kompleta tipk.

Akumulator je devetcelični (kar 7800 mAh) in nekoliko sega čez rob ohišja. Pri preizkusu mu je uspelo zagotoviti energijo za skoraj pet ur delovanja in to ga uvršča v sam vrh v tej kategoriji. Glede na vgrajeni visoko ločljivi zaslon, ki potrebuje veliko energije, je dosežek še sploh zgleden.

Vsi novi ThinkPadi so oboroženi s tehnologijo ThinkVantage, ki med drugim omogoča enostavno povrnitev v začetno, tovarniško stanje. Za varno prijavljanje v sistem je na voljo bralnik prstnih odtisov.

Na disk je nameščeno okolje Windows XP, poleg tega pa dobimo še obširno paleto uporabnih programov za udobno delo s prenosnikom. Za izdelovanje devedejev z lastnimi filmskimi izdelki je priložen Intervideo Win DVD Creator, za gledanje filmov pa WinDVD. Da je prenosnik namenjen pretežno rabi v podjetjih, kaže priloženi program Symantec Client Security. Protivirusne podpise bomo dobivali brezplačno 90 dni.

Lenovo ThinkPad Z61p

Poslovni indeks Winstone 2004: 22,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 27,9.

Trajanje delovanja: 4 ure 48 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 8.

Mere: 35,7 × 26,2 × 3,7 cm, 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo, 2 GHz, 1 GB RAM, 100 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11a/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1920 × 1200 pik.

Cena: 633.600 tolarjev

Prodaja: Alterna-Intertrade, www.alterna-i.si, Diss, www.diss.si, Mikropis, www.mikropis.si.

Za: Zmogljivost, oprema, trajanje delovanja.

Proti: Neenakomerno osvetljen zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji