Objavljeno: 28.2.2006 00:40 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2006 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo ThinkPad Z60m

Družina ThinkPad Z60 ponuja dva modela, ki se razlikujeta predvsem po velikosti zaslona. Manjšega, Z60t, smo opisali že v prejšnji številki, Z60m pa je namenjen tistim, ki prenosnik malo manj prenašajo naokoli, a bi radi imeli večji zaslon.

Opremljenost je vrhunska. Procesor Pentium M deluje s taktom 2 GHz, pomnilnika je 512 MB, diska pa 80 GB. Optična enota seveda zmore pisati tudi na plošče DVD. 15,4-palčni zaslon ima ločljivost 1680 × 1050 pik, za prikaz slike na zaslonu pa skrbi ATIjev grafični procesor Mobility Radeon X600 s 128 MB namenskega pomnilnika.

Tudi Z60m, podobno kot manjši model, ni več povsem črne barve, kot smo bili vajeni pri modelih IBM. Pokrov zaslona je namreč srebrn (seveda pa je pravovernim thinkpadovcem na voljo tudi povsem črna različica). Tipkovnica spada med boljše, tako po razporeditvi tipk kot po kakovosti, saj je dobro vpeta v ohišje in se med tipkanjem ne upogiba. Za premikanje kazalke po zaslonu imamo na voljo sledilno ploščico in krmilno paličico. Obe sta se na preizkusu dobro odrezali.

Brezžični omrežni vmesnik podpira povezovanje v vse vrste brezžičnih omrežij, se pravi 802.11b, g in a. Prenosnik ima tudi gigabitni omrežni vmesnik, tako da podatki tudi po žici potujejo hitreje. Novejši ThinkPadi so za boljšo varnost opremljeni s čitalnikom prstnih odtisov, ki nadomešča prijavo v sistem z geslom. Ima ga seveda tudi Z60m. Za vse, ki imajo pomnilniške kartice SD, pa je na voljo tudi čitalnik za omenjeni format kartic.

Zmogljivost prenosnika na preizkusu je seveda primerna zasnovi. Prenosnik se je uvrstil med boljše tako pri poganjanju večpredstavnih kot pisarniških programov. Dobre so tudi 3D zmogljivosti grafičnega procesorja. Čas trajanja akumulatorja je povprečen. Tri ure in petnajst minut ni ravno vrhunski rezultat, a je to še vedno več, kot ponuja večina konkurentov.

ThinkPad Z60m je že drugi ThinkPad z zaslonom širokega formata, odkar jih izdeluje Lenovo, in tudi pri tem modelu lahko rečemo, da niso zgrešili. Opremljenost je zelo dobra, zato spada prenosnik med zmogljivejše, kakovost izdelave pa je ostala na stopnji, ki smo je pri ThinkPadih vajeni.

Lenovo ThinkPad Z60m

Poslovni indeks Winstone 2004: 23,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 25,5.

Trajanje delovanja: 3 h 15 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8.

Mere: 35,7 × 26,2 × 3,7 cm, 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 2 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11abg.

Zaslon: 15,4-palčni, 1680 × 1050 pik.

Cena: 468.000 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si; DISS, www.diss.si; Mikropis, www.mikropis.si.

Za: Opremljenost, zmogljivost.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji