Objavljeno: 27.2.2012 11:10 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2012 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo ThinkPad Edge E520

Lenovova serija ThinkPad je znana po robustnih prenosnikih z odličnimi tipkovnicami. Prav nič drugačen ni njihov cenovno ugoden E520. Njegovo ohišje je sestavljeno iz kakovostne plastike, ki je na zunanji strani za praske občutljivega pokrova obdana z barvo, ki daje na otip mehak občutek, podoben gumi. Na desnem spodjem robu pokrova tega prenosnika so oblikovalci dodali še logotip ThinkPad, kjer iz pike na i sveti rdeča lučka, in ga prekopirali na notranji del ohišja pod tipkovnico. Da uporabnik slučajno kdaj ne pozabi, kateri prenosnik je kupil.

Na tipkovnici je tokrat po zaslugi širokega 15,6-palčnega zaslona z le osnovno ločljivostjo 1366 x 768 pik ostalo dovolj prostora za številski del, ki je tako kot preostanek tipk odlične kakovosti. Nekoliko zmoti le nizka tipka Enter, drugače pa ni nikjer znakov o upogibanju, pa tudi same tipke so dovolj čvrste. Med njimi se je znašla tudi krmilna paličica, ki ne manjka na nobenem izmed Lenovovih prenosnikov serije ThinkPad. Kdor je je vajen, mu bo služila odlično, prav tako njene tri tipke. Dve sta klasični, tretja pa ob pritisku krmilno paličico dopolni še z drsnikom. Pod njimi je še klasična drsna ploščica, skupaj s pripadajočima tipkama, vseh pet tipk pa je kakovostnih in prijetno mehkih za rabo.

Nad tipkovnico najdemo še funkcijske tipke, ki za delovanje ne zahtevajo pritiska na funkcijsko tipko, med njimi pa je tudi bližnjica do računala in tipka za hitro zaklepanje uporabniškega računa.

Prenosnik se je na naših preizkusih odrezal po pričakovanjih in zelo skladno s samo sestavo, saj od procesorja i3 s taktom 2,1 GHz in le 2 GB pomnilnika ne gre pričakovati čudežev, je pa kljub temu dovolj zmogljiv, da bo kos večini zastavljenih nalog. Zares bi si želeli le kakšen gigabajt večji pomnilnik, katerega si prenosnik deli z grafično kartico, ki je sicer ravno tako dosegla povsem zadovoljive rezultate.

Ena izmed temnih plati tega prenosnika je avtonomija. Zagotavlja jo skromen 2200 mAh akumulator in ob povprečni obremenitvi in polni osvetlitvi zaslona zagotavlja poltretjo uro delovanja. V praksi bo tako komaj zadostovala za ogled celovečerca. Bolje se bodo pri večpredstavnosti znašli vgrajeni zvočniki, ki so dovolj glasni in kakovostni.

E520 je opremljen z mestom za razširitveno kartico, optično enoto in priključkom USB na desni ter 3 USB priključki na levi, izmed katerih je en kombiniran z eSATA. Na levi so še izhod za slušalke, HDMI in VGA izhod ter bralnik pomnilniških kartic, zadaj pa se skriva omrežni priključek.

Lenovo, ki smo ga tokrat preizkusili, ni bil opremljen niti s spletno kamero in je bil pomnilniško nekoliko podhranjen, vendar za svojo ceno ponuja zelo kakovostno ohišje in tipkovnico. Manj zahtevnim kupcem ga vsekakor priporočamo, enak prenosnik pa je na voljo s številnimi zmogljivejšimi sestavami, ki cenovno prav tako ne segajo previsoko.

Lenovo ThinkPad Edge E520

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 123.

Večpredstavnostni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 150.

Trajanje delovanja: 2:33.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 6.

Mere: 37,5 × 24,5 × 3,3 mm cm, 2,36 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 2310M 2,1 GHz, 2048 MB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional.

Cena: 469 EUR.

Prodaja: www.alterna.si; www.diss.si; www.mikropis.si.

Za: Solidne zmogljivosti, kakovost izdelave in tipkovnica, zvok, enostavna oblika, pokrov prijeten na otip.

Proti: Akumulator, za praske občutljiva plastika, skromen pomnilnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji