Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo G550 - 2958

Lenovo prenavlja tudi cenovno ugodno linijo izdelkov G, ki ne sodi med Thinkpade. Ta se deli na nekoliko manjši 14-palčni model, klasični 15,4-palčni in tokrat preizkušeni 15,6-palčni širokokotni model z razmerjem zaslonskih stranic 16 : 9. Kljub cenovno ugodni ponudbi pa v Lenovu kljub vsemu niso pozabili na zanje značilna kakovostna ohišja, čeprav na prvi pogled in morda tudi dotik niso videti takšna.

Prenosnik G550 se odpira lepo in se kljub široki izvedbi ne zvija, tudi če ga uporabnik odpre na skrajnem robu. Ločljivost zaslona sicer ni med najvišjimi v razredu, vendar bo zadovoljila potrebe večine potencialnih kupcev, poleg tega pa je zaslon osvetljen z LEDicami, ki ga zalagajo z dovolj veliko in enakomerno svetlostjo, belina pa deluje prijetno pravilna. Zgradba zaslonskega dela je poleg vzvodne čvrstosti obdarjena tudi z obojestransko trdnostjo in pritiski na zaslon s sprednje ali zadnje strani na sliki ne pustijo več nekajsekundnega madeža.

Tipkovnica sicer ni tako kakovostna, kot smo iz te hiše vajeni, tako po trdnosti kot tudi povratni informaciji, a glede na ceno kljub temu prekaša marsikatero konkurenco, poleg tega je prenosnik kljub le 15,6 palca velikosti opremljen tudi z nekoliko pomanjšano številčno tipkovnico. Manj natančna in prijetna za uporabo je tudi drsna ploščica, pri tipkovnici pa zmoti še nizka tipka Enter.

Nekoliko šibkejši del tega prenosnika je opremljenost. Razen optične enote na desni, ki ji dela družbo še en vhod USB, in še dveh njegovih bratov na levi, nam je na voljo bore malo. Na levi se znajde še analogni priključek VGA in omrežni priključek, spredaj pa sta vhoda zvočne kartice in uporabno analogno stikalo za nadzor nad vmesnikom WLAN. Manjka razširitvena kartica (PC card, Express Card) ali pa vsaj bralnik pomnilniških kartic. Drugo vprašanje pa je, kolikokrat povprečen uporabnik v današnjih časih dejansko uporabi razširitveno mesto, modem ali pa priključek FireWire, ko pa je kartica WLAN vgrajena že v samem prenosniku, priključek USB pa tako ali tako vlada povsod. Pisec teh vrstic praktično nikoli, vsaj ne na poti, ko je v rabi prenosnik.

Pod "karoserijo" se skriva Intelov T4200, ki bije pri 2 GHz in je ob pomoči 3 GB pomnilnika brez težav kos večini sodobnih aplikacij; to je razvidno tudi iz rezultatov naših preizkušanj, sape pa prenosniku hitro zmanjka le pri zahtevnejših 3D igrah in programih, ki jim podhranjena Intelova grafika ne zadošča. Knjižnica podatkov na tem prenosniku lahko obsega do 250 GB, po želji pa jih lahko zaščitimo s prepoznavanjem obraza VeriFace, programa, ki preko sicer ne preveč zmogljive spletne kamere prepozna naš obraz in nam tako omogoči vstop v operacijski sistem. S prenosnikom lahko brez napajanja delamo kar 3 ure, to je za osnovni 4800 mAh akumulator zelo pohvalen rezultat.

Lenovo je znova postregel z nadvse zanimivo in konkurenčno serijo prenosnikov in tokrat preizkušena izvedba modela G550 je s ceno 459 evrov brez operacijskega sistema več kot zgovoren dokaz za to.

Lenovo G550 - 2958

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 82.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 89.

Trajanje delovanja: 2:53.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 8.

Mere: 38,1 × 24,5 × 3,6 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Pentium T4200, 2,0 GHz, 3072 MB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 459 EUR.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, DISS, www.diss.si, Mikropis, www.mikropis.si.

Za: Števični del tipkovnice na 15-palčniku, trdno in za praske neobčutljivo ohišje, avtonomija, cena.

Proti: Grafična kartica, nekateri deli ohišja za otip manj prijetni, drsna ploščica, opremljenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji