Objavljeno: 27.2.2007 03:19 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2007 | Teme: nenehni testi

Leica V-LUX 1

Leica je že doslej pod svojim imenom ponujala Panasonicove digitalne fotoaparate (podjetji že dolga leta sodelujeta, saj imajo skoraj vsi Panasonicovi aparati Leicine leče), pri novih modelih pa so prvič aparate nekoliko spremenili tudi, ko gre za tehnične značilnosti, in niso samo na Panasonicov model nalepili značke s svojim imenom. Model V-LUX 1 je najzmogljivejši kompaktni model in temelji na aparatu Panasonic DMC-FZ50. Na prvi pogled bi rekli, da gre za povsem enak aparat in tudi po tehničnih značilnostih se ne razlikujeta, vendar pa je Leica nekoliko spremenila programsko opremo aparata. To najprej opazimo pri menujih, ki so drugačni kot pri Panasonicu. Izdelovalec se pohvali tudi z naprednejšo barvno obdelavo slik pred zapisovanjem na kartico. Pohvalili bi to, da je fotoaparatu serijsko priložena 512 MB velika kartica - več, kot ponuja velika večina drugih izdelovalcev (tudi Panasonic). Aparat sicer podpira tudi kartice velikosti več kot 2 GB (SDHC).

Tehnične značilnosti aparata so enake kot pri FZ-50. Objektiv ponuja 12-kratno optično povečavo z razponom 35-420 mm, tipalo pa ima ločljivost 10 milijonov pik. Aparat ponuja obsežen nabor vrednosti ISO (do 3200), vendar moramo tudi pri tem, tako kot pri vseh aparatih s Panasonicovim tipalom, zapisati, da je že pri nekoliko večji občutljivosti šum zelo opazen. Nabor zmožnosti in nastavitev omogoča popoln nadzor nad vsemi lastnostmi fotografiranja, tako da na menujih najdemo vse, kar pričakujemo od aparata, ki tekmuje s cenejšimi SLR.

V-LUX 1 se lahko pohvali s hitrim ostrenjem, ki ga odlikuje tudi dobra natančnost. V praksi se aparat tudi v slabših svetlobnih razmerah redko "zmoti" in narobe oceni razdaljo do slikanega motiva. Kakovost fotografij je odlična: barve so zelo žive, kontrastnost fotografij pa zelo dobra. Nima težav s cvetenjem na robovih ali kontrastnih prehodih. Opazili smo, da so slike v zapisu JPEG nekoliko mehkejše kot pri FZ50. To pomeni, da Leicina programska oprema pri zapisovanju sliko nekoliko bolj zmehča. Prednost tega so mehkejši prehodi, slabost pa nekoliko manj ostra slika. V zapisu RAW se FZ50 in V-LUX 1 med seboj ne razlikujeta. Zajeti videoposnetki so dobri: aparat ponuja zajemanje z ločljivostjo 848 × 480 pik s 30 slikami na sekundo. To pomeni, da so posnetki primerni tudi za predvajanje na zaslonih širokega formata.

Leica V-LUX 1 je vrhunski kompaktni aparat, ki pri slikah JPEG ponuja še nekaj več od zelo dobrega Panasonica FZ50. Žal moramo za to ob nakupu odšteti nekoliko več evrov. Res pa je v fotografskih krogih ime Leica še posebej cenjeno, tako da lahko del višje cene pripišemo tudi uglednemu imenu blagovne znamke na ohišju.

Leica V-LUX 1

Razred: Zelo zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 9,98 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-420 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,3 m-neskončno (5 cm makro); čas od 1/2000 do 60 s; doseg bliskavice 7 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400, 800, 1600 (3200 v načinu "high sensitivity").

Cena: 799 evrov.

Prodaja: Fototrgovina, www.fotodiskont.com.

Za: Velika optična povečava, natančno ostrenje.

Proti: Občutljivost za šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji