Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2011 | Teme: android

Lebdeči pomočniki

Telefoni podjetja Apple so predmet poželenja mnogih navdušencev za tehnologijo. Njihovi lastniki kar ne morejo prehvaliti njihove razširljivosti, saj skoraj ni opravila, za katero ne bi mogli najti pomožne aplikacije v gromozanski trgovini App Store. Konkurenca v obliki Androida morda res caplja zadaj, a dela pri tem večje korake. Hud tempo narekuje predvsem prilagodljivost Googlovega operacijskega sistema, z lebdečimi pripomočki (ang. widgets) na čelu.

Beautiful Widgets (1,99 EUR)

Beautiful Widgets z živim ozadjem, ki se dinamično spreminja glede na čas in vreme zunaj. Na sliki s kožico SuperSense, ki zvesto posnema HTCjev dodatek.

Zbirke pripomočkov so na tržnici Marketplace silno priljubljene. Nič čudnega, saj za nizko ceno ponujajo veliko. Z zaganjalnikom Launcher Pro (2,53 EUR), predstavljenim v prejšnji številki, na primer dobimo kar osem kakovostnih pripomočkov. Čeprav to ni njegova glavna naloga, ponuja zares zmogljive programčke. Med njimi velja izpostaviti orodja za Facebook, Gmail, koledar in telefonski imenik. Če bolj čislamo brezplačno delo programerjev, si s tržnice povlečemo zbirko Fancy Widgets (brezplačno), ki navduši z dodelanim videzom. Pet pripomočkov različnih velikosti dokaj uspešno posnema prikaz ure in vremena, kakršnega najdemo na HTCjevih aparatih (grafična kožica HTC Sense). Za slab evro in pol dobimo verjetno najbolj priljubljeno zbirko lebdečih pomočnikov, Beautiful Widgets. Kot pove že ime, jih večina stavi na zunanji videz. Z njimi bomo, čeprav nimamo HTCjevega telefona, marsikoga prepričali, da sta naša prikaza ure in vremena vsaj tako lepa kot vmesnik Sense. Za nameček zbirka podpira dodatne kožice, ki jih brezplačno dobimo na Marketu. Z njimi korenito predrugačimo zaslon androidne naprave. Poleg standardnega nabora pripomočkov vsebuje komplet Beautiful Widget še kopico gumbov za hiter vklop ali izklop najpogosteje rabljenih strojnih priboljškov na napravi, med katere sodijo vse omrežne povezave, zvok, osvetljenost zaslona in podobno. Za nameček dobimo poleg naštetih pripomočkov tudi živo ozadje (angl. live wallpaper), ki dodobra izkorišča zmogljivosti pametnih telefonov. Preprost motiv trave v vetru se spreminja glede na vreme in čas ogleda animacije. Žal je pristno ozadje energijsko precej potratno, zato skrajša življenje že tako šibki bateriji.

Battery Widget (brezplačno)

Prikaz baterijskih pripomočkov, od katerih smo posebej izpostavili Battery Widget. Zgoraj levo je lebdeči pomočnik, na sredini bližnjice za izklop potratnežev.

Ko smo že ravno pri bateriji, si oglejmo nekaj izbire iz raznovrstne palete prikazovalcev njenega stanja. Pomanjkljivost osnovnega Androida je bila prav informacija o energijskem stanju aparata, zato so programerji brž zavihali rokave in skovali veliko število tovrstnih pripomočkov. Vsak izmed njih opravlja poslanstvo solidno in s posebnostmi išče svoj prostor pod soncem. Tako Quick Battery (brezplačno) veliko stavi na videz, Battery Watcher (brezplačno) na izčrpnost podanih informacij in Circle Battery Widget (brezplačno) na minimalističnost, ki mu omogoči izstopanje iz množice. Battery Widget ima privlačen, preprost videz, ki s svojim delovanjem ne obremenjuje sistema. Ob dotiku ikone s prikazom trenutnega stanja se nam odprejo dodatne možnosti, ki omogočijo hiter izklop najbolj potratnih funkcij telefona (svetlost zaslona, brezžična in bluetooth povezava in GPS).

Pure Calendar Widget (1,49 EUR)

Pure Calendar Widget in Android Agenda Widget, ki prikazujeta prihajajoče dogodke v obliki seznama.

Uporaben koledar, ki je vedno v žepu, je bil eden izmed poglavitnih argumentov za nakup pametnega telefona marsikaterega lastnika te naprave. Ker je koledar na njih navadno vedno sinhroniziran s spletom in uporaba za slehernika dovolj preprosta, je logični dodatek pripomoček, ki njegovo vsebino primerno predstavi in je uporabniku vedno na voljo. Smooth Calendar (brezplačno) se drži tega načela kot pijanec plota. Odlikuje ga preprost, učinkovit prikaz, ki žal ni podprt z učinkovitim vnosom posameznih dogodkov. Days Left Widget (brezplačno) pa ima, na drugi strani, odličen uporabniški vmesnik, a pri njem ne gre za polnokrvni koledar v širšem smislu, marveč le za odštevanje dni do vnesenega dogodka. Agenda Widget (brezplačno, Plus 1,52 EUR) je pravi koledar, ki zna prihajajoče dogodke našteti brezplačno. Za naprednejše možnosti z imenom Plus je treba seči v žep, enako kot pri našem favoritu, koledarju Pure Calendar Widget. Pod imenom Pure Calendar se skrivata dva sorodna izdelka. Za svojega vzamemo tistega, ki nam bolj ustreza. Pure Calendar Widget (agenda) prikaže zapisane opomnike v obliki seznama, Pure Grid Calendar Widget pa stavi na izčrpen prikaz, ki posnema fizično izdajo koledarja. Oba si več kot zaslužita, da nadomestita pripomoček, ki ga uradno dobimo z Androidom ali polizdelki, ki jih ponujajo izdelovalci telefonov. Vsak je na voljo v različnih velikostih in oblikah, zato ju lahko uporabimo v zelo različnih situacijah.

Astrid Task / Todo List (brezplačno, Power Pack 2,89 EUR)

Na sliki so pripomočki za opominjanje in zapisovanje, Astrid Task/Todo List, listki ColorNote Notepad Notes in vsestransko orodje spletne storitve Evernote.

Pripomočkov za zapiske je veliko. Izpostaviti je treba Evernote (brezplačno), vsem znano spletno storitev sinhronizacije opomnikov v obliki besedila, slik in še česa. Digitalne listke, v fizični obliki znane pod imenom Post-it, zastopa widget ColorNote Notepad Notes (brezplačno). A kljub kakovosti obeh najprej omenjenih je zmagovalec kategorije Astrid Task/Todo List. Aplikacija za zapisovanje opravil občutno prispeva k večji storilnosti uporabnika. Ponaša se z označevanjem posameznih vnosov, pametnim sortiranjem, skrivanjem opravil, delitvijo dela in časovno umestitvijo posameznega dela. Pozna zelo nadležne oblike alarma, ki poskrbijo, da se zastavljeni načrti v resnici izvedejo. Lebdeči pripomoček, ki spada k programu, je čist, pregleden, enostaven in privlačen. Žal v brezplačni različici dobimo le eno velikost oziroma obliko, zato se ob izdatnejši uporabi splača kupiti tako imenovani Power Pack.

Elixr (brezplačno)

Z bližnjicami do sistemskih nastavitev, ki jih zlahka pripnemo na domače namizje, je življenje poenostavljeno in delo znatno hitreje opravljeno.

Razvejeni izbirniki zahtevajo za dostop do sistemskih nastavitev od uporabnika kar nekaj navigacijskega znanja in nam odščipnejo precej časa, zato so na Androidu zelo priljubljeni pripomočki za hitrejši dostop do njih. Po kakovosti se precej razlikujejo. V sami špici je Extended Controls (0,79 EUR), ki uporabniku omogoča, da optimizira domači zaslon do skrajnih meja. V pripomoček, velik eno vrstico (1 x 4), lahko vstavimo poljubno število gumbov. Za bolj specifične potrebe je narejen AudioManager (brezplačno, Pro 2,17 EUR), ki grafično prikaže vse nastavitve zvoka in olajša njihove spremembe. Kljub hudi konkurenci na področju krmil izstopa widget Elixr. Programček je na Marketu v številnih različicah, od katerih imamo najraje številko ena. Ta ima najlepše ikone in deluje brezhibno. Pri pripomočku Elixr gre za nekakšno podlago poljubne velikosti, na katero pripnemo vsega po malem. Rezultat je po meri krojen pripomoček, v katerem so zbrane najpogosteje rabljene aplikacije, bližnjice do nastavitev ter prikaz najpomembnejših sistemskih informacij.

UberMusic (2,53 EUR)

S programom TuneIn Radio in pripadajočim pripomočkom, pripetim na zaslon, zlahka poslušamo tudi slovenske radijske postaje. Brez interneta seveda ne gre.

Glasba je pomemben del sodobnega telefona. Sodobne naprave so veliko več kot le orodje za komunikacijo, saj se njihova namenskost iz dneva v dan veča. Med drugim so zamenjale prenosne predvajalnike glasbe, zato ni odveč, če priporočimo program ali dva za uživanje v tej duhovni hrani. Skoraj vsak telefon sprejema radijski program, če uporabimo priložene slušalke za anteno. Še boljši način je poslušanje radia po spletau, čemur je namenjen program TuneIn Radio (brezplačno, Pro 0,72 EUR). S pripomočkom dotičnega programa si na namizje pripnemo dostop do več kot 30.000 radijskih postaj po vsem svetu, tudi večino slovenskih. Predvajanje je gladko ne glede na uporabljeno povezavo, saj radio zlahka poslušamo tudi prek 3G povezave. Za dokončno upokojitev prenosnih glasbenih naprav tipa Walkman in iPod bo zadostoval zgolj temu namenjen androidni program. Eden boljših je vsekakor plačljivi UberMusic, ki je delo istega avtorja kot sloviti zaganjalnik Launcher Pro. Nič čudnega torej, da ima UberMusic izredno dodelan uporabniški vmesnik, ki ga je z dodatnimi kožicami moč še dodatno preobleči. Trenutno je ena najbolj priljubljenih kožic tista, ki programček spremeni v predvajalnik Zune. Povezava s storitvijo Last.fm deluje brezhibno, saj program ob predvajanju glasbe v ozadju povleče grafični prikaz z omenjenega spletišča in ga dinamično prikaže v predvajalniku. Pripomoček za namizje je v bistvu pomanjšana različica programa, ki v ničimer ne zaostaja za prvotno izkušnjo.

Minimal Reader (brezplačno, Pro 0,79 EUR)

Minimal Reader sprva odbije s siromašnim videzom, a se pod asketskim pročeljem skriva bogato opremljena aplikacija.

Pripomočki na Androidu so posebej priročni za prikaz nenehno spreminjajočih se informacij. Z njimi imamo vedno na dosegu roke na primer informacijo o svojih prijateljih na Facebooku, stanje v elektronskem predalu in sveže novice. Za slednje je na Tržnici na voljo veliko tako plačljivih kot brezplačnih programov. Odlična programa Pulse News (brezplačno) in News 360 (brezplačno) ponujata svoja pripomočka, ki žal nista brez slabosti. Prvi ima na voljo le ogled enega vira naenkrat, drugi pa preveč daje na videz in premalo na vsebino, ki jo podaja. Za uporabnike storitve Google Reader je na voljo skromni Minimal Reader, ki se za grafično osiromašenost odkupi z izredno funkcionalnostjo. Žal na slovenskem Marketu ni možno kupiti Pro različice, ki prinaša prilagodljivi pripomoček s še več možnostmi.

WidgetLocker Lockscreen (1,44 EUR)

CircleLauncher (na sliki) in Multicon znata rešiti težave uporabnikom, ki jim zmanjkuje prostora na zaslonu.

WidgetLocker Lockscreen nadomesti uradno zaklepanje zaslona in ga naredi prijaznega do lebdečih pomočnikov.

Pripomočki, ki jim uspe nadomestiti ali nadgraditi katero izmed paradnih funkcij Androida, so naša zadnja kategorija. Tako Multicon Widget (brezplačno) kot CircleLauncher (1 EUR, Light brezplačno) se ukvarjata z izkoriščanjem (pre)malo prostora na domačem zaslonu. Multicon omogoča, da ga namesto ikone 1 x 1 pripnemo na namizje in vanj vstavimo štiri pomanjšane bližnjice do želenih programov. Na velikih zaslonih sodobnih telefonov deluje presenetljivo dobro. Drug način urejanja namizja in pridobivanja dodatnega prostora je Circle Launcher, ki prikazuje le velik gumb, okoli katerega so zbrane poljubno določene ikone, vidne le ob pritisku nanj. Nemara najbolj uporaben, vsekakor pa najbolj priljubljen nadomestek za zaklenjeni zaslon pa je WidgetLocker Lockscreen, ki poleg krojenja zaklepanja po želji podpira tudi nanašanje dinamičnih pripomočkov tja, kjer jim prej ni bilo mesta. Spreminjanje drsnikov, različne dodatne teme, glasovni ukazi in številne druge možnosti naredijo dodatek vreden svoje cene.

Drugo

S pričujočim člankom smo se dotaknili le vrha ledene gore, saj je najrazličnejših lebdečih pripomočkov še veliko. Skoraj ni opravila, da zanj ne bi našli ustreznega widgeta. Velja pravilo, da je najboljši pripomoček tisti, ki nam pride najbolj prav. Če imamo na primer omejeno pipico do mobilnega spleta, bo pravi 3G Watchdog (brezplačno, Pro 2,25 EUR). Če radi pišemo tekstovna sporočila, nam bo k srcu prirasel SMS Unread Count (brezplačno). Ker se zavedamo, da sevanje telefona ni dobro, nam bo widget Bedside Mode (0,70 EUR) ob odhodu v posteljo izklopil vse tovrstne funkcije in obdržal le uro in baterijsko svetilko. In tako naprej. O tem, da brez pomočnikov na namizju telefona ne moremo več, priča njihova priljubljenost. Ne nazadnje bo svojo različico lebdečih pripomočkov udejanjil sam Apple, ki bo požrl ponos in v prihajajoči različici operacijskega sistema iOS posnemal pomočnike z Androida.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji