Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2009

Laserske troživke

Pri brizgalnih tiskalnikih so večnamenske naprave že zavzele zelo velik tržni delež, pri laserskih sorodnikih pa bistveno manjšega. Razlog je seveda cena teh naprav, ki je kljub praktičnosti ter nizkih stroškov vzdrževanja še vedno kar visoka. Pa se je trg teh naprav v zadnjem letu kaj spremenil?

Laserski tiskalniki so za večino uporabnikov med manj zanimivimi napravami računalništva in elektronike. To je povsem razumljivo, saj gre za povsem delovne naprave, ki jih zares opazimo šele takrat, ko je z njimi kaj narobe. Pri teh tiskalnikih so v ospredju predvsem stroški lastništva, od prvotne cene tiskalnika do stroškov potrošniškega materiala. Sem štejemo seveda ceno črnila in barvila, pri zmogljivejših tiskalnikih pa še ceno valja (če se menja neodvisno od črnila).

Ravno zaradi razmeroma nizkih stroškov tiska so laserski tiskalniki že dolgo stalni spremljevalci najrazličnejših pisarniških okolij. Cena posameznega natisnjenega lista je brez težav tudi do desetkrat nižja kot pri primerljivem brizgalnem modelu. Slednji imajo večinoma tudi krajšo življenjsko dobo oziroma manjše število priporočenih natisnjenih listov na mesec. Ta podatek nam da dobro predstavo o namembnosti tiskalnika - najzmogljivejši na tokratnem preizkusu ponuja 35 tisoč strani na mesec, to pa je vseeno manj, kot zmorejo najzmogljivejši samostojni laserski tiskalniki. Seveda lahko te nazivne številke prekoračimo, a se s tem skrajša življenjska doba in poveča možnost za napake na napravi.

Večnamenske naprave laserski tiskalnik združijo še z optičnim bralnikom (skenerjem), s katerim seveda omogočajo tudi kopiranje, v nekaterih primerih pa imamo dodan tudi faks. Tako faks kot optični bralnik sta sorazmerno poceni napravi, ki ju pravzaprav še redko kupujemo samostojno. Za to so zaslužni prav večopravilni tiskalniki, tako brizgalni kot laserski.

Glavni del naprave je seveda tiskalnik. Ta je praviloma povsem enak kot pri cenovno podobnem samostojnem laserskem tiskalniku, saj podjetja za osnovo v največji meri uporabijo že uveljavljene laserske tiskalnike. Ločljivost je večinoma še vedno le 600 × 600 pik na palec (DPI - "dots per inch"), nekaj dražjih tiskalnikov ponuja do 600 × 1200. Seveda v podatkih včasih naletimo tudi na višje številke, a gre za programsko poviševanje ločljivosti, to pa večinoma ne prinese bistvenih izboljšav. A za tisk besedila je že najnižja ločljivost, torej omenjena 600 × 600, povsem dovolj. Ti tiskalniki že v osnovi niso mišljeni za kakovosten tisk grafike.

Prav grafika je področje, na katerem še vedno kraljujejo brizgalni tiskalniki (in nič ni videti, da bi se to v kratkem spremenila). Razlogi tičijo predvsem v sami tehnologiji tiska, saj pri laserskih tiskalnikih ni moč mešati posameznih barv med seboj - vedno smo omejeni na eno barvo za vsako piko. Poslovne grafikone in slike za seminarske naloge bodo tudi barvni laserski tiskalniki natisnili povsem zgledno, fotografije pa bomo raje tiskali drugje.

Za razširjanje znanja

O tiskalnikih smo sicer že kar veliko pisali, za kaj več pa priporočamo sledeče članke, ki so vsi brezplačno dostopni na naši spletni strani:

Vojna laserjev in kapljic

www.monitor.si/clanek/vojna-laserjev-in-kapljic/

Članek o tehničnih podrobnosti delovanja tako laserskih kot brizgalnih tiskalnikih, v katerem smo na kratko opisali tudi zgodovino ter najpomembnejše razlike obeh načinov tiska.

Ko tiskalniki odrastejo

www.monitor.si/clanek/ko-tiskalniki-odrastejo/

O sistemih za nadzor in delo z večjim številom tiskalnikov. Vsi pomembnejši izdelovalci tiskalnikov namreč ponujajo rešitve, s katerimi lahko olajšamo upravljanje tiskalnikov v podjetju oziroma pisarni.

Moj laser zna tudi kaj več

www.monitor.si/clanek/moj-laser-zna-tudi-kaj-vec/

Lanskoletni velik preizkus večnamenskih laserskih tiskalnikov.

Optični bralniki so vsi ploski, ločljivosti so večinoma enake kot pri tisku, torej 600 × 600 pik na palec. To je opazno manj kot pri večini samostojnih bralnikov, a povsem dovolj za večino pisarniških in drugih dokumentov. Tudi tu se bomo pri digitaliziranju zahtevnejših grafik obrnili k samostojnim napravam - eno tako področje je branje filma in diapozitivov, kjer bomo s preizkušenimi napravami vse prej kot zadovoljni.

Zelo uporaben je samostojni podajalnik listov, ki ga premorejo skoraj vse preizkušene naprave. Ta štrleči dodatek nam omogoča, da hitro prekopiramo daljši dokument, tako da nam ni treba pod optični bralnik vstavljati vsakega lista posebej. Seveda ga lahko uporabimo tudi v navezi s faksom.

Praktično nobenih presenečenj ni pri vmesnikih. Kraljuje seveda dobro znani in razširjeni USB, omrežni priključek pa je dodan vsem malce dražjim oziroma zmogljivejšim napravam. Pri nekaterih smo opazili še starejši vzporedni vmesnik, ki pa ga uporablja vse manj uporabnikov. Pri brizgalnih večopravilnih napravah že najdemo tudi brezžični vmesnik WLAN, ta pa se še ni znašel na nobenem od preizkušenih "multilaserjev". To niti ne preseneča, saj so brizgalniki bolj namenjeni domačim uporabnikom, ki se jim zdijo ti dodatki bolj zanimivi, laserske naprave pa merijo bolj na pisarne, kjer imajo lastni omrežni priključek, brezžični vmesnik pa bi večinoma pomenil le višjo ceno naprave in morebitno razpoko v varnosti.

In kam v prihodnosti?

Pravzaprav dobivamo občutek, kot bi vse skupaj obstalo. Že na lanskem preizkusu teh naprav smo videli kar nekaj tiskalnikov s prejšnjega preizkusa dve leti prej. Kar nekaj teh naprav še veselo vztraja na trgu. Tudi nove se ne razlikujejo bistveno od predhodnic. Cene so se resda še malo znižale, nekatere pa so se kljub vsemu tudi podražile. V zadnjih nekaj letih pri laserskih večopravilnih napravah tako nismo videli praktično nič novega. Bojimo se, da bo v prihajajočih recesijskih letih to veljalo še toliko bolj.

Izdelovalci pravzaprav nimajo razloga, zakaj bi stanje korenito spremenili. Vsak si odtrga svoj delež od prodaje, reklamne akcije pri dragih napravah, ki jih večinoma še vedno kupujejo razmeroma velike stranke, pa ne učinkujejo tako kot pri domačih uporabnikih. Te velike stranke cenijo predvsem nizke stroške in dolgo življenjsko dobo, zato gledajo na naprave, ki so na trgu že nekaj let, ne kot na zastarele, temveč kot na zanesljive.

Bo torej prišel kak Steve Jobs in iz dolgočasnih tiskalnikov naredil "kul" naprave? Močno dvomimo, saj bi kaj takega opazil le kak zagrizen tiskar in Monitorjev preizkuševalec.

Zlati Monitor

Po preizkusu vseh naprav in ob upoštevanju vseh možnih spremenljivk, od cen naprav in potrošnega materiala pa do hitrosti in kakovosti tiska ter prijaznosti dela, smo v vsaki izmed štirih skupin le izbrali najboljšega. Pri najcenejših črnobelih napravah je to Canonov model iSensys MF4010. Gre za zelo poceni napravo z dobrim razmerjem med hitrostjo, kakovostjo in stroški rabe.

Pri dražjih črnobelih napravah je naslov odnesel Xeroxov Phaser 3300MFP, ki je, podobno kot cenejši Canon, dobra vsestranska naprava po ugodni ceni.

Barvnih naprav smo preizkusili nekaj manj, zato tu nismo podelili zlatega Monitorja. Med preizkušenimi lahko kljub temu izpostavimo cenejšega Nashuateca, model SPC220s, katerega bistveni adut je nizka cena, pri najdražjih barvnih tiskalnikih pa omenimo lanskoletnega zmagovalca, Okijev C3530MFP, ki ni ravno poceni, je pa zato hiter in ponuja cenovno ugoden ter kakovosten izpis.

Osnovne črno-bele naprave

Canon iSensys MF4010

Canonov iSensys MF4010 smo preizkusili že lani, ugotovitve pa še vedno držijo. Njegova najboljša lastnost je nizka cena, ki se je v tem času še znižala, z 217 na 190 evrov. Žal ostaja strošek natisnjene strani praktično enak - dobre štiri cente na stran. Tiskalnik je tako bolj namenjen manjšim pisarnam in domačim uporabnikom.

Naprava je sicer povsem škatlasta, povprečne velikosti in malce večje teže - premore slabih trinajst kilogramov. Najbolj smo pogrešali samodejni podajalnik listov, tako da je kopiranje daljših dokumentov bistveno bolj zamudno. Manjka tudi tiskanje na obe strani, seveda pa lahko to postorimo tudi ročno. Ločljivost je povsem standardna, 600 × 600 pik na palec, enaka je tudi ločljivost optičnega bralnika. Hitrost tiska je po naših preizkusih skoraj povsem enaka nazivni, torej dvajset strani na minuto. S ceno izpisa se tiskalnik ne more ravno hvaliti, 4,3 cente na stran je nekako v povprečju v tej cenovni skupini.

Canon iSensys MF4010

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 190,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,3 centa.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Cena, hitrost optičnega branja, hitrost izpisa.

Proti: Cena izpisa.

Canon iSensys MF4150

Dražja Canonova naprava linije iSensys je na prvi pogled zelo podobna že opisanemu MF4010. Gre za še eno napravo, ki smo jo preizkusili pred letom dni, vendar se je v tem času pocenila in tako prešla med cenejše črnobele tiskalnike (lani je bila cena 411 evrov, kar jo je uvrščalo v dražji razred). Tiskalniški del je pravzaprav povsem enak MF4010, tako po časih kot po kakovosti. Časi so zelo solidni, v tej skupini sta ti dve napravi dosegli najhitrejši čas za izpis navadnega, petnajst strani dolgega besedila (53 sekund). Izpis prve strani po devetih sekundah je povprečen rezultat, s tem, da se ti časi med različnimi napravami zelo malo razlikujejo. Med hitrejšimi je tudi pri optičnem branju. Kakovost je povprečna, čez besedilo nismo imeli pripomb, grafika pa ni nič posebnega.

Edini razliki med tem tiskalnikom in cenejšim bratom so dodani samodejni podajalnik, faks ter enota za tisk na obe strani. Prvi je sicer zelo uporaben, žal pa po našem mnenju ni vreden tako velikega preskoka v ceni, faks še manj, enota za tisk na obe strani pa je v tem razredu pravo presenečenje. Tiskalnik je kar za dobrih 50 % dražji od različice brez teh treh dodatkov - cena je tako 324 evrov. Za ta denar dobimo kar dobro opremljeno napravo, manjka le še kak omrežni priključek, saj je na voljo le USB. Cena izpisa je, tako kot pri MF4010, le povprečna.

Canon iSensys MF4150

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 324 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,3 centa.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Hitrost optičnega branja, hitrost izpisa, samodejni podajalnik, enota za tisk na obe strani.

Proti: Cena izpisa, cena naprave.

HP LaserJet M1120MFP

HPjev LaserJet M1120MFP je tipično škatlast, žal mu manjka samodejni podajalnik. Manjkata tudi tisk na obe strani in faks. Med priključki je na voljo le USB - z vsem naštetim vidimo, da gre za napravo, namenjeno domačim in majhnim pisarnam.

Ločljivost tiskalnega dela je 600 × 600 pik na palec, kakovost je zgolj povprečna. Vidimo kar nekaj rastra pri prehodih, besedilo pa je zelo dobro. V HP obljubljajo hitrost 19 strani na minuto, pri našem preizkusu pa je bil rezultat za eno stran počasnejši. Kljub temu je to dokaj dober dosežek, sploh glede na nizko ceno naprave. Razmeroma nizka je hitrost fotokopiranja, za pet kopij ene strani je potreboval 28 sekund, najhitrejši v tej skupini (prav tako HP, model M1522nf) pa je za enakih pet strani potreboval le 17 sekund.

Tudi ta naprava se je v zadnjem letu pocenila, s takratnih 243 evrov na današnjih 199. Zanimivo pa je, da se je v istem času podražilo črnilo in to smo opazili tudi pri nekaterih drugih napravah. Uporabnikom tako ne ponuja nič posebnega oziroma nič takega, česar ne bi ponujali tudi drugi. Za deset evrov manj je boljša izbira Canonv iSensys MF4010, cena izpisa je praktično enaka, obe napravi pa nimata ne samodejnega podajalnika ne faksa in le USB.

HP LaserJet M1120MFP

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB.

Cena: 199 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,8 centa.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Hitrost izpisa, cena naprave.

Proti: Cena izpisa, hitrost fotokopiranja.

HP LaserJet M1319MFP

Še ena izmed Hpjevih naprav, M1319MFP, se uvršča med M1120 in M1522, tako cenovno kot po zmogljivostih. Od cenejšega brata ga ločijo samodejni podajalnik, faks in omrežni priključek, ni pa dodatka za tisk na obe strani (česar nima niti dražji izmed teh treh tiskalnikov). Hitrost je solidna, izmerili smo 18,3 strani na minuto, to je praktično enako kot pri M1120 (po vsej verjetnosti gre za enak pogon), rahlo pa zaostaja za M1522nf. Po specifikacijah sodeč, bi sicer moral tiskati 19 strani na minuto. Hitrost je tako med boljšimi v tej skupini, enako velja za hitrost optičnega branja.

Ločljivost je tako pri branju kot pri tisku klasičnih 600 × 600 DPI. Kakovost je praktično enaka kot pri drugih dveh HPjevih napravah v tem razredu, raster je torej opazen, besedilo pa tako, kot mora biti. Z bratskima napravama si tudi deli črnilo; to pomeni, da je tudi cena posamezne natisnjene strani enaka. To je 4,8 centa na stran - ni poceni.

HP LaserJet M1319MFP

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 319 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,8 centa.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Hitrost izpisa, hitrost optičnega branja, omrežni priključek, samodejni podajalnik.

Proti: Cena naprave, cena izpisa.

HP LaserJet M1522nf

Hpjevo tretje žezlo v ognju, model LaserJet M1522nf, se je tako kot Canonov iSensys MF4150 prav tako pocenilo in je prestopilo mejo med dražjimi in cenejšimi napravami. Pred letom dni je bila njegova cena 417 evrov, danes je 399 evrov, torej ravno pod našo mejo. Pri tem pa se je podražila cena črnila, tako da je cena posamezne strani razmeroma visoka - 4,8 centa na stran.

M1522nf ima tudi samodejni podajalnik, pohvalimo lahko omrežni priključek (poleg obveznega USB). Dodali so tudi faks, izpustili pa dodatek za tisk na obe strani (kot pri cenejših bratih). Hitrost je solidna, s slabimi 22 stranmi na minuto je najhitrejši tiskalnik v tej skupini (a tudi najdražji). Zelo hitro je tudi fotokopiranje, optično branje pa je med počasnejšimi. Je pa res, da zmore optični bralnik razmeroma visoko ločljivost, 1200 × 1200 pik na palec (ločljivost tiskalnika pa je običajnih 600 × 600).

HP LaserJet M1522nf

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 399 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,8 centa.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Hitrost izpisa, hitrost fotokopiranja, omrežni priključek, samodejni podajalnik.

Proti: Hitrost optičnega branja, cena naprave, cena izpisa.

Konica Minolta PagePro 1380

PagePro 1380 je ena najstarejših preizkušenih naprav, saj smo jo prvič srečali že pred tremi leti. Kljub temu je še vedno zelo konkurenčna. Nima samodejnega podajalnika, niti faksa, na obe strani bomo tiskali le ročno, na računalnik pa jo bomo priklopili prek edinega vmesnika, ta je seveda USB. Je pa zato med cenejšimi napravami - z lanskoletnih 199 evrov se je cena spustila na 180 evrov. Tudi cena posameznega izpisa je med najcenejšimi, vsaj v tej cenovni skupini, saj bomo za stran odšteli 2,9 centa.

Že pri prvem preizkusu smo omenili nadvse štrleči predal (ta tako kot pri večini naprav zmore do 250 listov), sicer pa je s slabega pol metra višine med višjimi napravami. Hitrost tiska je nadpovprečna, sploh pri tisku zahtevnejših dokumentov, denimo v obliki PDF. Pri preizkusu smo namerili 19 strani na minuto za navadna besedila DOC, to je stran manj, kot obljubljajo pri Konici Minolti. Naprava se slabo odreže le pri hitrosti optičnega branja in kopiranja, pri slednjem je na zadnjem mestu v skupini osnovnih črnobelih naprav.

Konica Minolta PagePro 1380

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 3.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 180 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,9 centa.

Prodaja: Gorenje Point, LikoPris, point.gorenje.si, www.likopris.si.

Za: Hitrost izpisa PDF, cena naprave, cena natisnjene strani.

Proti: Hitrost optičnega branja in kopiranja.

Nashuatec DSm520pfl

Še ena izmed starejših naprav je Nashuatecov Dsm520pfl, a je ena izmed redkih naprav, ki se jim cena ni prav nič spremenila - ostaja v vrhu razreda cenejših naprav. Je pa zato cena izpisa med najnižjimi v razredu, posamezna stran velja 2,8 centa. Naprava je tudi zelo dobro opremljena, saj ima poleg vmesnika USB tudi omrežni vmesnik in celo starejši vzporedni vmesnik. Dodana ima tudi samodejni podajalnik in faks, manjka le dodatek za tisk na obe strani.

Hitrost tiska je razmeroma dobra, obljublja 20 strani na minuto, kar je povsem realna ocena. Hitrost tako optičnega branja kot kopiranja je razmeroma solidna. Malce slabše je pri kakovosti, ki je pri grafiki povsem povprečna (besedilo pa je solidno). Tudi ločljivost je povsem klasičnih 600 × 600 pik na palec, enako ločljivost premore optični bralnik. Je pa to edina naprava v tej skupini, pri kateri lahko dokupimo dodatni predal, s katerim podvojimo osnovno zmogljivost 250 listov.

Nashuatec Dsm520pfl

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni, vzporedni.

Cena: 396 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,8 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Omrežni vmesnik, samodejni podajalnik, cena izpisa.

Proti: Cena naprave.

Samsung SCX-4500

Samsungov SCX-4500 je nekoliko samosvoja naprava, vsaj po videzu, saj ni podobna prav nobenem drugem tiskalniku. Kot smo pisali že pred letom dni, so ta tiskalnik sprva prodajali le prek Applove spletne trgovine, saj je po oblikovanju med tiskalniki še najbliže izdelkom kalifornijskega izdelovalca računalnikov in elektronike. Gre za izredno nizek tiskalnik (seveda brez samodejnega podajalnika listov), pohvalimo lahko tudi zelo tiho delovanje.

Majhna višina pa za seboj potegne tudi nekaj negativnih lastnosti. Prva od teh je majhna zmogljivost predala, v katerega gre le sto listov (namesto 250 kot pri večini konkurenčnih tiskalnikov). Tudi hitrost je kar nekaj izgubila, gre namreč za enega izmed počasnejših tiskalnikov na tokratnem preizkusu, namerili smo slabih 14 strani na minuto. Pri vmesnikih smo omejeni zgolj na USB. Cena posamezne natisnjene strani je razmeroma visoka, 4,6 centa, cena same naprave pa je med najcenejšimi - le 156 evrov (to je skoraj 100 evrov ceneje kot lani!). Poceni, čeprav je edina posebnost, ki jo naprava zares ponuja, lično oblikovanje.

Samsung SCX-4500

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB.

Cena: 156 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,6 centa.

Prodaja: Avtera, Lancom, www.avtera.si, www.lancom.si.

Za: Oblikovanje, majhne mere, tiho delovanje, cena naprave.

Proti: Hitrost tiska, ni samodejnega podajalnika, cena izpisa.

Samsung SCX-4521F

Samsungov drugi tiskalnik na preizkusu, SCX-4521F, je za razliko od prej opisanega SCX-4500 povsem značilen predstavnik cenejših laserskih večopravilnih naprav, gre pa za starejši tiskalnik, ki smo ga prvič spoznali pred tremi leti. Njegov glavni adut ostaja nadvse nizka cena, ki je povsem konkurenčna nekaterim brizgalnim večopravilnim napravam, saj stane 159 evrov (lani je veljal 190 evrov).

SCX-4521F pa je najpočasnejši od vseh preizkušenih tiskalnikov. Obljublja sicer dvajset strani na minuto, vendar smo izmerili le polovico tega torej slabih deset strani na minuto. Za petdeset strani besedila tako potrebuje več kot pet minut (konkretno 5 minut in 15 sekund). Premore pa tako samodejni podajalnik kot faks (na to nakazuje črka "F" v imenu), enoto za tisk na obe strani bomo zaman iskali. Poleg vmesnika USB imamo še vzporedni vmesnik, ki pa ga potrebuje vse manj uporabnikov. Kakovost ni nič posebnega, opazi se kar nekaj rastra, pri bitni sliki smo opazili malce slabši kontrast, čez besedilo pa nismo imeli pripomb.

Samsung SCX-4521F

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Cena: 159 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,4 centa.

Prodaja: Avtera, Lancom, www.avtera.si, www.lancom.si.

Za: Cena naprave, samodejni podajalnik.

Proti: Hitrost tiska.

Xerox Phaser 3100MFP-X

Xeroxov Phaser 3100MFP-X je povsem značilen predstavnik večopravilnih laserskih naprav. Vključuje samodejni podajalnik listov, črka "X" v naslovu pa kaže na prisotnost faksa (na voljo je tudi enaka naprava brez faksa, ki pa ji tudi manjka samodejni podajalnik papirja), ne pozna pa ne tiska na obe strani, ne omrežnega vmesnika (le USB). Pokončna naprava ima spodaj predal za 250 listov, zgoraj (pod ukaznimi tipkami in majhnim zaslonom LCD) pa odlagalno polico, ki je razmeroma nizka in na kateri lahko počiva do 50 listov.

Po hitrosti izpisa je na repu lestvice. Že prvo stran čakamo razumeroma dolgo, 14 sekund (najhitrejši pri tem je HPjev Laserjet M1120 MFP s šestimi sekundami), drugi rezultati pa večinoma niso nič boljši. Še najbolje je pri preprostih daljših dokumentih - petdeset strani besedila natisne v povsem solidnih 2 minutah in 43 sekundah, petnajst strani pa v dobri minuti. Bistveno slabše je pri grafiki, saj je potreboval za vektorsko sliko kar 23 sekund (drugi so potrebovali za enako sliko tam okoli deset sekund). Tudi pri fotokopiranju ni nič posebnega, pet kopij enega lista je vzelo dobre pol minute.

Kakovost je na pričakovani ravni. Besedilo je dobro, rastra je razmeroma malo, a se pozna le povprečna ločljivost, 600 × 600 DPI, zaradi katere tudi podrobnosti niso nič posebnega. Bitna slika je na prvi pogled videti kar dobra, a ob bližjem ogledu spet vidimo omejeno ločljivost. Žal je cena posameznega izpisa med dražjimi, saj bomo za natisnjen list odšteli 5 centov. Cena naprave je z 213 evri razmeroma ugodna, čeprav jo je nekaj konkurence že prehitelo.

Xerox Phaser 3100MFP-X

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 3.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena: 213 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 5 centov.

Prodaja: Xerox Slovenija, www.xerox.si/partnerji.

Za: Cena naprave, samodejni podajalnik.

Proti: Hitrost tiska, hitrost fotokopiranja, cena izpisa.

Kako smo preizkušali

Večnamenske laserje že nekaj časa ločujemo v štiri razrede - osnovne in dražje črnobele oziroma barvne. Osnovnih črnobelih naprav je bilo na tokratnem preizkusu deset, dražjih sedem, pri barvnih smo preizkusili šest osnovnih naprav in štiri dražje. Pri črnobelih napravah smo postavili cenovno mejo na 400 evrov, pri barvnih pa na 700 evrov. Ker se trg le počasi spreminja, smo nekaj tiskalnikov preizkusili že v preteklosti, v tem primeru smo le še enkrat podali krajši opis naprave.

Za preizkušanje tiskalnikov imamo v Monitorju že dolgo ustaljen postopek, ki smo se ga držali tudi tokrat. Najprej smo pri vsaki napravi preverili hitrost tiska. Tu je najbolj merodajen tisk 50 strani dolgega besedila, pri barvnem tisku pa krajše poslovno poročilo, ki vključuje nekaj barvnih grafikonov. Sledi še tisk dvajset strani dolgega dokumenta v obliki PDF, zelo uporaben je tudi podatek, koliko časa potrebuje tiskalnik za izpis prve strani. Podobne meritve izvedemo tudi za kopiranje, kjer preizkusimo tudi hitrost z uporabo samodejnega podajalnika (seveda če ga naprava ima).

Za primerjavo kakovosti nam rabi predvsem vektorska datoteka, kjer se lepo vidi, kakšne podrobnosti lahko pričakujemo od tiskalnika in kako kakovostni so prehodi. K temu dodamo še bitno datoteko (fotografijo) in PDF za oceno barvne pravilnosti. Kot je pri laserskih tiskalnikih že navada, je kakovost besedila pri vseh odlična, nekaj razlik je le pri grafiki.

Seveda smo bili pozorni na vse fizične lastnosti naprav. Od zmogljivosti predalov in odlagalnih površin do priključkov, tudi mere in težo smo zabeležili. Na samo oceno močno vplivajo tudi cena naprave in stroški tiska. Tu uporabljamo nazivne podatke izdelovalcev, kjer izračunamo ceno posameznega izpisa.

Dražje črno-bele naprave

Canon iSensys MF4690PL

Canonov MF4690PL je zmogljivejši brat modelov iSensys MF4150 in MF4010. Zanimivo, da je v primerjavi s prvim izgubil enoto za tisk na obe strani, a je zato pridobil omrežni priključek. Ločljivost tako tiskalnega dela kot optičnega bralnika je standardnih 600 × 600 pik na palec in to se seveda pozna pri povprečni kakovosti izpisa (so pa prehodi kar solidni, z malo vidnega rastra). Na zgornji strani je samodejni podajalnik, dodan pa je tudi faks.

Sama hitrost je malce nižja kot pri MF4150. Po besedah Canona naj bi bila enako hitra (dvajset strani na minuto), na preizkusu smo izmerili eno stran manj. Še najslabše se je obnesel pri tisku dvajset strani dolgega dokumenta PDF, za katerega je potreboval 5 minut in 21 sekund. Je pa zato zelo hitro tako optično branje kot kopiranje. Cena izpisa je enaka kot pri cenejših bratih, torej 4,3 centa na stran, to pa je v skupini dražjih naprav še nekoliko slabši rezultat. Je pa zato cena naprave dokaj nizka, 480 evrov ga uvršča bolj proti koncu razreda.

Canon iSensys MF4690PL

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 480 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,3 centa.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Hitrost optičnega branja, hitrost kopiranja.

Proti: Hitrost izpisa, cena izpisa.

Canon iSensys MF4380DN

Še ena Canonova naprava, MF4380DN, je kljub nižji številki imena dražja in zmogljivejša od zgoraj opisanega MF4690PL. Črki na koncu imena obljubljata omrežni priključek in samodejno tiskanje na obe strani, seveda ima naprava tudi samodejni podajalnik, dodan pa je tudi faks. Tiskanje na obe strani lahko uporabimo tudi v navezi s kopiranjem (torej kopiramo obe strani dokumenta na en list). Malce nam je nagajal optični bralnik, pri katerem moramo najprej nastaviti, ali želimo delati prek omrežnega vmesnika ali USB, to nastavitev pa tiskalnik rad pozablja.

Po hitrosti sicer ni nič posebnega - nazivna hitrost je 22 listov na minuto in to naprava tudi doseže; uvršča jo malce nad povprečje. A najbolje se znajde pri tisku grafike, saj je najhitreje natisnil tako bitno sliko kot vektorsko. Za prvo si je vzel devet sekund, za drugo pa osem. Tudi Monitorjevo naslovnico v PDF obliki je hitro natisnil - enajst sekund je najbolje v tej skupini. Za petdeset strani dolgo besedilo je potreboval bolj povprečni dve minuti in pol.

Kakovost je na pričakovani ravni, besedila so dobra, prehodi pa povprečni. Spet se hitro vidi omejitev ločljivosti 600 × 600 DPI (digitalno povečanje ločljivosti na 1200 × 600 žal bolj malo pripomore k dejanski kakovosti). Ločljivost optičnega bralnika je 600 × 1200, kot pri večini takih bralnikov jo lahko digitalno povečamo (v tem primeru vse do 9600 × 9600), to pa seveda ni primerljivo z zmogljivimi samostojnimi bralniki, ki pripomorejo tako ločljivost že v osnovi. MF4380DN je sicer malo dražji od zgoraj opisanega MF4690PL, cena izpisa pa je enaka, torej 4,3 centa. Malce preveč za dražjo črnobelo napravo, ki naj bi bila namenjena predvsem pisarnam.

Canon iSensys MF4380DN

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 522 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,3 centa.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Hitrost optičnega branja, hitrost izpisa grafike, enota za tisk na obe strani.

Proti: Cena izpisa.

Dell Laser MFP 1815dn

Dell je sicer bolj znan po prenosnikih, prodajajo pa tudi kar nekaj tiskalnikov. Model MFP 1815dn smo preizkusili že pred tremi leti, zanimivo, da mu je v zadnjem letu cena poskočila s 560 evrov na današnja 602. Dellova naprava ima enoto za tisk na obe strani in faks, seveda ne manjka samodejni podajalnik. Poleg USB je tu še vzporedni vmesnik.

Tako kot Canonov iSensys MF4380DN se Dell najbolje znajde pri tiskanju grafike, časa vektorske in bitne slike sta povsem enaka. Pri slednji devet sekund, pri vektorski pa osem. Za petdeset strani dolgo besedilo potrebuje 2 minuti in 8 sekund, povedano drugače, tiska s hitrostjo 24,5 strani na minuto (nazivna hitrost naj bi sicer bila 27 strani na minuto). Zaradi hitrega izpisa prve strani (osem sekund) se najbolje znajde pri kratkih datotekah oziroma dokumentih. Pri fotokopiranju in optičnem branju ni med hitrejšimi, a tudi ni opazno počasen.

Nad kakovostjo načeloma nismo imeli pripomb, le prehodi so se nam zdeli rahlo premalo zvezni. Tako besedilo kot podrobnosti so glede na konkurenco solidne.

Dell Laser MFP 1815dn

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Cena: 602,50 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,2 centa.

Prodaja: D-1, www.d-1.si.

Za: Hitrost izpisa grafike, enota za tisk na obe strani.

Proti: Cena naprave.

Konica Minolta Bizhub 163

Bizhub iz logov Konice Minolte je bila daleč največja naprava na tokratnem preizkusu, hkrati tudi edina, ki zmore tisk na velikost A3 (ter seveda optično branje in kopiranje). Tudi po masi je nesporen prvak, saj tehta kar 39 kilogramov. Čeprav gre za povsem pisarniško napravo, ji manjka nekaj ključnih dodatkov. Tako je omrežni priključek na voljo za doplačilo (dodan je le USB), manjka pa tudi enota za tisk na obe strani (medtem ko bo faks pogrešalo le malo uporabnikov).

Po hitrosti izpisa je na repu skupine in bolj primerljiv s cenejšimi črnobelimi napravami. Po meritvah je hitrost 17,5 strani na minuto - za 50 strani v obliki DOC rabi dobre tri minute. Je pa to več kot obljubljajo, nazivna hitrost je namreč 12 strani na minuto pri polni ločljivosti (600 × 600 pik na palec) oziroma 15 strani na minuto pri polovični 300 × 300. Kar nekaj časa čakamo na prvo stran, 16 sekund je razmeroma slab rezultat.

Najmočnejši adut Bizhuba (poleg tiska in kopiranja velikosti A3) je nedvomno cena izpisa. Ta je med najnižjimi na tokratnem preizkusu (oziroma najnižja med črnobelimi napravami), le 0,9 centa na posamezno stran. Cena naprave je razmeroma visoka, a kljub vsemu manj, kot je bila pred letom dni. Takrat je veljala 900 evrov, danes le še 778.

Konica Minolta Bizhub 163

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni (doplačilo).

Cena: 778,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,9 centa.

Prodaja: Gorenje Point, LikoPris, point.gorenje.si, www.likopris.si.

Za: Cena izpisa, tisk, optično branje in kopiranje pri velikosti A3.

Proti: Cena naprave, hitrost izpisa, ni enote za tisk na obe strani.

Nashuatec SP 3200 SF

Nashuatecov SP 3200 SF (ki je drugod po svetu znan kot Ricoh Aficio SP 3200 SF) je namenjen manjšim pisarnam oziroma delovnim skupinam. Gre za eno izmed hitrejših naprav, na kar namiguje že nazivna hitrost 28 izpisanih strani na sekundo. To tudi ni daleč od resnice, saj smo namerili praktično enako hitrost - 27,7. Pri vseh preizkusih, kjer nastopa besedilo, je tiskalnik na prvem mestu med zmogljivejšimi črnobelimi napravami. Tako potrebuje za 50 strani manj kot 2 minuti (minuta 54 sekund), za 15 strani le 38 sekund, tudi prvo stran natisne v hitrih 8 sekundah. Tudi PDFji ga ne upočasnijo, saj je 20 strani natisnil v slabi minuti. Tudi kopiranje je razmeroma hitro, optično branje pa v zlati sredini (vendar se tu časi med posameznimi napravami zelo malo razlikujejo).

Ločljivost tiskanja je 600 × 600 pik na palec; to pomeni povsem povprečno kakovost izpisa, ločljivost optičnega bralnika pa je 600 × 1200. Naprava ima dodan faks, za priklop na računalnik pa imamo na voljo USB, omrežni priključek in vzporedni priključek. Na voljo sta tudi samodejni podajalnik ter dodatek za tisk na obe strani. Dokupimo lahko tudi predal za dodatni papir, v osnovi je prostora za 250 listov. V odprtini pod ukaznim zaslonom lahko ostane do 150 že natisnjenih listov.

Nashuatec SP 3200 SF ni ravno draga naprava, a 587 evrov tudi ni poceni. Za ta denar bi si želeli predvsem nižje stroške tiska, saj je cena natisnjene strani 3,5 centa.

Nashuatec SP 3200 SF

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB, omrežni, vzporedni.

Cena: 587 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,5 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Hitrost izpisa.

Proti: Cena izpisa.

Nashuatec MP 161SPF

Naslednji Nashuatecov tiskalnik, model MP161SPF, je najdražji med tokrat preizkušenimi črnobelimi napravami. Njegova cena preseže psihološko mejo tisoč evrov in se ustavi pri 1058 evrov (to je ceneje kot pred letom dni, ko smo odšteli skoraj 1200 evrov). Kljub visoki ceni pa je tisk pri MP 161SPF razmeroma počasen.

Pravzaprav je najpočasnejši med zmogljivimi črnobelimi napravami, prehiti ga tudi večina cenejših naprav. Od osmih različnih hitrostnih preizkusih (osmih datotekah) je pri šestih dosegel najslabši rezultat v skupini, dobro se je obnesel le pri dveh datotekah PDF (Monitorjevi naslovnici in dvajsetih straneh besedila ter grafike). Je pa res, da se pri Nashuatecu tega zavedajo, tiskalnik ima po specifikacijah le 16 strani na minuto. Dolgo čakamo tudi na prvo stran, kar 23 sekund.

Visoka cena pa prinese kar dobro opremljenost. MP 161SPF ima samodejni podajalnik in dodatek za tisk na obe strani. Dodali so mu tudi faks, za povezljivost pa je dobrodošel (poleg USBja) tudi omrežni priključek.

Drage naprave se večinoma hvalijo z nizkimi stroški tiska, to velja tudi v tem primeru. S 0,9 centa je ta tiskalnik med najcenejšimi na preizkusu.

Nashuatec MP 161SPF

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1058 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,9 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Cena naprave, hitrost izpisa, hitrost fotokopiranja.

Xerox Phaser 3300MFP

Phaser 3300MFP je dražji in zmogljivejši brat modela 3100MFP-X. Gre za naprednejši tiskalnik, ki omogoča tako višje hitrosti tiska kot nižjo ceno izpisa. Po specifikacijah naj bi tiskal s 30 stranmi na minuto, po naših meritvah pa je dejanska številka 27,7. To ga, skupaj z Nashuatecovim SP 3200 SF, ki ima povsem enak rezultat, uvršča na prvo mesto med črnobelimi napravami.

Tudi sicer smo pri preizkusu hitrosti pri obeh teh tiskalnikih izmerili skoraj povsem enake rezultate. Naše sume, da gre v osnovi za enak tiskalnik, potrjujejo tudi specifikacije, kjer nismo našli ene razlike (tudi teža tiskalnikov je povsem enaka, 18,9 kilograma). Edina razlika je v ceni, Xerox je rahlo cenejši (525 namesto 587 evrov), in v ceni črnila, zaradi katerega je spet Xerox v prednosti (ena stran velja 2,8 centa, pri Nashuatecu pa 3,5 cente). Ali, povedano drugače, obe napravi sta razmeroma poceni, le izpis je predrag.

Xerox Phaser 3300MFP

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 525,45 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,7 centa.

Prodaja: Xerox Slovenija, www.xerox.si/partnerji.

Za: Cena naprave, hitrost tiska.

Proti: Cena izpisa.

Osnovne barvne naprave

HP Color LaserJet CM1312 MFP

HPjev barvni CM1312 MFP je najosnovnejša večopravilna barvna naprava tega izdelovalca, na voljo pa je s samodejnim podajalnikom in brez njega. Mi smo preizkusili prvo. Tiskalniku so dodali tudi faks, kdor bo želel tiskati na obe strani, bo moral to početi ročno. Lepo je videti še omrežni vmesnik, poleg obveznega USB, seveda.

Kot se za vstopne naprave skorajda "spodobi", je v praksi CM1312 MFP med počasnejšimi. Po besedah HP je njegova hitrost do 12 strani na minuto, oziroma osem strani, ko tiskamo v barvah. Navedeni številki tudi po naših preizkusih držita. Zelo dolgo smo čakali prvo stran, kar 26 sekund, tudi od tam naprej ni šlo ravno hitro. Pri prvi strani sicer tudi po specifikacijah traja dolgo - uradno 25 sekund in pol oziroma 31 in pol pri barvnem tisku. Za tisk petdeset strani besedila smo čakali dobre štiri minute in pol, tako pri bitni kot pri vektorski sliki je potreboval dobro polovico minute.

Kakovost tiska je kar dobra, to velja tako za besedilo kot za podrobnosti. Tudi pri grafiki se dokaj dobro znajde, prehodi so zvezni, raster komaj opazen. Barve so zelo žive, morda celo rahlo preveč.

Tiskalnik sicer ni drag, 389 evrov je za barvno večopravilno napravo dokaj solidna cena. Dokaj drag je črnobeli izpis, ki velja 4,5 centa. Bolje je pri barvnem izpisu, kjer ena stran stane 6,4 centa, a je to v primerjavi z drugimi tiskalniki v tej skupini še kar ugodno.

HP Color LaserJet CM1312 MFP

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 389 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,5 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 6,4 centa.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Hitrost kopiranja, hitrost optičnega branja, cena barvnega izpisa.

Proti: Hitrost izpisa, cena črno-belega izpisa.

Konica Minolta Magicolor 1690MF

Magicolor 1690MF je barvna večnamenska naprava, ki je tako nova, da v času pisanja še ni bilo znanih cen zanjo niti za črnilo in barvilo. Tes smo pridobili šele tik pred objavo. Po specifikacijah je njena najvišja hitrost tiskanja 20 strani na minuto pri črnobelem tisku oziroma 5 pri barvnem. No, po naših preizkusih je realna številka pri črnobelem tisku še malce nižja. Tu smo namerili dobrih 13 strani na minuto, pri barvnem pa bo nazivnih pet kar držalo. Za petdeset strani besedila je naprava potrebovala slabe štiri minute, za 20 strani v obliki PDF (in v barvah) pa kar 4 minute in 20 sekund. Razmeroma počasno je tudi optično branje, pri katerem je za list velikosti A4 v barvah potreboval kar 21 sekund (večina drugih naprav tu potrebuje okoli 15 sekund). Je pa res, da smo imeli z napravo nekaj več težav, saj uporabljeni gonilniki še niso bili pri končni različici.

Naprava je sicer kar solidno opremljena, od vmesnikov imamo tako USB kot omrežnega. Magicolor 1690MF vključuje tudi faks, na zgornji strani ima samodejni podajalnik, dodatek za tisk na obe strani pa bomo zaman iskali. Naprava tudi omogoča tisk neposredno iz fotoaparatov s priključkom PictBridge. Kakovost tiska je kar dobra, tako črnobeli kot barvni prehodi so mehki in enakomerni. Barve so malce bolj blede, a naravne.

Konica Minolta Magicolor 1690MF

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 2.

Optično branje: 4.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 336 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,8 centa.

Cena natisnjene barvne strani:18,2 centov.

Prodaja: Gorenje Point, LikoPris, point.gorenje.si, www.likopris.si.

Za: Hitrost izpisa.

Proti: Hitrost fotokopiranja.

Konica Minolta Magicolor 2590MF

Konica Minolta Magicolor 2590MF je še stopničko više kot zgoraj opisana Magicolor 1690MF. Tudi tu imamo za povezljivost na voljo tako USB kot omrežni priključek. Premore faks in samodejni podajalnik, tiska na obe strani pa žal ne obvlada.

Hitrost je v primerjavi z Magicolor 1690MF boljša, čeprav naj bi bila po specifikacijah enaka, torej dvajset strani na minuto za črnobeli in pet strani na minuto za barvni tisk. Te številke kar držijo, saj je za 50 strani besedila potrebovala 2 minuti in 42 sekund, to je ravno slabih 20 strani na minuto. Za 9 strani poslovnega poročila, ki vključuje nekaj barvnih grafikonov, smo tu potrebovali poldrugo minuto. Tisk grafike je solidno hiter, za bitno sliko si je naprava vzela 28 sekund, za vektorsko pa 21. Kakovost je na podobni ravni kot pri cenejši sestri, 1690MF, torej solidna z malo bledimi barvami.

Cena naprave ni pretirana, ni pa tudi zelo poceni. Dokaj nizka je cena posamezne natisnjene črnobele strani, le 2,8 centa, medtem ko je strošek barvnih strani zelo visok, kar 13 centov na stran.

Konica Minolta Magicolor 2590MF

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 598 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,8 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 8,9 centa.

Prodaja: Gorenje Point, LikoPris, point.gorenje.si, www.likopris.si.

Za: Hitrost izpisa, cena črnobelega izpisa.

Proti: Hitrost fotokopiranja, cena barvnega izpisa.

Nashuatec SP C222sf

SP C222sf je razmeroma zmogljiv predstavnik Nashuatecove flote, ki smo ga preizkusili že lani. Gre za solidno opremljeno napravo, pri kateri lahko pohvalimo dodatek za tisk na obe strani, ki je pravzaprav redkost pri tokrat preizkušenih napravah. Za priklop na računalnik skrbita omrežni vmesnik in vmesnik USB, naprava ima vgrajen tudi faks. Seveda je na zgornji strani tudi samodejni podajalnik.

Po besedah izdelovalca naj bi tiskal s hitrostjo dvajset strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo črnobelo ali v barvah. Mi smo izmerili 18 strani in pol, kar je razmeroma blizu nazivnim podatkom. Za petnajst strani navadnega besedila je SP C222sf potreboval dobro minuto, skoraj enako je potreboval za 9 strani poslovnega poročila, ki vključuje nekaj barvnih poslovnih grafik. Še najbolj se upočasni pri tisku datotek PDF, za dvajset strani je potreboval skoraj pet minut, za našo naslovnico pa minuto in 13 sekund. Razmeroma dobra je hitrost fotokopiranja, hitrost optičnega branja pa je povprečna.

Cena naprave je s 683 evri razmeroma visoka, je pa zato cena črnobelega izpisa ugodna, 2,6 centa na stran. Nasprotno lahko rečemo za barvni izpisa, ki nas bo olajšal za kar 14,6 centa na stran.

Nashuatec SP C222sf

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 683 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 14,6 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Dodatek za tisk na obe strani, hitrost kopiranja, cena črnobelega izpisa.

Proti: Cena barvnega izpisa.

Nashuatec SP C220s

Nashuatecov SP C220s je ena redkih laserskih večopravilnih naprav, ki jih v preteklem letu nismo preizkusili v sklopu kakega večjega preizkusa. Gre za malce preprostejšo in cenejšo sestro zgoraj opisane SP C222sf. Naprava nima faksa, je pa obdržala omrežni vmesnik (seveda poleg USB). Prav tako nima samodejnega podajalnika listov in dodatka za tisk na obe strani.

Po besedah izdelovalca je tudi malce počasnejši od SP C222sf, namesto 20 listov na minuto jih natisne do 16. Je pa pohvalno, da je ta številka enaka tako pri črnobelem kot pri barvnem tisku. Ločljivost tiska je enaka kot pri dražji sestri, torej 600 × 600, nad kakovostjo nismo imeli posebnih pripomb. Zaradi nizke ločljivosti ne moremo veliko pričakovati od podrobnosti, prehodi so lepi, barve pa pravilne.

Tiskalnik je bil že v osnovi razmeroma poceni, v zadnjem času pa se je še dodatno pocenil, zdaj ga dobimo že za 288 evrov. Dodatni plus je nizka cena črnobelega izpisa, ki je 2,6 centa na stran. Vse prej kot plus pa je cena natisnjene barvne strani, kar 14,6 centa.

Nashuatec SP C220s

Preizkušeno v Monitorju 8/2008

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 288 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 14,6 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Cena, hitrost kopiranja, cena črnobelega izpisa.

Proti: Cena barvnega izpisa.

Xerox Phaser 6110MFP

Xeroxov Phaser 6110MFP dobimo v dveh različicah, s faksom in brez njega. Obe pa imata samodejni podajalnik in omrežni vmesnik (seveda je tudi na voljo USB), manjka pa dodatek za tisk na obe strani. Na preizkusu smo imeli različico s faksom.

Hitrost je odvisna od tega, ali tiskamo črnobelo ali barvno. V prvem primeru je po besedah Xeroxa naprava zmožna do 16 strani na minuto, v drugem pa štirikrat manj, torej 4 strani na minuto. Na preizkusu smo izmerili 12,5 strani na minuto pri črnobelem tisku, pri uporabi barv pa približno tri strani na minuto. Devet strani dolg dokument, denimo, se je v barvah tiskal dobre tri minute, za petnajst strani besedila pa je potreboval minuto in 25 sekund. Hitrosti optičnega branja in fotokopiranja so nekje v povprečju za to cenovno skupino. Enako lahko rečemo tudi za kakovost, ki ne izstopa ne v pozitivno, ne v negativno, ločljivost pa je standardnih 600 × 600 pik na palec.

Dokaj solidna je cena same naprave, 526 evrov. Še boljša je cena posameznega črnobelega izpisa, 2,9 centa, to je med cenejšimi tovrstnimi napravami. Nasprotno velja za izpis barvne strani, ki nas stane 13 centov.

Xerox Phaser 6110MFP

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 526,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,9 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 13 centov.

Prodaja: Xerox Slovenija, www.xerox.si/partnerji.

Za: Cena naprave, cena črnobelega izpisa.

Proti: Cena barvnega izpisa.

Dražje barvne naprave

Canon LaserBase MF8180C

Canonov MF8180C poznamo že dolgo, saj smo ga prvič preizkusili pred tremi leti. Prav najzmogljivejše in posledično najdražje naprave imajo praviloma najdaljši staž na trgu, saj se podjetjem ne izplača hitro menjavati teh modelov. Gre pa za izredno veliko in težko napravo, ki je s svojim 36 kilogrami najtežja na preizkusu. Canon ima podajalnik listov, manjka enota za tisk na obe strani, od priključkov pa ima tudi omrežnega.

Pri Canonu se hvalijo z 19 stranmi na minuto in to lahko le potrdimo, enako hiter je tudi barvni izpis. Za 15 strani v obliki DOC smo potrebovali malo manj kot eno minuto, za 9 barvnih strani (prav tako v formatu DOC) pa 36 sekund. Hiter je tudi tisk zahtevnejših datotek, 20 strani PDFja je iztisnil v minuti in 22 sekundah. Pri optičnem branju je najpočasnejši med štirimi preizkušenimi dražjimi barvnimi napravami, prav tako je počasno kopiranje.

Kakovost tiska je povprečna, ločljivost tudi - 600 × 600 DPI pri tisku in 1200 × 2400 DPI pri optičnem branju. Velika naprava vsekakor ni poceni, je pa cenejša, kot je bila pred letom dni. Takrat je bila cena 1143 evrov, danes je 1090 evrov. Cena črnobele strani ostaja nizka, 3,1 centa, cena barvne pa odločno predraga, 16,3 centa.

Canon LaserBase MF8180C

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 2.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1090 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,1 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 16,3 centa.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Hitrost tiska.

Proti: Cena naprave, cena izpisa.

Epson AcuLaser CX11NF

Tudi Epsonov AcuLaser CX11NF je ena izmed starejših, a še vedno konkurenčnih naprav. Ta tiskalnik je bil že lani najhitrejši med zmogljivimi barvnimi napravami, to ostaja še vedno. Po specifikacijah natisne do 25 strani na minuto, pri preizkusu smo namerili 24,3. To velja tako za črnobeli tisk kot za barvnega. Tudi zahtevnejše dokumente natisne zelo hitro, 20 strani PDFja je končal v minuti in 23 sekundah. Kopiranje poteka solidno hitro, optično branje pa je najhitrejše med podobnimi tiskalniki.

Kakovost je zelo dobra, prehodi so lepi in enakomerni, podrobnosti omejuje povprečna ločljivost tiska 600 × 600 DPI (toliko je tudi ločljivost optičnega bralnika). Barve so pri bitni sliki (in tudi sicer) lepe in pravilne.

Epson ima poleg USB tudi omrežni vmesnik, kar je pri tiskalniku tega ranga seveda nuja. Zgoraj ima samodejni podajalnik, zadaj vidimo tudi priklop za faks. Cena Aculaserja se je v zadnjem letu spustila s 1193 na 1037 evrov in to je še vedno kar veliko. Črnobeli tisk niti ni posebej drag (3,4 centa), za razliko od barvnega, ki stane odločno preveč - kar 20 centov na stran!

Epson AcuLaser CX11NF

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1037 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,4 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 20,1 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitrost tiska, hitrost optičnega bralnika.

Proti: Cena naprave, cena barvnega izpisa.

Oki C3530MFP

Tako kot lani smo imeli od izdelovalca Oki na preizkusu le eno napravo - zmogljivi C3530MFP. Naprava je seveda povsem pisarniška, obljublja dvajset strani na minuto pri črnobelem izpisu in šestnajst pri barvnem. Pri prvem smo namerili stran manj, a je to še vedno solidno. Navadno besedilo na 15 straneh natisne v slabi minuti, devet strani besedila, kombiniranega z barvnimi grafikami, pa v 45 sekundah. Hitrost fotokopiranja je zelo dobra, sploh pri barvnem, kjer je za pet kopij enega lista potreboval dobre pol minute, kar je tudi do trikrat hitreje kot pri nekaterih zasledovalcih. Optično branje je po hitrosti povprečno.

Kakovost tiska je dobra, besedilo je odlično, podrobnosti so solidne, prehodi pa malce neenakomerni. Ločljivost je sicer 1200 × 600 pik na palec. Barve so pri bitni sliki zelo žive, v bistvu že malo preveč. Je pa res, da so žive barve marsikateremu uporabniku bolj všeč kakor pravilne.

Naprava ima tako omrežni vmesnik kot USB, na vrhu je seveda samodejni podajalnik papirja. Žal niso dodali še enote za tisk na obe strani, je pa vključen faks. Naprava je ena redkih, ki so se v zadnjem letu celo podražile, lani bi zanjo odšteli 1072 evrov, danes pa 1197. Pohvalimo lahko ceno izpisa, ki je pri črnobelem 1,7 centa, pri barvnem pa 8,3 centa.

Oki C3530MFP

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1197,60 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,7 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 8,3 centa.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Za: Hitrost izpisa, cena barvnega in črnobelega izpisa.

Proti: Cena.

Nashuatec C1500sp

Najdražja naprava je tokrat Nashuatecov C1500sp, je pa tudi naprava, ki se je v zadnjem letu kar največ podražila. Ta skok obsega približno 300 evrov, s 1953 se je podražila na 2292 evrov. Tako kot velja za druge naprave v tej skupini, ima C1500sp omrežni priključek, samodejni podajalnik, dodali so tudi enoto za tisk na obe strani. Velikan pa lahko tiska (ter optično bere in kopira) do velikosti A3.

Hitrost je razmeroma nizka, pravzaprav najnižja med dražjimi barvnimi napravami. Namesto obljubljenih 15 strani na minuto (kar že tako ali tako ni nič posebnega) smo namerili le 11,2 strani na minuto. Stvar se še upočasni, ko ji pošljemo datoteko v barvah. Za devet strani dolgo poslovno poročilo potrebuje Nashuatec minuto in deset sekund, za eno stran PDFja pa kar minuto in 12 sekund. Hitrost optičnega branja je podpovprečna, seveda je tako tudi kopiranje zelo zamudno.

Največja prednost modela C1500sp (seveda poleg omenjene zmožnosti tiska na velikost A3) je ugodna cena izpisa. Pri črnobelem tisku smo naračunali 6 centov na stran, pri barvnem pa 9,2 centa.

Nashuatec C1500sp

Preizkušeno v Monitorju 3/2008

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 2.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 2292,58 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 9,2 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si

Za: Cena izpisa, tisk na obe strani, tisk na velikost A3.

Proti: Cena, hitrost izpisa, kakovost izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji