Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Julij 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera Mita FS-2000D, FS-3900DN, FS-4000DN, FS-6950DN

Skupino novih Kyocerinih laserskih tiskalnikov zaenkrat sestavljajo štirje modeli, FS-2000D, FS-3900DN, FS-4000DN in posebnež A3 - FS-6950DN. Poglavitna novost je uporaba pozitivno naelektrenega valja, s čimer je med delom močno zmanjšano oddajanje ozona. Tiskalniki so tudi bistveno tišji kot njihovi predhodniki, po občutku pa lahko rečemo, da so tišji tudi nasploh. Le model 4000 je nekoliko glasnejši, bržkone zaradi "hitenja". Kakovost tiska je pri vseh štirih modelih skorajda enaka, saj vsi uporabljajo povsem enako tehnologijo.

Že sam pogled na tiskalnike nam da vedeti, da prihajajo iz iste skupine, saj so na videz skoraj docela enaki. Za dokaj kompakten in lepo oblikovan tiskalnik se bo gotovo našlo mesto tudi na pisarniški mizi, čeprav sta vsaj omrežna modela 3900, 4000 in model A3 seveda primernejši za širšo souporabo.

Uporabniški vmesnik na tiskalniku je dokaj preprost, včasih pa vendarle postane malce nepregleden. K sreči si lahko natisnemo celotno strukturo menuja in vrednosti nastavitev. Zanimiv je tudi malce nenavaden način menujev, ki si zapomni nazadnje izbrano lokacijo. To je zelo priročno, kadar pri tiskanju večkrat spreminjamo samo določeno lastnost. Malce manj pa, kadar iščemo določeno nastavitev, saj se, če smo prehitri in malce nepozorni, kaj kmalu izgubimo. Do menujev imamo dostop tudi prek spletnega brskalnika, če le imamo model z vgrajenim omrežnim vmesnikom (le najšibkejši tega privzeto nima). Tako postanejo vsi menuji pregledni na računalniškem zaslonu. Omrežnemu tiskanju je prilagojen tudi sistem nadzora nad tiskanjem. Tako lahko izdelke zavarujemo s kodo (ob vpisu le-te tiskalnik "izpljune" ustrezen izdelek), tiskalnik pa lahko namenimo do sto uporabnikom, ki imajo vsi vsak svoj števec strani in jim je mogoče delo poljubno omogočati ali onemogočati.

Upravljanje tiskalnika je silno preprosto, prav tako vstavitev črnila z valjem. Še lažje pa je vstaviti samo črnilo oz. barvilo, ki je pri Kyocerah že standardno edini potrošni material. Valj naj bi zdržal tri leta ali 300.000 strani, vsaj tako zagotavlja izdelovalec in za to trditvijo stoji z garancijo. Zanimivo je tudi, da lahko uporabimo barvilo, ki je predpisano za določen model, ali pa barvilo, ki je namenjeno šibkejšemu modelu. Nasprotna zamenjava seveda ni mogoča. Razlog za to je kar mehanski - šibkejši modeli so praviloma malce nižji od močnejših, zato ob vstavitvi večjega barvila ne moremo zapreti pokrova. Nasprotno je seveda mogoče, saj se manjše barvilo prilega pod večji pokrov. Mimogrede, vgrajeno je tudi elektronsko beleženje podatkov o vstavljenem barvilu, in sicer prek tehnologije RFID. Tehnika sicer kljub vsemu ne onemogoča uporabe združljivih barvil oz. vnovičnega polnjenja. Ne nazadnje tudi zato, ker je to že kar nekaj let z zakoni prepovedano.

Vsi tiskalniki so opremljeni s predalom za papir z zmogljivostjo 500 listov in večnamenskim podajalnikom papirja, vsi so razširljivi s po tremi dodatnimi predali, razen FS-2000D, ki omogoča razširitev z enim predalom. Pohvalno je, da vsi omogočajo tiskanje na obe strani.

Ob kakovosti izpisa nam sicer ne bo zastal dih. Pri ločljivosti 1200 (1200 × 1200) pik na palec bo natisnjena fotografija še vedno malce zrnata, vendar občutno manj, kot če bi tiskali s privzeto nastavitvijo ločljivosti 600 pik na palec. Kakovost besedilne strani je po pričakovanjih odlična, tudi podrobnosti so dokaj lepo vidne.

FS-2000D

Gre za najosnovnejši model med testiranimi, ki je po pričakovanjih tudi najpočasnejši. Edini nima vgrajenega omrežnega vmesnika, lahko pa ga dokupimo. Zanimivo, da je čas tiskanja prve strani deset sekund; to je skorajda najhitreje med preizkušenimi modeli. Petnajst strani dolg dokument natisne v osemintridesetih sekundah, na daljših progah pa vendarle pride do izraza to, da gre le za osnovni model. Za tiskanje 50 strani dolgega dokumenta porabi minuto in petdeset sekund in to ga uvrsti nekje na sredino med laserskimi tiskalniki srednjega razreda. Tiskanje poročila z grafičnimi elementi mu gre dobro od rok, saj za sedemindvajset strani poslovnega poročila porabi dobro minuto, v načinu tiskanja na obe strani pa skoraj še enkrat toliko.

Opazili smo tudi, da je predalnik za razliko od drugih preprostejše izdelave. Tako je za izvlek predala potrebna kar precejšna sila. Prav tako tiskalniku ni mogoče dodati še enega predala s papirjem.

Cenovno je sicer med vsemi naštetimi modeli najugodnejši, pa vendar je zaradi manjše zmogljivosti tonerjev prikrajšan pri ceni izpisa. Kljub temu je z 2,25 tolarja na stran A4 zelo ugoden v primerjavi z večino konkurence. Zmogljivost barvila je 12.000 strani, novemu tiskalniku je priloženo polprazno barvilo (6000 strani).

FS-2000D

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: Vzporedni, USB.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 30 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), PCL6, PCL5e, KPDL 3, PDF direct; Epson LQ (tudi CP437); USB host; 64 MB.

Cena: 191.800 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 2,25 tolarja.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Tiskanje na obe strani, cena izpisa.

Proti: Zelo vidni rastri pri privzeti ločljivosti 600 dpi.   

FS-3900DN

Naprednejši model 3900 je že serijsko razkošno opremljen, tudi z omrežnim vmesnikom in možnostjo razširitve dodatnega predalnika za papir. Največji priporočeni mesečni cikel je 200.000 strani, v primerjavi s 150.000 pri manjšem modelu. Rokovanje s predalnikom je mehko in enostavno. Glede na večjo številko v oznaki modela (v primerjavi z modelom 2000) bi morda pričakovali velikansko razliko v hitrosti. V resnici je ta razlika minimalna, v nekaterih primerih pa je 3900 celo nekoliko počasnejši od modela FS-2000D. Za tiskanje petnajst strani dolgega dokumenta porabi devetintrideset sekund; to je za slabo sekundo počasneje od šibkejšega modela in nekje na sredini med konkurenčnimi tiskalniki. Razlika oz. večja hitrost nastane šele pri večjih dokumentih, pa tudi pri tiskanju na obe strani. Za tiskanje sedemindvajset strani poročila na obe strani porabi slabo minuto in pol, za tiskanje petdeset strani dolgega besedilnega dokumenta pa le minuto in sedemintrideset sekund.

Zaradi razkošnejše opreme je razlika v ceni že opazna, je pa cena izpisa zaradi barvila z zmogljivostjo 15.000 strani še ugodnejša - le 1,87 tolarja na stran. Zmogljivost barvila je 15.000 strani, novemu tiskalniku je priloženo polprazno barvilo (7500 strani).

FS-3900DN

Hitrost: 4.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: Omrežni, vzporedni, USB.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 35 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), PCL6, PCL5e, KPDL 3, PDF direct; Epson LQ (tudi CP437); USB host; 64 MB.

Cena: 259.080 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 1,87 tolarja.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Tiskanje na obe strani, cena izpisa.

Proti: Zelo vidni rastri pri privzeti ločljivosti 600 dpi.  

FS-4000DN

Ob pogledu na delovanje FS-4000DN se nam kar nasmeji. Opremljen je sicer enako kakor šibkejši model 3900, pa vendar je bistveno hitrejši, deklarirano kar 45 strani na minuto. Pravzaprav gre trenutno za prvaka v razredu srednje zmogljivih laserskih tiskalnikov. Za petnajst strani dolg dokument porabi le enaintrideset sekund. To ga uvrsti v sam vrh. Petdeset strani dolg dokument natisne v minuti in sedemnajst sekund in s tem zdaleč prekosi vso konkurenco. Tudi za tiskanje poročila na obe strani porabi dobro minuto, kar je nasploh neprimerljivo z drugimi.

Seveda za hitrostjo stoji tudi temu primerna cena tiskalnika. Pa vendar je cena izpisa rekordno nizka. 1,47 tolarja na izpisano stran. Zmogljivost barvila je 20.000 strani, novemu tiskalniku je priloženo polprazno barvilo (10.000 strani).

FS-4000DN

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: Omrežni,vzporedni, USB.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 45 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), PCL6, PCL5e, KPDL 3, PDF direct; Epson LQ (tudi CP437); USB host; 64 MB.

Cena: 346.680 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 1,47 tolarja.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Tiskanje na obe strani, cena izpisa, hitrost.

Proti: Zelo vidni rastri pri privzeti ločljivosti 600 dpi, cena tiskalnika.  

FS-6950DN

Posebnost tega tiskalnika iz nove serije je zgolj zmožnost tiskanja na papir formata A3. Na pogled je povsem enak drugim modelom, le da je nekoliko širši. Po opremljenosti je podoben modeloma FS-4000DN in 3900DN, po zmogljivostih pa je nekje vmes med FS200DN in FS-3900DN. Za petnajst strani dolg dokument porabi šestintrideset sekund, za petdeset strani dolgega pa minuto in petinštirideset sekund. Tudi za tiskanje poročila na obe strani prehiti FS-2000D za deset sekund, saj ga natisne v minuti in sedeminštirideset sekundah.

Glede na to, da po zmogljivosti ne prekaša FS-4000DN, po ceni pa, je jasno, da se bomo za ta tiskalnik odločili, če res nujno potrebujemo tudi tiskanje v formatu A3. K sreči nakup odtehta cena izpisa, ki je le 1,87 tolarja na stran.

FS-6950DN

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: Omrežni, vzporedni, USB.

Velikost (razred): A3 (srednje zmogljivi črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 32 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), PCL6, PCL5e, KPDL 3, PDF direct; Epson LQ (tudi CP437); USB host; 64 MB.

Cena: 383.880 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 1,87 tolarja.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si

Za: Tiskanje na obe strani, cena izpisa, format A3.

Proti: Zelo vidni rastri pri privzeti ločljivosti 600 dpi, cena tiskalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji