Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Kyocera FS-C5400DN

Kyocerin razred 5000 je znan predvsem po lepo oblikovanih barvnih laserskih tiskalnikih, za katere se zaradi rahlo majhnih mer najde mesto tudi na pisarniški mizi. Ne moremo reči, da so ravno kompaktni, vsekakor pa so zelo ozki, a zaradi tega tudi precej visoki. Dva predstavnika tega razreda FS-C5200DN in FS-C5300DN smo predstavili že pred slabim letom, zdaj pa je prišel na vrsto najzmogljivejši predstavnik, FS-C5400DN.

Zgolj na pogled bomo težko opazili razlike med naštetimi modeli. Vsi prihajajo izpod roke oblikovalcev F.A. Porsche Design, razlika pri najmočnejšem modelu je le v zaslonu LCD. Navadnega dvovrstičnega je nadomestil grafični zaslon. FS-C5400DN ima v standardni opremi zgolj en predalnik za papir z zmogljivostjo 500 listov. Seveda je možno dokupiti dodatne predalnike do skupne zmogljivosti 2150 listov, to pa ni napačna izbira, saj je tiskalnik precej zmogljiv oz. hiter.

Navedena hitrost je 35 listov na minuto, podatek velja za črno-beli in barvni izpis. Z upoštevanjem zakasnitve prvega izpisa (devet sekund) smo izmerili rahlo več kot 35 listov na minuto, kar lahko štejemo kvečjemu v dobro. Za visoko hitrost izpisa skrbi precej zmogljiv procesor s 733 MHz in 256 MB pomnilnika. Na voljo je seveda še PostScript 3 ter posnemanje PLC5c in PLC6. Oznaka "DN" pa nam daje vedeti, da sta v standardno opremo vključena še omrežni vmesnik in samodejni obračalnik listov.

Kyocera FS-C5400DN navduši predvsem s hitrostjo tiskanja tako navadnih dokumentov kot tudi barvnih poročil. Izkaže se, da barvni elementi ne povzročajo večjih zakasnitev v tiskanju, tako 27 strani poročila natisne v dobri minuti, to pa je le rahlo pod obljubljeno številko. Še posebej nas je navdušil samodejni obračalnik listov, ki ob uporabi podaljša čas tiskanja le za nekaj sekund. Malo manj pa nas je navdušilo tiskanje dvajset strani revije v formatu PDF. Kljub temu da se tiskalnik ponaša z možnostjo neposrednega tiskanja dokumentov PDF, je kljub temu za tisk porabil slabi dve minuti z vidnimi vmesnimi premori med tiskanjem posameznih strani. Čeprav omogoča neposredno tiskanje s ključkov USB, se je grafičnih PDFjev vidno branil.

Kljub visoki zmogljivosti in ceni tiskalnika ločljivost še vedno ostaja 600 × 600 pik na palec. Kakovost izpisa je dobra, brez močno opaznega rastra in z zveznimi barvnimi prehodi. Slabše se odreže le pri tiskanju podrobnosti. Črte z razmikom četrt milimetra ne more ločiti, prav tako tudi krivine ne zna natisniti lepo "na okroglo". Težav z barvnim pokrivanjem tokrat ni bilo zaslediti.

Visoka zmogljivost tiskalnika ima precej visoko ceno, na srečo pa je cena izpisa silno nizka. Z upoštevanjem, da je po opravljenih 300.000 izpisih treba dokupiti obnovitveni set, je cena črno-belega izpisa 1,5 centa, cena barvnega izpisa pa 6,5 centa.

Tiskalnik je tako primeren le za poslovno rabo, kjer je pričakovati precejšnje število (okoli 20.000) izpisov na mesec.

Kyocera FS-C5400DN

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 35 strani na minuto (črno belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), 150 listov (večnamenski podajalnik), PCL 6 (PCL 5c/PCL-XL), KPDL 3 AES, PDF, 256 MB.

Cena: 1908,00 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,5 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 6,5 centa.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa, hitrost izpisa.

Proti: Tiskanje podrobnosti, cena tiskalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji