Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera FS-C5020N

Kyocera v svoji ponudbi vsekakor daje prednost črno-belim laserskim tiskalnikom, saj ima izbor barvnih laserskih tiskalnikov dokaj okrnjen. Trenutno sta na voljo le dva taka modela, ki tiskata do velikosti A4. Preizkusili smo šibkejšo različico, model FS-C5020N. Od zmogljivejše se razlikuje le po hitrosti tiskanja in, seveda, ceni.

Glede na to, da gre za barvni laserski tiskalnik, ki za vsako barvo posebej potrebuje ločeno kaseto z barvilom, jim je v Kyoceri pogon uspelo spraviti v dokaj kompaktno ohišje. S širino štiriintrideset centimetrov nam na mizi ne bo vzel preveč prostora. Med delovanjem pa tudi ne povzroča preveč motečega hrupa in v njem ne divjajo premočno ventilatorji. Ker pa že osnovni model ponuja možnost omrežne povezave, lahko tiskalnik umaknemo tudi dlje od računalnika (temu je pravzaprav tudi namenjen).

Upravljanje tiskalnika sprva le ni tako preprosto, saj so na pogled skrita marsikatera vratca, pa tudi sama nastavitev tiskalnika ni povsem avtomatska. Na čelni plošči je majhen zaslon, s katerim nastavljamo določene parametre, vendar pri iskanju postane kaj kmalu premajhen in nepregleden.

Na dnu tiskalnika je predal, ki zmore do petsto listov, za zahtevnejše uporabnike pa je mogoče dokupiti še dodaten predal, v katerega je moč spraviti še enkrat toliko. Prek večnamenskega podajalnika lahko vstavimo papirje manjših velikosti. Sistem za tiskanje na obe strani je mogoče le dodatno dokupiti, saj modela, ki bi ga imel že vgrajenega, ni.

S hitrostjo tiskanja navadnega besedila se FS-C5020N ne more ravno pohvaliti, saj za petnajst strani dolg dokument porabi več kot minuto in pol. To ga uvršča med počasnejše tiskalnike tega razreda. Izkaže pa se pri tiskanju dokumentov, ki imajo barvne grafične elemente. Devet strani dolgo poročilo je natisnil le v petdesetih sekundah in s tem časom prehitel marsikaterega konkurenta.

Iz hitrosti izpisa barvnega poročila je tudi razvidno, da je ta tiskalnik namenjen predvsem pisarniškim potrebam, saj mu dokumenti, predvsem barvni, povzročajo najmanj težav. Slabše se izkaže pri tiskanju fotografij. Slika je sicer barvno dokaj pravilna, vendar je raster zelo viden. Opaziti ga je mogoče že pri večji razdalji.

Nakup tiskalnika upravičimo šele pri pogosti rabi, saj se tiskalnik ponaša z najcenejšim izpisom med vsemi konkurenti v svojem razredu. Za izpisano črno-belo stran zahteva le 3,37 tolarja, za barvno pa komaj 18,76 tolarja.

Kyocera FS-C5020N

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), PCL 6 (PCL 5c/PCL-XL), KPDL 3 AES, PDF, 128 MB.

Cena: 459.708 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 3,37 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 18,76 tolarja.

Prodaja: Xenon forte, www-xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Viden raster, cena tiskalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji