Objavljeno: 29.5.2007 02:06 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera FS-C5015N in FS-C5025N

Kyocerinemu nekoliko bornemu izboru barvnih laserskih tiskalnikov formata A4 (vsaj če to primerjamo s konkurenco) sta se pridružila nova modela, FS-C5015N in FS-C5025, in s tem nekoliko razširila ponudbo, saj so razlike med tiskalnikoma precej majhne. Oba imata serijsko vgrajen omrežni vmesnik, žal pa je enoto za tiskanje na obe strani treba dokupiti, saj je ni mogoče dobiti kot serijsko opremo tiskalnika.

Na videz skoraj povsem enaka tiskalnika v notranjosti ne skrivata hudih razlik. FS-C5015N se ponaša z navedeno hitrostjo tiska 16 strani na minuto, enako kot že opisani Kyocerin model FS-C5020, močnejši model FS-C5025N pa je za odtenek hitrejši in zmore natisniti 20 strani na minuto. Oba premoreta klasično ločljivost 600 pik na palec, posnemanje PLC6 ter serijsko vgrajenega 128 MB pomnilnika. Še najopaznejša je razlika v sami velikosti posod z barvilom. Na pogled se kasete z barvili skorajda ne razlikujejo, le "polnost" kasete je pri šibkejšem modelu za polovico manjša. Vendar so v Kyoceri poskrbeli, da menjava kaset med tiskalniki ni mogoča, saj nas pri menjavi ovira košček plastike, ki bi ga z malce ročnih spretnosti morda lahko tudi odstranili.

Samo upravljanje tiskalnika je enostavno. Vstavljanje barvil, ki so ločena od valjev, ne povzroča nobenih težav. Za nastavitev tiskalnika ob pomoči dokaj majhnega zaslona LCD na čelni plošči si je treba vzeti nekoliko več časa. Menuji niso ravno zgled preglednosti, zato se med brskanjem kaj hitro izgubimo. Na srečo pa je mogoče natisniti celotno zgradbo menujev in shranjenih nastavitev za lažji pregled. Zatakne se le pri namestitvi gonilnikov, saj ta ne poteka povsem avtomatično. Če uporabljamo omrežni vmesnik kot povezavo s tiskalnikom, je večino nastavitev (npr. naslov IP, če je ta statični) treba vnesti ročno.

Na dnu tiskalnika je predal, ki zmore do petsto listov, za zahtevnejše uporabnike pa je mogoče dokupiti še dodaten predal za petsto listov, pri močnejšem modelu pa je možno dodati tudi po tri dodatne predale.

Šibkejši model FS-C5015N za tiskanje navadnega besedila porabi minuto in devet sekund. To ga žal potisne v ozadje med konkurenčnimi tiskalniki tega razreda, močnejši model pa to zmore v zgolj triinpetdesetih sekundah - to je povprečno v primerjavi s konkurenti. Pohvalita pa se lahko s tiskanjem dokumentov z grafičnimi elementi, saj ti ne vplivajo na hitrost tiska. Tako se šibkejši model z oseminštiridesetim sekundami za devet strani tiskanega poročila uvrsti v zlato sredino, deset sekund hitrejši močnejši model pa sega proti vrhu. Izboljšano je tudi tiskanje dokumentov PDF. Sicer oba tiskalnika podpirata neposredno tiskanje datotek PDF, vendar se pri zahtevnejših dokumentih, ki vsebujejo grafične elemente, to ne obnese. Za tisk barvne naslovnice porabi močnejši model dvainštirideset sekund - to je tudi povprečno v primerjavi s konkurenčnimi tiskalniki.

Tako kot drugi Kyocerini modeli sta tudi FS-C5015N in FS-C5025N namenjena bolj pisarniškim potrebam, saj jima gre tiskanje od rok hitro in kakovostno. Pri uporabi za tiskanje fotografij pa ne bomo ravno zadovoljni, saj so slike sicer barvno pravilne, vendar je raster razmeroma viden.

Tiskalnika za navedeno ceno ponujata razmeroma malo opreme, izbiro med njima pa pogojuje zgolj razlika v hitrosti ter zmogljivost oz. količina tiska. Zanimivo pa je, da se cena natisnjene barvne strani med modeloma ne razlikuje in je 7,8 centa, do manjše razlike pa pride pri tiskanju črno-bele strani, saj s FS-C5015N stran natisnemo za 1,7 centa, s FS-C5025N pa le za 1,4 centa. Vsekakor pa se oba tiskalnika lahko pohvalita z najcenejšim izpisom, kar je tudi eden izmed važnejših pogojev za nakup.

FS-C5015N

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto (črno-belo in barvno)

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), PCL 6 (PCL 5c/PCL-XL), KPDL 3 AES, PDF, 128 MB.

Cena: 1051,08 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,017 EUR.

Cena natisnjene barvne strani: 0,078 EUR.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Viden raster, opremljenost.

FS-C5025N

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), PCL 6 (PCL 5c/PCL-XL), KPDL 3 AES, PDF, 128 MB.

Cena: 1300,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,014 EUR.

Cena natisnjene barvne strani: 0,078 EUR.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Viden raster, opremljenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji