Objavljeno: 13.7.2005 19:40 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera Finecam S4

Pri Kyoceri ne spijo, tako da so z modelom Finecam S4 še dodatno izboljšali svojo serijo žepnih digitalnih fotoaparatov, katere prvi predstavnik je bil model Micro Elite 3300. Model Finecam S4 je bil predstavljen februarja, skupaj z modelom S3x. Razlikujeta se po ločljivosti tipala CCD, oba pa sta naslednika Finecam S3, ki smo ga predstavili tudi v januarski številki. S4 ima glede na predhodnika nekoliko bolj dodelano ohišje, boljši ročni nadzor, predvsem pa drugačen objektiv. Starejši model je namreč imel le dvakratno optično povečavo, pri novem je goriščna razdalja lahko od 35 do 105 milimetrov (trikratna optična povečava), večji je tudi kot v širokokotnem položaju. Sicer večina tehničnih lastnosti ostaja enakih. Pri ohišju je največjo spremembo doživela postavitev bliskavice, ki se zdaj ob vklopu odpre na zgornji strani ohišja. Škoda, da pri Kyoceri niso dopustili, da bi bliskavico odpirali po potrebi. Ohišje je sicer tudi nekoliko večje in za 15 gramov težje (večji objektiv pač). Največji "napredek" je dejstvo, da lahko S4 zdaj tudi neposredno povežemo z računalnikom, prej smo namreč morali uporabljati priloženi bralnik kartic SD/MMC.

Poleg samodejnega delovanja ponuja aparat tudi nekaj ročnega nadzora, nastavljati je mogoče daljše čase odpiranja zaslonke (od 2 do 8 sekund), popolnoma odpreti ali zapreti zaslonko (F2,8 ali F9,6), določiti področje merjenja, popravljati osvetlitev, prilagoditi belino (tudi z zajemom z belega lista papirja) in tako naprej. Omenimo še, da naprava ogledu na majhnem barvnem zaslonu LCD ves čas prilagaja občutljivost, tako da vidimo izrez tudi v slabših svetlobnih razmerah, le utripanje zaslona je dokaj opazno. Kakovost posnetkov, ki jih naredimo s Kyocero, je zelo dobra (vsaj za žepni model), le barve so nekoliko netočne in premalo izrazite (tu se pozna visoka ločljivost in posledično zelo majhna velikost svetlobnih elementov). Barvnega šuma in nepravilnosti na slikah skorajda ni, so pa slike premalo ostre in kontrastne. Vsekakor pa velja reči, da gre za dober žepni digitalni fotoaparat, ki ga zaradi precej boljšega ročnega nadzora tudi uvrščamo v višji razred kakor model S3.

Kyocera Finecam S4

Razred: Zmogljivi (ročni nadzor, solidna zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 3,87 milijona pik.

Skupna ocena: 7,73.

Tehnične lastnosti: objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,55 m-neskončno (12-55 cm makro); čas od 1/2000 do 8 s; doseg bliskavice 0,6-5 m; razpon ISO: 100, 200, 400.

Cena: 202.200 tolarjev.

Prodaja: Medis, (01) 563 40 11, www.medis.si.

Za: Majhne mere, zmogljiv CCD, delni ročni nadzor, solidna kakovost slik.

Proti: Bliskavice ob uporabi ni mogoče zapreti, sprane barve, slabša ostrina.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji