Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor April 2012

Korak v pravo smer

V Monitorjevem laboratoriju smo preizkusili že marsikateri električni omrežni vmesnik, a ni še noben ponujal tudi omrežnega stikala. Presenetljivo pozno za prvi poizkus, saj gre za dodaten tehten argument v prid nakupu take naprave, ki, roko na srce, izgublja proti brezžičnim sorodnikom.

Osvežimo si spomin; električni omrežni vmesnik je dražji nadomestek za omrežni kabel v primerih, ko razbijanje sten ali neestetsko pritrjevanje na steno ne pride v poštev, delovanje brezžičnega omrežja pa je iz različnih razlogov omejeno. Gre torej bolj za izhod v sili, ki izkorišča obstoječe električno omrežje, pomemben dejavnik poleg dolžine, kakovosti in starosti uporabljenih žic pa je, da so vmesniki priključeni na vtičnice iste faze; prostori s trifazno električno napeljavo torej pri postavitvi zahtevajo nekaj več elektrikarskega znanja.

Cisco pod blagovno znamko Linksys trži eno samo vrsto električnih omrežnih vmesnikov. Ti so zgrajeni po standardu Homeplug AV 200, ki ni več najnovejši in najhitrejši, kupce pa poleg v uvodu omenjenega stikala privablja tudi z uglajenim črnim dizajnom, ki je postal nekakšen izdelovalčev zaščitni znak. Za zaščito podatkov skrbi 128-bitni standard AES, hitrost omrežnih vtičnic je omejena na 100 Mb/s in to kljub višji nazivni prepustnosti standarda povsem zadošča; na optimalni razdalji (nekaj centimetrov) smo hitrost prenosa izmerili na zanesljivih 10 MB/s, znotraj manjše sobe pa zdrkne približno za četrtino (nekaj več kot 7 MB/s). Zadosti za povprečno slovensko gospodinjstvo, zahtevnejši pa bodo tako ali tako posegli po kablu.

V preteklih preizkusih smo se spričo precej zasoljenih cen, upadanja hitrosti prenosa podatkov z razdaljo žice, zasedbi dveh ali več (zaradi velikosti naprav) električnih vtičnic in drugih omejitev tehnologije pogosto spraševali o smiselnosti nakupa takih naprav. Omrežno stikalo se ne zdi bistvena tehnološka prednost, a je korak v pravo smer; če ne drugega, odpravi potrebo po nakupu dodatne omrežne naprave, ki bi zasedala še eno električno vtičnico več (teh pa ni nikoli zadosti, mar ne?). V prihodnje pa po zgledu brezžičnih naprav pričakujemo, da bo stikalo dopolnil tudi kak usmerjevalnik, požarni zid ... Bolje pozno kot nikoli.

Linksys Powerline PLSK400

Kaj: Par električnih omrežnih vmesnikov s stikalom.

Izdeluje: home.cisco.com.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 75 EUR.

Za: Omrežno stikalo s štirimi vtičnicami.

Proti: Standard prenosa "le" 200Mb/s, ni usmerjevalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji