Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Konica Minolta Pagepro 1490MF

Pred dobrima dvema letoma smo imeli na preizkusu Minoltin model Pagepro 1390MF, tokrat pa smo si podrobneje ogledali njegovega prenovljenega naslednika z rahlo višjo številko - Pagepro 1490MF.

Po hitri primerjavi specifikacij obeh modelov smo z začudenjem ugotovili, da novi model ne prinaša opaznega napredka, ravno nasprotno. Novejši model so celo nekoliko oklestili, podobnih črno-belih večnamenskih naprav z lastnostmi predhodnika pa Konica Minolta trenutno ne ponuja več. Preizkušeni model ima barvni optični bralnik s samodejnim podajalnikom listov, faksirno napravo in črno-beli laserski tiskalnik, ki ima tokrat ločljivost le 600 × 600 pik na palec in ne več 1200 pik na palec kot predhodnik. Temu primerno so tudi rahlo znižali procesorsko moč. Hitrost pa kljub vsemu ostaja enaka, in sicer 20 strani na minuto.

Za petnajst strani dokumenta porabi sicer minuto in štiri sekunde, saj potrebuje za izpis prve strani nekoliko več časa, dobrih petnajst sekund. Barvni dokumenti Pagepro 1490MF ne povzročajo težav in devet strani poročila natisne v sedemintridesetih sekundah, nekaj več časa pa si vzame za tiskanje bitne slike velikosti A4. Kar oseminštirideset sekund si vzame za premislek med tiskanjem. Hitreje se izkaže pri tiskanju vektorskih slik, za tako sliko je porabila le petnajst sekund.

Z vektorsko sliko najlaže ugotovimo kakovost izpisa, ki pokaže, da kljub nižji ločljivosti še vedno dobro prikazuje podrobnosti, veliki dve piki. Tudi sivinski prelivi so lepo zvezni. Nekoliko slabše se odreže pri tiskanju bitnih slik, kjer je raster nekoliko bolj opazen, hkrati pa so bile opazne svetlejše horizontalne črte.

Kakovost fotokopij je razmeroma dobra. Optični bralnik ne poudarja barvnega ozadja, za izdelavo petih fotokopij pa potrebuje zgolj šestindvajset sekund. Tudi v povezavi z računalnikom nas optični bralnik ni razočaral, saj je kljub nizki ločljivosti 600 x 600 pik na palec kakovost zajema precej dobra.

Kot zanimivost še omenimo, da je možno dokupiti modul USB za brezžično omrežno povezavo, med brskanjem po menujih pa smo odkrili možnost tiskanja iger sudoku različnih težavnostnih stopenj, skupaj z rešitvami.

Konica Minolta Pagepro 1490MF

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: NP.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (cenejši ČB).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 260 listov (predal), večnamenski podajalnik, GDI, 32 MB.

Prodaja: Gorenje Point, www.gorenje.si, LikoPris, www.likopris.si.

Cena: 216 EUR (cena natisnjene ČB strani 2,5 centa).

Za: Hitrost fotokopiranja.

Proti: Ločljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji