Objavljeno: 8.12.2005 00:37 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor November 2005 | Teme: preizkus, foto, laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Magicolor 5450

Konica Minolta je svojo ponudbo barvnih laserskih tiskalnikov razširila z modelom, ki je primeren za poslovno rabo. Magicolor 5450 odlikujeta velika hitrost izpisa in velika zmogljivost podajalnika papirja, slabša pa je kakovost izpisa in nekoliko dražja cena tiska.

Tiskalnik se navzven skoraj ne razlikuje od starejšega modela 5430. A že pogled v notranjost glavnega predala za papir razkrije eno izmed bistvenih razlik med obema modeloma, saj je njegova zmogljivost kar 500 listov velikosti A4 (prejšnji model 250). Z dodatnimi predali lahko v tiskalnik naložimo do 1600 listov, vendar smo v tem primeru precej omejeni z odlagalnikom, ki je en sam in je v njem dovolj prostora le za 250 listov. No, ugotovimo lahko, da je tako zmogljiv odlagalnik vendarle običajen za tiskalnike tega cenovnega razreda. Omenimo še to, da tiskalnik nima vgrajene enote za tiskanje na obe strani, je pa ta seveda na voljo za doplačilo. Kar nekako nenavadno pa je, da je tiskalnik združljiv s Pictbridge, kar pomeni da lahko nanj tiskamo neposredno s fotoaparatov. To lastnost imajo ponavadi le brizgalni tiskalniki, bodo pa v prihodnosti to gotovo privzeli tudi konkurenčni laserski modeli.

Pohvalno je, da so priloženi gonilniki za skoraj vse različice operacijskega sistema Windows (od 98 naprej), ne manjkajo pa niti gonilniki za Mac OS 9, Mac OS X in Linux. Pri omrežni namestitvi smo imeli nekaj težav, in sicer zato, ker je DHCP privzeto izključen. Po tem, ko smo ga vklopili, se je tiskalnik samodejno vnovič zagnal, a so omrežne nastavitve ostale nespremenjene. Brez uspeha smo poskusili tudi z ročnim vnašanjem nastavitev, tako da nam je uspelo šele, ko smo po spremembah nastavitev tiskalnik sami izklopili in spet vključili. Po tem je namestitev gonilnika stekla samodejno.

Navedena hitrost tiskanja modela 5450 je 25,6 strani na minuto, tako za črno-beli kot barvni tisk. Prva stran se natisne v 16 sekundah, 20 strani dolg dokument v zapisu PDF pa v minuti in 15 sekundah. Hiter je tudi tisk grafičnih predlog, tako vektorskih slik kot bitnih, s tem da je pri slednjih gonilnik PCL veliko hitrejši kot postscriptni (kar je razumljivo).

Hitrost tiskanja je bila prav pri vseh preizkusih višja kot pri modelu 5430, to pa ne velja za kakovost. Nadpovprečno zadovoljni smo bili le z barvno pravilnostjo, saj se je natisnjena naslovnica Monitorja barvno povsem ujemala z originalno naslovnico revije. Izpis besedila in prelivi niso slabi, a smo bili vendarle presenečeni nad ugotovitvijo, da se je starejši model pri slednjih odrezal nekoliko bolje.

Konica Minolta Magicolor 5450

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB, vzporedni, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni tiskalniki).   

Ločljivost: 600 x 600 (programsko 9600) pik pa palec.

Navedena hitrost: 25,6 strani na minuto (ČB ali barvno).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 100 (večnamenski podajalnik); PostScript 3, PCL 6, PDF 1.4 (z diskom), JPEG/TIFF Direct Print (z diskom); 256 MB.

Cena: 438.000 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 4,7 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 28,85 tolarja.

Prodaja: Gorenje Point, point.gorenje.si, (03) 899 10 00, Likopris, www.likopris.si, (01) 750 64 00.

Za: Hitrost tiska in zmogljivost podajalnika, barvna pravilnost.

Proti: Kakovost tiska besedila in prelivov je slabša kot pri starejšem modelu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji